Běhání a spalující sluneční paprsky – jaký ochranný krém si vybrat?

0

CO dělat, abyste se proti slunci chránili správně? Jakým látkám se v opalovacích krémech vyhnout?

Máte pocit, že se stačí namazat přípravkem s vysokým faktorem a můžete si vesele hodiny pobíhat na slunci? Zapomeňte na to. 

Většina krémů obsahuje chemikálie, které se na slunci rozkládají

Ze všech stran slýcháme, jak je důležité se při pobytu na slunci namazat přípravkem s ochranným faktorem. Otázka je, jak moc nás krém ochrání a jestli si nezaděláváme spíše na problém, obzvlášť pokud se mažeme “ve velkém” pokaždé, když se jen na chvíli dostaneme na slunce. 

Podle zprávy Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny kůže (International Agency for Research on Cancer) je používání opalovacích krémů poměrně problematické a neexistují důvěryhodné studie, které by potvrzovaly, že přípravky s vysokým ochranným faktorem zabraňují vzniku rakoviny kůže. Naopak nové studie naznačují, že se některé používané chemikálie na slunci rozkládají a zvyšují uvolňování volných radikálů.

Vědci z EWG (Environmental Working Group) udělali analýzu týkající se používání opalovacích krémů a jejich vliv na lidské zdraví – od tvorby vrásek, stárnutí, až po vznik rakoviny.

Výsledky nikoho moc nepotěší, i když si myslím, že ani nepřekvapí. Přišlo se na to, že chemické látky v opalovacích krémech se na slunci rozkládají, vstřebávají do krevního oběhu , některé z těchto látek , jak už je zmíněno výše,  uvolňují volné radikály, které kůži výrazně poškozují, zvyšují riziko rakoviny, další se chovají jako estrogen a tím narušují hormonální systém, a jiné způsobují alergické reakce.

Nebezpečné látky – čemu se vyhnout

Než si půjdete příště koupit něco na opalování, snažte se vybrat výrobek, který obsahuje pokud možno nejméně škodlivých chemikálií. 

Vybírejte si krémy, které neobsahují následující chemikálie – ty se působením slunce stávají nebezpečné, uvolňují volné radikály a ničí DNA

Za dvě nejnebezpečnější látky jsou považovány:

•    oxybenzone
•    octinoxate
(Octylmethoxycinnamate, OMC)

Na stránkách EWG najdete přehled dalších chemikálií, kterým byste se v opalovacích přípravcích měli vyhnout, jako například Padimate O ( PABA) a mnoho dalších.

Většinu názvů používaných chemikálií normální člověk není schopen ani vyslovit. Problém je i s tím, že hodně chemikálií najdete pod různými názvy a zorientovat se v nich je pro normálního člověka nadlidský úkol. 

více informací o konkrétních chemikáliích najdete zde: http://www.ewg.org/2015sunscreen/report/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/

Pokud se nechcete zatěžovat studiem a luštěním etiket, zkuste si najít konkrétní přípravek a zjistit, jak  dopadl v testování EWG (i když zde asi nenajdete úplně všechny přípravky, protože byl výzkum dělaný především pro americký trh). Můžete se ale malinko inspirovat a některé krémy, které EWG hodnotí kladně, najdete už i na našem trhu – např. Opalovací krém Dr. Mercola

Vyhledávání opalovacích přípravků

 

Dejte přednost přípravkům s minerálními filtry

Za poměrně bezpečné jsou považovány přípravky s použitými fyzikálními filtry (minerálními filtry), které UV záření odrážejí. Sem patří zinc oxide (oxid zinečnatý) a titanium dioxide (oxid titaničitý). I když i u nich EWG zmiňuje riziko použití nanočástic (ty zlepšují vstřebávání a jsou velmi často ve sprejích), ale to už je na zcela jiný článek.

Pokud chcete přípravek s minerálními filtry a zároveň nedráždivý, tak můžete sáhnout třeba po opalovacím mléku od Eucerinu s ochrannými mikropigmenty, nebo po přípravku s minerály od Biodermy, např. Photoderm Mineral SPF 50+ . Vynikající je i krém od Eco Cosmetics pro děti nebo Daylog Baby 30, který je také bez chemikálií . Všechny tyto výrobky jsou doporučovány pro alergiky.

Kvůli všem otazníkům s používanými chemikáliemi přibývají lidé, kteří dávají přednost přírodním opalovacím přípravkům – někdo například používá olivový olej s přídavkem citronové šťávy.

Přírodní oleje (avokádový, jojobový, olej z pšeničných klíčků atp.) mají ochranný faktor, ale jeho hodnota se nedá přesně zjistit kvůli původu oleje, způsobu extrakce , atd. Mezi oleje, které mají vyšší ochranný faktor(mezi 30 až 40 SPF) patří olej z mrkvových semen nebo olej z malinových semen. V Evropě musí být SPF aspoň 6, aby se látka mohla počítat mezi UV filtry , takže  přírodní rostlinné oleje jako UV filtry nejsou většinou legislativou uznávány a při hodně intenzivním slunění vám nemusí poskytnout dostatečnou ochranu.

Výběr vhodného opalovacího prostředku tak bude asi záležet na každém z nás a lze jen těžko poradit něco zcela bezpečného a zároveň superúčinného, obzvlášť při sportu, kdy z člověka leje.

Běžci tak asi dají přednost něčemu, co bude odolné proti potu. Osobně mám odzkoušený Daylong Extreme 50+.  Ten sice nějaké chemické filtry obsahuje, ale výrobce uvádí, že je fotostabilní a termostabilní, já mohu jen potvrdit, že funguje a nesteče s potem. Následně ho musíte smýt mýdlem nebo nějakým sprchovým gelem :-). Pokud máte další odzkoušené tipy, napište je do komentářů-

Odolnost vůči slunci můžete zvýšit tím, co jíte

Jednou z nejlepších věcí, kterou pro sebe můžete udělat, je to, že si vytvoříte svůj vlastní „filtr“. Není to nijak složité – jde o dostatečnou konzumaci antioxidantů. Není žádným tajemstvím, a potvrzují to i vědci, že karotenoidy přirozeně zvyšují odolnost kůže proti spálení.

Vitamín A ze stravy

Existuje mnoho studií, které potvrdili, že dostatečný příjem vitamínu A pomáhá při opalování oddálit čas zarudnutí a poškození kůže

Vitamín A omezuje v lidském těle působení volných radikálů, které se podílejí na stárnutí organizmu a zabraňuje nežádoucím změnám v buňkách.
Není nutné do sebe cpát nějaké pilulky. Stačí si navýšit příjem vitamínu A či betakarotenu (provitamín A) v jídelníčku.

Mezi nejdůležitější přírodní zdroje vitaminu A patří kvalitní hovězí játra, dále rybí tuk a tučné ryby, vejce a mléčné produkty (ne ty nízkotučné!!!).
Mezi nejvýznamnější zdroje betakarotenu patří spirulina, chlorella, ječmen, mrkev, batáty, špenát, petrželová nať, brokolice nebo třeba sušené meruňky či šípky.

Problém s vitamínem A v krémech

Mohlo by se zdát, že přidání vitamínů A do krémů na opalování bude bezva. Opak je ale pravdou. Vědci prokázali, že vitamín A a různé deriváty jako retinol a retinyl palmitate, které se přidávají do krémů, mohou zvyšovat rozvoj rakoviny.

Na sluníčku se totiž stávají toxické. Zvýší se tvorba volných radikálů, které poškozují DNA.

Proto se podobným přípravkům vyhýbejte!!!

Další riziko opalovacích přípravků – blokují vitamín D3

V souvislosti se sluněním je dobré připomenout důležitost vitamínu D. A to nejen pro sportovce.

Dostatečná hladina vitamínu D je základ pro imunitní systém, kosti a regulaci tisíce nejrůznějších životně důležitých pochodů v těle – od kardiovaskulárního až po hormonální systém. Vědci již dlouho ví, že vitamin D zabraňuje i vzniku několika druhů rakoviny a dokáže potlačovat nekontrolovatelný růst buněk.

Nejvíc vitamínu D získáváme ze sluníčka (cca 90%), zbytek je ze stravy. Bohužel je mnoho lidí, kteří jsou celoročně zavření někde v kanceláři a netráví venku dostatek času. Když se potom v rámci pár dní dovolené na sluníčko dostanou, natřou se opalovacími krémy, které vzniku vitamínu D brání. Deficit déčka se tak ještě zvětší a obvykle začne selhávat imunita. 

Dostatečná dávka vitamínu D je hodně individuální – záleží na věku, pigmentaci kůže, intenzitě sluníčka, atd. Zatímco surfař na rovníku rozhodně deficitem D vitamínu trpět rozodně nebude, většina lidí v naší zeměpisné šířce bude především v zimním období mít vitamínu D minumum, protože sluníčka bývá poměrně málo. Navíc většinu dne strávíme někde v práci a vyběhneme ven až za tmy. Proto zvažte, zda trávíte na sluníčku dostatek času a případně vitamín D3 doplňujte formou suplementace (to se týká především zimního období). 

 


Co dělat, abyste svou kůži ochránili?

Nejlepší ochranou zůstává stín, vhodné oblečení, umírněná doba, kdy se slunci vystavujete, pečlivý výběr krému a nezapomeňte na ten jídelníček.

http://in5d.com/sunscreens-exposed-9-surprising-truths/
http://www.ewg.org/2012sunscreen/sunscreens-exposed/sunscreens-exposed-9-surprising-truths/
http://www.revitaliseyourhealth.com/toxic-sunscreen-ingredients/
www.naturalnews.com/023317_skin_chemicals_products.html
http://www.naturalnews.com/021892.html

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno