Salomon Thundercross: Bota, která dává smysl

0

Salomon opět zasadil ránu do černého. A tentokrát s „hromovou“ parádou. Po modelech Sense Ride 5 a Glide Max TR přichází na trh další sexy univerzální trailovka z dílny designérů z francouzského Annecy s názvem Thundercross.

Nejdříve si pojďme botu zasadit do kontextu. Pokud jste to někdy s trailovým běháním mysleli jen trochu vážně, asi neunikl vaší pozornosti dnes už doslova legendární model Salomon Speedcross. Boty, které byly v terénu naprosto nekompromisní, spolehlivé a doposud nezastupitelné – tedy možná až do příchodu Thundercross. A není to jen podobným názvem, kde „rychlost“ vystřídalo „hřmění“.

V případě Speedcross si někteří běžci často stěžovali na to, že jsou možná až příliš minimalistické, což sice může být u někoho pozitivum, ale v současném běžeckém světě zkrátka frčí odtlumené boty. Pravda, trailovky dlouho odolávaly, ale nakonec se tento trend dostal i do tohoto segmentu.

V tomhle ohledu byly Speedcross spíše podobnější starším typům trailovek. Model Thundercross ale mění pravidla hry i v tomto lineupu Salomonu, ovšem při zachování skvělé podrážky ze Speedcross. Výsledkem je krásně odtlumená mezipodešev z lehké pěny Energy Foam, kterou se francouzský výrobce chlubí už posledních pár let, a která z boty dělá opravdu univerzálního pracanta, jehož přirozeným prostředím jsou těžší alpské traily, nezalekne se ale ani mokrých stezek či bláta. Za každých okolností vaše chodidlo dokáže doslova obalit do pohodlí. Hodí se navíc jak na krátké dynamické běhy, tak na delší horská dobrodružství. A nyní si už pojďme botu popsat podrobněji.

Ve znamení přilnavosti

Koupit zde

Začneme tím, co Thundercross přibližuje k jejich úspěšnému předchůdci Speedcross – podrážkou. Ta je vyrobena z osvědčené směsi ContaGrip, kterou Salomon používá na všech svých botách, včetně těch silničních. Je to praxí ověřená guma, která vás nezklame ani v těch nejnáročnějších podmínkách. A opravdu to není jen marketingový slogan. V kombinaci s 5 mm hlubokým vzorkem, tolik typickým pro boty ze série Cross, je v tomto ohledu Thundercorss zcela bezkonkurenční pracant, pro něhož nebude nejmenší problém vypořádat se s jakýmkoli typem trailu za každého počasí. Boty by mohly být díky podrážce také ideální volbou na zimní běhání. V zasněženém terénu budou nepochybně fungovat excelentně.

Jako na obláčku

Z podrážky se pojďme přesunout k mezipodešvi. Technické údaje hovoří o 27 mm v patní části a 23 mm ve špičce, což nám ve výsledku dává 4 mm drop. Není to tedy žádná agresivní bota, která vás bude nekompromisně hnát kupředu. Na druhou stranu od ní ale můžete očekávat stabilitu a pohodlí. A to je při běhu v náročném terénu žádoucí.
Celá mezipodešev je vyrobená z lehké, měkké a pružné pěny EnergyFoam, kterou v poslední době Salomon začal hojně využívat napříč celým svým portfoliem běžeckých bot, a to nejen těch trailových.

Koupit zde

V tomto ohledu jsou Thundercross takovým standardem dnešního pojetí běžeckých bot, a tady začíná výrazný odklon od tvrdých a až minimalistických Speedcross. Z mého pohledu je to ale rozhodně krok tím správným směrem. Salomon navíc do geometrie mezipodešve zakomponoval technologii rocker geometry, bota má díky tomu příjemný kolébkový tvar, který by měl pomáhat běžcům k lepšímu přenosu energie a hnát jejich krok kupředu. Osobně mi přijde, že při běhu samotném to moc cítit není, ale dle mého názoru to vůbec není na škodu. Pokud chcete agresivnější trailovky, které nedovolí vašemu chodidlu povolit, sáhněte například spíše k modelům Pulsar.

Svršek zahřeje

Dostáváme se k první a vlastně jediné záporné části boty. I když, záporné je v tomto případě asi silné slovo. Nicméně svršek Thundercross by mohl do budoucna doznat menších změn. A to zejména pokud se zaměříme na to, jak bota při samotném nošení dýchá.
Je sice pravda, že v období, kdy jsem botu testoval, panovalo v celé Evropě vedro, v porovnání s ostatními modely od Salomonu byly ale Thundercross velmi neprodyšné a moje chodidlo bylo po každém delším běhu doslova uvařené.

Ano, může to být výhoda v zimních měsících, ale ruku na srdce, běžecká sezóna se odehrává především v teplejších obdobích roku. Neprodyšnost má i další aspekt. V případě, že při tréninku nebo v závodě budete muset na cestě například přebrodit horský potok, nebo si prostě boty víc namočíte, je potřeba počítat s tím, že vysychat budou o něco déle než jiné modely. A to může být v některých případech potenciální problém.

Co se týče samotné pohodlnosti svršku tak není nic, co bych modelu Thundercross vytkl. Materiál na chodidle pěkně sedí, nikde nejsou žádná místa, která by mohla potenciálně při zátěži vadit či dokonce způsobovat puchýře. Také míra ochrany v přední části odpovídá určení boty, palec si zkrátka o kámen nebo kořen na trailu jen tak neukopnete. A v neposlední řadě je potřeba zmínit, že o zavazování se stará léty prověřený systém šněrování Quicklace typický pro většinu bot od Salomonu. Není to můj oblíbený způsob, ale to už je na vaší osobní preferenci.

Pokud tedy zvážíme všechny popsané vlastnosti, Thundercross je bezesporu rozumná volba, která se vám vyplatí. Boty jsou vyrobené kvalitně a dle mého názoru dají bez problémů okolo 800 kilometrů. Ať už jste začátečníci nebo pokročilí trailoví běžci, určitě si najde místo ve vaší rotaci běžeckých bot.

Koupit zde

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno