První pomoc pohledem akupresury – jak efektivně na prokrastinaci, nespavost nebo stres?

0

Stisk správného bodu na těle může často díky vztahům mezi částmi lidského těla jednoduše odstranit problém, se kterým si ani lékaři nevědí rady. V tomto článku se podíváme na úplný základ akupresury a představíme 15 bodů na těle, které se může snadno naučit využívat každý.

Na daný bod z následujícího seznamu vždy vytvořte mírný tlak po dobu přibližně 10 – 20 vteřin. Opakujte třikrát za sebou, praktikujeme několikrát za den.

1. Když nás ovládne zlost

Tento bod zmírňuje naše napětí, stres, podrážděnost a hněv. Pomáhá při migrénách anebo pocitu frustrace. Bod je vhodný pro ženy, když je trápí nepravidelná menstruace anebo nedostatek mléka během kojení.

Bod najdete v jamce těsně před nártem, kde se setkávají záprstní kosti palce a ukazováčku.

1

2. Nespavost a strach

Výborný bod pro uvolnění strachu, úzkosti, při šoku, nespavosti, v případě bezvědomí a epilepsie.

Bod najdete uprostřed chodidla v rýze, která se objeví, když ohnete prsty. Nachází se zhruba v třetině chodidla.

Na daný bod vytvořte mírný tlak po dobu přibližně 10-20 vteřin. Opakujte několikrát. Ideální pro malé děti, které nemohou usnout.

2

3. Konec otálení

Velice důležitý bod, který povzbuzuje naší vůli. Stimuluje i chuť k sexu a plodnost. Bod nám pomáhá i od únavy.

Bod je vhodný i při ošetření deprese, osteoporózy anebo v případě problémů s očima a ušima. Místo je také dobré stimulovat, když se objeví menstruační problémy (absence/ nepravidelnost/ bolest) anebo při léčbě astmatu. Bod současně pomáhá od močových kamenů.

Bod najdete v úrovni pasu, zhruba 1,5 palce vně od páteře.

3

4. Pro snížení horečky

Bod pomáhá při horečkách a při pálení během močení. Jeho stimulace je vhodná i při léčbě křečových žil, ischias a pásového oparu. Vhodný je i pro uvolnění šlach.

Bod najdete v podkolenní jamce.

4

5. Kdyby se rande nepovedlo

Tento bod se velice hodí, když nás někdo citově anebo emočně zraní. Uklidňuje srdce i duši.

Bod je vhodný i při ošetření hysterie, deprese, migrény případně nespavosti. Také pomáhá při bronchitidě a onemocnění štítné žlázy. Velice jej oceníme i při mořské nemoci.

Bod najdete na předloktní zhruba ve vzdálenosti tří prstů (ukazováček, prostředníček a prsteníček vedle sebe) od zápěstní rýhy. Bod se nachází uprostřed předloktí – v prodloužené linii prostředníčku.

5

6. Když přijdou těžší chvíle

Bod pomáhá snížit naší nervozitu při zkouškách anebo pohovorech. Oceníme jej také při psychických stavech, jako jsou laktační psychóza, mánie, deprese anebo melancholie. Snižuje také horečku a pocení rukou. Pomáhá v případě mdloby anebo úžehu.

Bod najdeme uprostřed dlaně.

 

6

7. Na kašel

Velice užitečný při růžných onemocněních dýchacích cest. Oceníme jej, pokud nás sužuje kašel, zápal plic, bronchitida anebo astmata. Je také výborný při horečkách anebo bolestech ramene.

Bod se nachází pod klíční kostí zhruba ve výši dolního okraje druhého žebra.

7

8. První pomoc při popáleninách

Bod zmírňuje bolestivost popálenin a urychluje uzdravení kůže. Pomocí tohoto bodu lze rovněž uvolnit emoční napětí a potlačované pocity. Používá se při léčbě astmatu a v případě pálení při močení. Je užitečný, pokud chceme přestat kouřit – stimulujte jej vždy, kdyže objeví chuť na cigaretu.

Bod najdete v blízkosti vřetení kosti – jeden a půl palce od zápěstní rýhy směrem k rameni.

8

9. Obavy a nespavost

Zklidňující bod. Oceníme jej, pokud nás sužují obavy, neklid, strach, nespavost a deprese. Zmírňuje stres. Je také výborný, pokud máme špatnou paměť anebo trpíme impotencí.

Bod se nachází na zápěstní rýze v prodloužení malíčku.

9

10. Při menstručních problémech

Bod velice užitečný při nepravidelné anebo bolestivé menstruaci, vaginálních výtocích a infekcích močového ústrojí. Je také výborný pro utlumení hysterie anebo podrážděnosti. Tento bod je užitečný i při únavě a nespavosti.

Bod leží v blízkosti holenní kosti – tři palce od kotníku.

10

11. Nastydnutí

Bod pomáhá posílit naší odolnost vůči nepříznivým vnějším vlivům (vítr, chlad, atd.). Když nastydneme, je užitečný při horečce, bolestech v krku, mírném pocení, ale i zápalu plic. Ocení jej i lidé, které sužuje averze k chladu. Je vhodný i při pískání v uších (tinitus) a obecně při problémech s ušima.

Bod najdeme na hřbetu předloktí – zhruba tři prsty od zápěstní rýhy; v ose prostředníčku.

11

12. Když přijde nachlazení

Jedná se o jeden z nejdůležitějších akupresurních bodů s širokým spektrem účinků. Tento bod je velice užitečné znát, když se nachladíme. Uvolňuje totiž dutiny, ucpaný nos a pomáhá s vykašláváním. Je také výborný při léčbě ekzémů, astmatu a při rozličných problémech s očima. Velice dobře také utišuje bolesti; především bolest zubů, ramene a migrény. Reguluje i trávení a je proto účinný v případě průjmu nebo zácpy.

Bod leží na ruce mezi záprstními kostmi palce a ukazováčku, nachází se v měké části přesně před místem, kde se kosti setkávají.

V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEMAČKAT V TĚHOTENSTVÍ!

12

13. Při kožních onemocněních

Bod pomáhá s léčbou ekzémů a lupenky. Jeho stimulací lze rovněž snižovat horečku, regulovat přílišné pocení a návaly horka v menopauze. Vhodný je i v případě ztuhlosti kloubů anebo při bolestech břicha.

Bod najdete v rýze, která vznikne při ohnutí lokte.

13

14. Problémy s trávením

Tento bod pomáhá regulovat trávení a hodí se jak při zácpě, tak i průjmu. Oceníme jej i při mentální podrážděnosti, mánii anebo úzkosti. Používá se i při léčbě náběhu na kýlu anebo slepého střeva.

Bod najdete dva palce vodorovně od pupíku.

14

15. Vitalita

Bod vyživující krev a posilující naší energii. Oceníme jej, pokud nás sužuje nedostatek vitality, anemie anebo impotence. Reguluje střeva a pomáhá tak při průjmu nebo zácpě. Je také výborný, pokud trpíme otoky nohou anebo poklesem orgánů.

Bod najdeme v místě, kde se naší nohy dotýká prsteníček ruky, když položíme svou dlaň na koleno (čéšku). Bod je na vnější straně nohy – pro jeho lokalizaci proto použijeme ruku souběžnou s nohou.

15Poznámka: Stimulace jednoho bodu nedokáže nahradit komplexní ošetření, jakým je například shiatsu. Shiatsu je ošetření anebo terapie, která čerpá z tradice východní medicíny. Souběžně se ošetřuje tělo i mysl. Při ošetření se využívá tlak prstů a dlaní. Více na: www.frantisek-bartos.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno