Chcete se zbavit křečí? Kupte si kyselé okurky!

1

Ládujete se hořčíkem a stejně vás při běhání pravidelně znehybní bolestivá křeč? Přečtěte si, jak vám od křečí může pomoct kyselý lák z okurek.

Pokud si vyhledáte doporučení týkající se odstraňování křečí, v naprosté většině případů se dozvíte, že si máte vzít magnézium. Ale možná, že už jste i narazili na poněkud netradiční rady. Jednou z nich je dát si loka nálevu z kyselých okurek. Stejně tak někdo nedá dopustit na hořčici (tu  žlutě zbarvenou, plnotučnou).

Pravděpodobně to pro někoho bude dost šílená představa, ale ono to opravdu funguje!!!

okurkyTo si ověřily nejen tisíce sportovců, ale potvrdily to také desítky vědeckých studií, které se snaží přijít i na to, PROČ  to vlastně funguje.

A také proč nálev účinkuje tak RYCHLE (většina lidí přísahá, že křeč jim spolehlivě odezní do pár vteřin).

křeč v lýtku

Důkaz místo slibů

Na začátku se mělo za to, že za celým tím „zázrakem“ je prostě jen doplnění minerálů z kyselé tekutiny, která navíc obsahuje velké množství soli. Aby si to  vědci ověřili, vzali si skupinu sportovců, stimulací nervu vyvolali křeč a díky přístrojům pak sledovali, jak rychle křeč odezní a  jaké změny se zjistí z rozboru krve (hydratace, množství elektrolytů…).

Vzhledem k tomu, že během minuty, kdy křeč odezněla, v krvi nedošlo k žádným změnám, vědci došli k závěru, že křeč mizí z úplně jiného důvodu – souvisejícího s nervovou soustavou. Lák totiž nemá dostatek času, aby vám jakkoli ovlivnil hladinu minerálů či celkovou hydrataci, ale zřejmě vyšle impuls do nervů, které při svalové námaze selhávají a vyvolávají křeč.

Vědci předpokládají, že receptory, které zareagují na nálev z okurek (zřejmě na konkrétní molekulu) reagují již při polykání tekutiny (tzn., že se nacházejí nejen v žaludku, ale i v hltanu či jícnu).

kyselé okurkyNicméně vědci dodávají, že celý princip a souvislosti ještě nerozluštili a většinou se pouze „domnívají“, že to plus mínus takhle nějak funguje.

Přiznávám, že je mi to vcelku jedno. Chuť nálevu z okurek asi není ideální, ale na rozdíl od sladkých banánů či magnézia, mi lák opravdu od křeče už nejednou pomohl. Protože někdy mívám problémy s křečí při náročnějším tréninku na kole, vozím si s sebou malou lahvičku a v momentě, kdy cítím první tuhnutí svalu, trošku si loknu a po nějaké chvíli zapiju ionťákem a je po problému. Dejte vědět, jestli máte podobnou zkušenost, nebo jestli jste někdo vyzkoušel třeba výše zmiňovanou hořčici.

Na závěr rada pro ty z vás, kteří trpí na noční křeče. I vy si můžete místo do lékárny skočit do místního supermarketu :-). Jen si místo kyselých okurek kupte tonik– ten by vám měl pomoct díky obsahu chininu (jen dejte pozor na kontraindikace – např. onemocnění ledvin).


Zdroj:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19997012
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7665718
sweatscience.com
journals.lww.com

44

 

1 komentář

  1. Lák z okurek mohu jednoznačně doporučit. Zabírá do několika málo minut i při velmi silných křečích kdy nepomáhá ani magnézium ani léky proti bolesti. Kupte si okurky pro děti, je tam lepší poměr “éček” a sodíku. Tereza Vacínová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno