Trailcamp UTMB 2018

0
Těsně před startem bylo sil dost

Snad každý horský běžec jistě přemýšlel o tom, jaké by to bylo zaběhnout si slavné UTMB. Zdaleka ne každý ale chce absolvovat 171 km závod. Projekt Trailcamps proto letos představil novinku: etapový přeběh UTMB. Akce je čerstvě za námi. Jaké to tedy bylo?

Nejprve pár technických údajů. Na Trailcamp se přihlásilo okolo 30 běžců – většinou takoví, kteří již mají s dlouhými štrekami zkušenosti. Po přesunu z ČR do Chamonix společným autobusem všechny čekalo 5 bežeckých etap.

Běželo se vždy z kempu do kempu a v cíli vždy čekal autobus s věcmi a večeře. Výhodou tedy bylo i to, že v případě únavy bylo možné libovolnou etapu vynechat. Samovolně se vytvořily různé výkonostní skupinky a každý si tak našel adekvátní spoluběžce.

Pátý den se doběhlo do Chamonix v předvečer startu skutečného UTMB a účastníci mohli tuto obrovskou akci, kterou celé město žije, na místě sledovat.

Takhle vypadá mapa trasy, kterou jsme měli uběhnout:

A tady je výškový profil:

Podívejme se ale na jednotlivé etapy.

1. Chamonix – Les Contamines, 36 km / +1500 m

První den byl asi nejjednodušší. Žádné extrémy na trati a všichni byli ještě čerství. Profil trati sliboval jen jediné velké stoupání. Pohodička.

Start přeběhu začal stejně jako start skutečného UTMB na náměstí v Chamonix (ve výšce 1040 m). Tam již byla dokonce připravená startovní a cílová brána na nadcházející závod. Z Chamonix se běželo několik kilometrů po asfaltu přes Les Houches, odkud konečně začal trail.

Nejzajímavější částí byl určitě výběh na Col de la Charme, cca do výšky 1800 m. Z něj se běželo dolů do obce Saint-Gervais-les-Bains a poté již mírným stoupáním podél proudu řeky Le Bonnant přes Les Contamines do kempu du Pontet, kde čekalo zázemí.

2. Les Contamines – Courmayeur, 45 km / + 3100 m

Hned druhý den následovala supernáročná etapa. Budíček ještě za tmy v 5:30, vydatná snídaně a běželo se celý den. Těm nejrychlejším to trvalo s přestávkami dlouhých 10 hodin!

Více než maraton a stoupání v součtu přes 3000 m čekalo v druhé a suverénně nejtěžší etapě. Od začátku přišlo velmi dlouhé stoupání, zpočátku pozvolné, ale postupně stále příkřejší. Museli jsme vystoupat na sedlo pod Col Nord des Fours ve výšce přes 2400 m.

Poté 900 výškových metrů seběh, přechod z Francie do Itálie a zase výběh do 2450 m na Pyramides Calcaires. Aby toho nebylo málo, následoval seběh o 500 výškových metrů a poslední sedlo, ze kterého už stačilo seběhnout 1300 m do malebného městečka Courmayeur.

3. Courmayeur – La Fouly, 31 km / + 2100 m

Kupodivu téměř všichni se rozhodli po předchozím náročném dnu nevynechat ani třetí etapu. Zde nás čekal traverz s výhledy na Mt. Blanc, výběh 2500 m vrchol Col de Feret na italsko-švýcarské hranici a poté seběh do La Fouly podél milionů rostlinek borůvčí.

4. La Fouly – Trient, 28 km / + 1900 m

Tato etapa začala mimořádně pokračováním seběhu až do Praz de Fort, odkud bylo třeba vystoupat do Champex-Lac a dále přes 2100 m vrchol La Giete až do kempu u Col de Forclaz nad Trientem.

5. Trient – Chamonix, 31 km / + 1800 m

Závěrečná etapa obnášela seběh do Trientu a následný výstup až na 2600 m (Catogne) a seběh do francouzského Vallorcine. Posledním kopcem celého UTMB bylo La Tête Aux Vents, kde nás chytla vichřice a silný déšť. Nicméně byli jsme už jen 10 km od cíle v Chamonix. To se změnilo k nepoznání, protože dorazily tisíce běžců a městu vládl čilý ruch. Doběhli jsme tedy skrz cílovou bránu a šli uplynulých 5 dnů zhodnotit do blízké restaurace.

Chamonix a UTMB

Po doběhu jsme měli necelé 3 dny volno. Některým běh nestačil a ještě obíhali okolní kopce, jiní posedávali v kavárnách v Chamonix, další se vypravili zubačkou k ledovci nebo vlakem o okolních vesnic povzbudit běžce během závodu. Počasí nahoře příliš nepřálo, na Mt. Blanc se tedy nikdo nevypravil.

Rozhodně stálo za to navštívit UTMB Expo. Takovou akci zažijete opravdu jen na těch největších ultra závodech. Je to jiné než třeba pražské Marathon Expo – UTMB Expo je podobně velké, ale zaměřené opravdu na ultraběhy. Stánky zde měly stovky vystavovatelů: sportovní výživa, různé značky bot a sportovního oblečení, stánky závodů z celého světa, autogramiády s legendami ultraběhu atd. I mimo expo pak bylo v Chamonix obrovské množství sportovních obchodů. Do toho byly každá kavárna, restaurace, obchod, hotel i zapadlá ulice plné běžců!

Neskutečným zážitkem samozřejmě bylo sledování UTMB. Nejde jen o jeden závod – UTMB je z nich nejslavnější, ale v rámci celé akce se běží ještě několik dalších. Atmosféra v cíli je naprosto neuvěřitelná a to nejen pro ty nejlepší a nejen na hlavním závodě. Viděli jsme též doběhy závodů CCC (100 km), TDS (130 km) a PTL (300 km ve dvojicích nebo trojicích – vítězové to dali za přesně 100 hodin). Tady je například video s doběhem UTMB:

Odjezd

Několik hodin po doběhu nejlepších jsme sbalili stany a vydali se na noční cestu zpět do ČR.

Celá akce se povedla. Byl to zážitek, na který jen tak nezapomeneme. Všichni jsme poznali nové lidi, strávili přes týden v krásných horách, naběhali plno kilometrů a zažili fantastickou atmosféru legendárního závodu UTMB.

Těšíme se na další Trailcampy, které tým okolo Honzy Dušánka chystá. Možná se uvidíme za týden na kempu v Krkonoších nebo v říjnu v Krkonoších a nebo příští rok, kdy se vedle UTMB chystá i podobná akce při Lavaredo Ultra Trailu!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno