Během Velikonoc se závodilo i v Brně

0

Během velikonočního víkendu se konal druhý ročník Brněnského půlmaratonu.

Do cíle nakonec doběhlo 1192 lidí, Desítku dokončilo 545 a zapomenout samozřejmě nemůžeme ani na běžecké naděje, které si vyzkoušeli kratší tratě: Minidesítku si zaběhlo 62 závodníků a Minipůlmaraton 18. A i když vítězem byl každý, kdo proběhl cílem, o ceny se mohli rozdělit jen ti nejlepší. Hlavní kategorii mužů kraloval Kipotich Elisha Sawe z Keni, který trasu zdolal za 1:09:31. Jen sedm vteřin za tímto časem zaostal Maďar Janos Tamas Nagy a bronz patří za výkon 1:10:07 domácímu závodníkovi Danielu Orálkovi, který obhajoval loňské vítězství.

Pro známého ultramaratonce by půlmaraton mohl být jen malým výklusem, při závodu si ale rozhodně neodpočinul: “Já nikdy neumím běžet na oddych. Pro mě to byl spíš takový sprint, na to, co jsem zvyklý, jsem běžel hodně rychle,” upozorňuje brněnský běžec, který si až na drobnosti závodu užil. “Jedinej trošku problém byl, že v tom druhým kole už sem dobíhal ty, co běželi závod na deset kilometrů a musel jsem mezi nima kličkovat, ale já věřím, že to do příště pořadatelé nějak vyřeší,” dodává Orálek, kterého už příští týden čeká padesáti kilometrový závod v Itálii. I v hlavní kategorii žen první dvě příčky patřily zahraničním běžkyním: zvítězila Daniela-Elena Cirlan s časem 01:25:44, druhá skončila Tünde Szabó se ztrátou osmi vteřin a na třetím místě se umístila Šárka Macháčková z Ostravy, která cílem proběhla v čase 01:26:15.


Těsně pod stupni vítězů skončil i jeden ze tří svěřenců, které si letos organizátoři “vzali pod křídlo” a poskytli mu profesionální přípravu – Jana Smrčková skončila ve své kategorii čtvrtá a navíc se jí podařilo vylepšit skoro o tři minuty loňský čas na 01:44:42, i když při závodu občas bojovala sama se sebou. “My jsme to rozběhli strašně rychle a nezvládala jsem to. Ale vydržela jsem to a doběhla, to je hlavní. Protože po tom prvním kole jsem si říkala, že to teda nedám,” je na sebe právem pyšná blonďatá běžkyně.
Smeknout ale museli ostatní před dámou celého závodního odpoledne Danou Elingerovou, která byla v 76 letech nejstarší účastnicí a ve své kategorii skončila v Desítce na druhém místě. “Byla jsem strašně překvapená, že jsem umístila, protože to byla kategorie 55 let a víc, tak jsem myslela, že přede mnou bude víc mladších lidí,” usmívá se závodnice, která běhá už 29 let a na kontě má třeba i titul mistryně České republiky v půlmaratonu.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno