Propadli mushingu

0

…a dokáží běhat v terénu rychlostí, o které se většině lidí může jen zdát – kluci běhají na 5km trati průměrným tempem 2:45 min/km a holky atakují tempo 3min/km.

Že netušíte, co je to mushing? Nevadí. Kamila Hájíčková a Michal Ženíšek vám to osvětlí a představí vám i TJ Sokol Maxičky, největší klub zabývající se individuálním mushing sportem v ČR.

Mezi individuální mushing sport se řadí všechny disciplíny, kde je použit jeden nebo dva psi. Což znamená canicross (běh za psem), scooter (koloběžka před kterou je zapřažen jeden či dva psi) , bikejöring (cyklista jedoucí za psem). V zimě do těchto sportů řadíme skijöring (běžkař tažen jedním nebo dvěma psy).

Všechny tyto disciplíny jsou disciplínami závodními, ať už na úrovni „pouťáků“, ale i  MR, ME nebo MS. Termínovky, pravidla a veškeré doplňkové informace hledejte na webu, neboť pro více detailů zde není zde v článku více prostoru.

Asi vás bude zajímat s jakým pejskem lze tento sport dělat. Odpověď lze zformulovat jednoduše. S jakýmkoliv psem. Aby to nebylo zase až tak jednoduché, tak jedno speciální plemeno zde přesto existuje. Je jím Evropský saňový pes, který je charakteristický svojí neuvěřitelnou rychlostí, která je v tomto sportu k nezaplacení.

Oddíl

Náš klub TJ Sokol Maxičky, člen Evropské canicrossové federace (ECF), pořádá největší počet závodů v individuálních mushingových disciplínách v ČR a je to zároveň klub s velkou členskou základnou, jehož členové se pravidelně objevují na předních příčkách. Oddíl TJ Sokol Maxičky byl založen v roce 1998, kdy pořádal první čistě canicrossový závod s hromadným startem, jakožto trénink na připravované ME.

Od té doby pravidelně pořádáme jak letní, tak zimní závody. Naše pořadatelské počínání vyvrcholilo v roce 2008, kdy se v Děčíně konalo ME. Již od roku 2009 pořádá tento klub závodní seriál Hill´s cup. Letošní rok tomu není jinak a běžce čeká již 6. ročník tohoto oblíbeného závodního poháru. Hill´s cup, to je 5 závodů během tzv. „snow-off“ sezóny, ve kterých se utkají závodníci jak v běhu, tak i v bikejöringu a scooteru..

Letošní rok je seriál specifický tím, že je poprvé brán jako kvalifikační na ME. Zároveň se na závodech připravují i aktivity pro děti a různé „sranda soutěže“, kterým od minulého roku je biatlon se psem či štafety. Na většině našich závodů naleznete také kategorii „příchozí“. Tato kategorie je určena lidem, kteří nemají s tímto sportem zkušenosti a chtějí si jej přesto vyzkoušet. Běží se většinou na zkrácené trati a je zdarma.

A co náš oddíl čeká v budoucnu? Připravujeme opět letní i zimní seriál závodů a v roce 2016 se chystáme na další důležitý milník naše pořadatelského umu. Bude jím Mistrovství Evropy v České republice, a to v Praze.

Členové

TJ Sokol Maxičky sdružuje jedny z nejúspěšnějších českých sportovců v individuálním mushingu. Představte si, že kluci běhají canicross v terénu na 5km trati průměrným tempem 2:45 min/km a holky atakují tempo 3min/km.  

V našich řadách nalezneme i skvělé atlety, trailové běžce, lyžaře nebo cyklisty. Členskou základnu ale netvoří jen „profesionálové“, máme mezi sebou i „hobíky“, juniory a veterány. Členy stále přijímáme, kdo hledá sportovně založený kolektiv a chce se v „našem“ sportu zdokonalit či s ním začít, je vítán.


Našemu oddílu je domovinou malebná vesnička nad Děčínem, která se jmenuje Maxičky. Zde disponujeme sokolovnou a zázemím. Několik let se zde pořádal jeden z největších canicrossových závodů a finále Hill’s cupu. Kdybyste hledali naše sportovce pouze v této obci, asi byste nebyli moc úspěšní. Jsou roztroušeni po celé naší republice.

Úžasné akce představují společné tréninky členů a jejich soustředění. Během těchto akcí nejenom trénují, ale mají pozvané i zajímavé hosty, kteří zdokonalují jejich vědomosti nejenom v samotném sportu, ale i v oblasti kynologie či fyzioterapie.

Informace

Zaujal vás náš sport a oddíl? Neváhejte navštívit náš web, kde naleznete různé články, reporty ze závodů, termínovku akcí, rozhovory se zajímavými lidmi v tomto sportovním odvětví. Také na našem webu naleznete mnoho videí, včetně instruktážního pětidílného videopořadu „jak na canicross“. Přátelé facebooku nás mohou nalézt i na FB – Canicross TJ Sokol Maxičky nebo náš národní závodní pohár Hill´s cup má své samostatné FB stránky Hill´s Cup.

Sportu ZDAR, NAZDAR!

Pro více informací doporučujeme navštívit web www.canicross.cz kde naleznete veškeré informace, které se sem nevešly.

První díl ze série Povídání o canicrossu 

Další díly naleznete zde 

A již 8. června jste zváni na závod pro ženy, jak v běhu mimo dráhu, tak v cancirossu, který pořádá náš odíl. 

Autoři: Kamila Hájíčková, Michal Ženíšek.
Foto: archiv autora

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno