Přečtěte si, co všechno obyčejná kopřiva umí a jak ji propašovat do vašeho jídelníčku.
Kdyby kopřiva byla vzácná a pocházela z nějakých exotických krajin, zřejmě by ji výrobci potravinových doplňků prohlásili (zcela právem) za superpotravinu a my bychom za kopřivu platili zlatem.
Jenže je to jen všudypřítomný a obtížný plevel, který vás
navíc při dotyku nepříjemně popálí.
Co všechno kopřiva obsahuje
Kopřiva dvoudomá, Urtica dioica, je bohatá na vitamin C a obsahuje velké množství železa, hořčík, karotenoidy a flavonoidy (např. kvercetin, který potlačuje uvolňování histaminu, způsobujícím reakci na alergeny). Dále listy, nať a především kořen obsahují nenasycené mastné kyseliny, kyselinu křemičitou a minerální soli draslíku a vápníku, které mají protizánětlivý a odvodňující účinek.
Léčivé účinky kopřivy znali už ve starém Řecku
Řecký lékař (lékárník a botanik, žijící přibližně v letech 40 až 90 našeho letopočtu) vychvaloval kopřivu jako skvělý prostředek proti otokům žláz, vředům i hnisavým kožním zánětům.
V herbářích našich babiček se můžete také dočíst, že „ s vínem užívaná rozmělněná semena kopřivy smíchaná s medem a pepřem probouzí sílu lásky“. Kromě toho, že je kopřiva velmi účinné afrodiziakum, tak se semena kopřivy užívaly již ve 13.století k léčbě astmatu, při kašli, ale také k podpoře růstu vlasů.
Vědecky je prokázané, že kopřiva pomáhá při infekci močových cest a při léčení ledvinových kamenů. S úspěchem se také kopřiva používá při potížích s prostatou.
Naši předci často využívali již zmíněný nepříjemný efekt popálení kopřivou k léčbě revmatismu a oběhových potíží. Šlehání kopřivou totiž vyvolává reakci doprovázenou svěděním a tvorbou rudých pupínků, ale zároveň také dojde v postiženém místě ke zvýšenému prokrvení, které má blahodárný účinek.
Jedinci, kteří nejsou úplně nadšeni z představy, jak si šlehají kopřivami své unavené nohy se slábnoucím krevním oběhem nebo revmatické klouby, mohou využít vodní proceduru, kdy se chvilku nohy cákají ve studené vodě a následně v horké kopřivové koupeli.
Asi nejznámější je fakt, že kopřiva čistí krev. Významně tím pomáhá při kožních nemocech, lupénce, akné a různých ekzémech.
Na čistící jarní kúru se používá buď kopřivová šťáva (2 polévkové lžíce ráno a večer), nebo se listy kopřivy přidávají do salátů. Oblíbená je i čistící kúra, kdy se pije po 3 týdny ½ litru kopřivového čaje.
3 důvody, proč užívat kopřivu při sportování
1.Kopřiva je skvělý NO booster
Kopřiva zvyšuje v těle produkci oxidu dusnatého, který rozšiřuje cévy a zvyšuje prokrvení.
Pro sportovce zajišťuje NO – oxid dusnatý maximální prokrvení a okysličení svalů během tréninku a po něm. Díky tomu, že rozšiřuje cévy, zlepšuje přísun kyslíku i živin tam, kam je to potřeba. Svaly tak mají dostatek potřebných aminokyselin a je maximálně zabezpečena i obnova glykogenu.
Je jasné, že zvýšené prokrvení vede také k rychlejšímu odplavování odpadních produktů metabolismu a tím i k urychlení regenerace a menší bolestivosti svalů po výkonu.
2.Kopřiva umí ovlivnit hladinu volného testosteronu.
V krvi totiž velké množství testosteronu cirkuluje ve formě vázané na SHBG (sex hormon binding globuline). Když se testosteron naváže na SHBG, tak nemůže úspěšně vykonávat anabolické funkce. Extrakt z kopřiv dokáže snížit hladinu SHBG a tím se zvedne hladina volného testosteronu, což přispívá k budování svalové hmoty.
3.Kopřiva zlepšuje krvetvorbu
Kopřiva podporuje tvorbu červených krvinek a skvěle tedy pomáhá při chudokrevnosti. Pokud jste si tedy uhnali při běhání anémii a stěží tréninky udýcháte, tak si občas dejte panáka kopřivové šťávy.
Kopřiva čistí krev, pomáhá při nadměrném zadržování vody, podporuje budování svalové hmoty a odstraňuje anémii.
Kopřiva v kuchyni
Pokud si kopřivu půjdete natrhat, tak sbírejte mladé rostlinky, které obsahují nejvíc hodnotných látek. Pamatujte, že kopřivy po úpravě ztratí hodně na objemu. Na sběr je dobré použít nůžky a rukavice, ale to asi není potřeba moc zdůrazňovat 🙂
Kopřivu můžete buď usušit, nebo ji použít čerstvou.
Listy opláchněte, vložte do hrnce a spařte vařící vodou. Kopřivy potom slijte, vymačkejte přebytečnou vodu a máte je připravené pro další úpravu (do zapečených brambor, salátů, nádivek, atd.)
Nálev můžete použít třeba na oplachování vlasů.
Nejoblíbenější recepty
Kopřivový čaj
Tento čaj skvěle tonizuje a stimuluje organismus. Užívá se při únavovém syndromu a má protialergické a krvetvorné účinky. Využívá se pro zvýšení vylučování moči a odpadních látek, detoxikuje játra, čistí krev a cévy od aterosklerotických změn, pomáhá při ekzémech a snižuje zahlenění v trávicím traktu.
2 lžičky kopřivových listů přelijeme 1 hrnkem vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat, scedíme a hned pijeme. Užívají se 3 šálky během dne.
Těstoviny s kopřivovým pestem
Potřebujeme:
- 200g kopřivy
půl hrnku piniových oříšků nebo vlašáků
půl lžičky soli a pepř podle chuti
2 stroužky česneku
lžičku citrónové šťávy
hrnek olivového oleje
1/3 hrnku parmezánu a těstoviny
Mladé kopřivy povařte ve vodě (přibližně 2 minuty). Potom slijte vodu a vymačkejte z kopřiv důkladně vodu.
Do mixéru dejte česnek a ořechy a důkladně nasekejte. Potom přidejte kopřivy, šťávu z citrónu, olej a dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně rozmixujte. Pak už jen stačí uvařit oblíbené těstoviny, smíchat s pestem, posypat parmezánem a skvělé jídlo je hotové.
Kopřivový špenát
- Potřebujeme:
500 g kopřivových listů (množství odpovídá přibližně 4 až 5 litrům nasbíraných kopřiv)
1 cibuli
lžíci oleje
lžíci hladké mouky
2-4 stroužky česneku
2 vejce
sůl, pepř, smetanu
Kopřivy zalijeme horkou vodou a 10 až 15 minut povaříme. Vodu slijeme a necháme kopřivy okapat.
Cibuli nakrájíme a na oleji ji necháme zesklovatět, přidáme hladkou mouku a mírně zapražíme.
K cibuli přihodíme připravené kopřivy, osolíme, opepříme a přidáme vejce a prolisovaný česnek. Vše krátce povaříme a rozmixujeme. Chuť můžeme zjemnit smetanou.
Kopřivová polévka
- Potřebujeme:
150 g mrkve
150 g brambor
150 g celeru
mladé kopřivy
1l vody nebo vývaru
máslo
sůl
2,5 dl 33% smetany
Očištěnou zeleninu nakrájíme nahrubo a spolu s kopřivami vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme máslo a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme a zjemníme smetanou a dochutíme solí.
Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky!!
Přestaň se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Nauč se sestavit si jídelníček na míru. Zjisti, jak efektivně hubnout, jak nabrat svalovou hmotu i zvýšit výkon.
Skoncuj jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlaš se na Kurz (nejen) sportovní výživy a získej všechny potřebné znalosti, které potřebuješ na své cestě za vysněnou postavou.
Více o kurzu, akční nabídce i reference našich studentů najdete zde: Kurz sportovní výživy.
CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY
Čtěte také:
Tajemství, jak v tréninku zároveň nabírat svaly i spalovat tuky
Zdroj:
http://www.livestrong.com/article/394707-nettle-root-extract-for-bodybuilding/
http://www.muscletalk.co.uk/Urtica-Dioica-a-useful-testosterone-booster-supplement-b5400124.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12020933
[…] behejsrdcem.com […]