Regenerace – jeden z hlavních faktorů růstu sportovní výkonnosti

0

Ačkoli to zní možná paradoxně, právě rekreační běžci jsou únavou víc ohroženi než elitní běžci.

V dubnu je závodní sezóna v plném proudu, mnozí běžci už mají za sebou několik startů, někteří se naopak teprve s jarním počasím začali připravovat na letní závody. Jde především o ty delší, kde největším lákadlem jsou půlmaratony a maratony. Každý z nás myslí hlavně na trénink, jehož intenzita je  na vysoké úrovni, protože jednou z hlavních složek tréninku je, nebo by mělo být, vaše závodní tempo. Neměli byste proto zapomínat na jednu důležitou věc, a tou je regenerace.

Pokud chcete kvalitně trénovat, musíte být dobře odpočinutí, jinak hrozí nahromadění únavy z tréninku a vyhlídky na dobrá výsledek se vám budou pomalu ale jistě vzdalovat.

 

V boj proti únavě vám pomůže už jen dodržování správného denního režimu. Zdravá a pravidelný strava, dodržování pitného režimu a dostatečný spánek přispějí k vaší fyzické a psychické pohodě.

Předcházet zvýšené únavě můžete také správným časováním tréninku (dostatečný odstup), jeho kombinováním, postupným zvyšováním intenzity a objemu, nebo střídáním tréninkového prostředí. Důležité je už samotné vyklusání po každém kvalitním tréninku, které regeneraci zahajuje.

Samozřejmě máte možnost využít i některou z mnoha procedur, jako jsou sprchy, koupele, masáže a sauny.

  • Sprchy – teplá sprcha vede k vegetativnímu přeladění, střídání teplé a studené vody zlepší prokrvení a celkovou látkovou výměnu.
  • Koupele – vedou k relaxaci svalů, zlepšení krevního oběhu i celkovému psychickému uvolnění.
  • Masáž – příznivě ovlivňuje místní prokrvení a pomáhá odstraňovat nežádoucí produkty látkové výměny (laktát) .
  • Sauna – zlepšuje tepelnou regulaci a zvyšuje aktivitu mechanizmů nespecifické imunity.

Stačí si opravdu jen vybrat to, co komu nejvíce vyhovuje.

Přeji vám jen příjemné pocity z běhu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno