SPARTAN SPRINT Litovel

0

V sobotu 19.8. 2017 vyrazilo okolo 5 tisíc běžců do města Litovel, aby zde po roce opět pokořili trať, kterou pro ně pořadatelé velmi známého a rozšířeného závodu ve světě připravili.

Kromě hlavního závodu se zde konal také Spartan Race Kids, který byl rozdělený do věkových skupin od 4 let do 14 let, a také nový Charity Spartan Race, jehož výtěžek šel pro nadaci Nova.

Teď už zpět k hlavnímu závodu. Říká se, že Litovelský závod je jeden z nejjednoduších (Sprint), a proto zde na startu potkáte spoustu začátečníků. Zároveň se o závodu ale také říká, že je zde nejvíce bahna a vody, což mohu jedinně potvrdit.

Jaké jsou typy závodů SPARTAN RACE

Sprint: Jedná se o naši nejkratší trať, která je ideální pro sportovce všech výkonnostních úrovní. Je vhodná jak pro Spartanské nováčky, tak pro zkušené závodníky. I když se jedná o náš nejkratší závod, je nabitý více než 20ti typickými Spartanskými překážkami – čeká tě bláto, oheň, překonávání zdí i ostnatý drát. Závod můžeš absolvovat ve vlastním tempu. Pokud se ti nepodaří překonat nějakou z překážek, musíš si pro pokračování v závodě dát 30 angličáků.

Super: středně dlouhý závod. Delší vzdálenost než Sprint a více překážek – Super otestuje tvoji vytrvalost, houževnatost a pevnou vůli. Trať dlouhá 13+ kilometrů nabitá 25+ překážkami vede náročnějším terénem.

Beast: nejobtížnější z všech tří závodů. Beast otestuje nejen tvoji vytrvalost, houževnatost a pevnou vůli, ale především také tvoji mysl. 20+ kilometrový Beast nabitý více než 30ti překážkami je závěrečnou překážkou k tvojí Spartanské trofeji TRIFECTA.

Členem Spartan Trifecta Klubu se stanete tím, že dokončíte jednu z každé Spartan disciplíny: Sprint, Super a Beast, v kalendářním roce (1. ledna – 31 prosince), kdekoliv na světě.

Po startu na nás čekalo překvapení v podobě pneumatik, kde si někteří jedinci špatně šlápli a skončili už zde. Po příjemném zahřátí v podobě běhu jsme museli překonat první mokrou překážku. Ani jsme se nerozhlédli a už jsme byli ve vodě, pak hned zase ven a následovala tradiční překážka “přeskoč, podlez, prolez”,a pak se zase běželo.

Po pár stovkách metrů byla další překážka v podobě stěny, se kterou si většina lidí poradila bez problému, a ti co ne, tak jim ostatní  ochotně pomohli. Dále nás čekalo přelézání trámu, potom krasný běh lesem a hned za lesem číhala kladina, kde někteří projdou a někteří si zde dají svých prvních 30 angličáků.

Po pár metrech za kladinou skáčeme znova do řeky. Po zdolání řeky na nás za rohem čekala občerstovačka a po 100 metrech první ručkování. Tady už angličáky dělá většina závodníků.

Pak nás čekal další dlouhý běh a po něm hod oštěpem. Někteří se zde spoléhají na šteští, jiní zase na jistotu házejí. Další stěna byla zase o kousek vyšší a někteří to prostě bez pomoci nedají. Spousta lidí se zde zastaví a pomohou jednomu nebo i více lidem, než se vydají na další běh, který ale moc dlouho netrvá, a přelézáte síť a za sítí skáčete rovnou do řeky. Tady už jsme si trochu zaplavali. Následuje chvilka běhu a lezeme zase zpátky do vody. Tentokrát jen po kolena, ale za to pěkný kus.

Po vyšrkábání do kopečka, který vedl od řeky, jste si na záda vzali pytel a letěli zase dolů. Malý vodní okruh s pytlem na zádech, a pak už na nás čekalo vběhnutí do centra závodu a posledních pár stovek metrů před cílem.

Po vytáhnutí nelehkého pytle po kladině a vyběhnutí kopečka jste lezli do vody a tady odtud jsme se museli vyškrábat po šikmé stěně s provazem. Moc síly jsme ani nestihli nabrat a čekalo nás další ručkování. Bylo to těžké, protože všichni byli mokří a klouzalo se jim to. Abychom se pořádně před cílem ušpinili čekalo nás plazení v blátě pod ostnatým drátem. Pak přišla ta největší stěna, kde klidně zase někteří zastavují a pomáhají ostatním a vůbec jim nevadí, že ztratí nějakou tu minutku, protože přece jenom nejde o čas, ale o ten zážitek. Před šplhem na laně na nás čekala ještě jedna síť. U lana si někteří dali poslední třicítku angličáků a pak podplavat stěnu ve vodě, přeskočit ohěn a šup do cíle.

Pokud Vás zajímá vice o Spartan Race nebo o jiných překážkových závodech podívejte se na kanál Run Videos na Youtube

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno