Nejpřehlíženější a nejlevnější způsob, jak snížit chronické záněty, bolest i deprese

0

Účinky groundingu na naše zdraví jsou fascinující a dnes už i vědecky potvrzené.

Představte si, že by existovala pilulka, která by uměla během pár desítek minut snížit bolest a zánět v těle, zlepšit prokrvení, urychlit regeneraci po náročném tréninku, snížit stres, zvýšit variabilitu srdečního tepu, vyladit hormonální rovnováhu a zlepšit náladu. Vhodná pro všechny věkové kategorie, čistě přírodní, bez vedlejších účinků.

Takovou pilulku bohužel v lékárně neseženete, nicméně existuje způsob, jak tělu všechny výše zmíněné benefity poskytnout.

Že je to blbost? Vědecké studie potvrzují, že není – stačí, když věnujete nějaký svůj čas uzemňování. Anglicky se tomu říká “grounding” nebo “earthing” a ve své podstatě nejde o nic jiného, než o přímý kontakt lidského těla se Zemí.

Zkuste se zamyslet, kdy jste se naposledy prošli nebo proběhli venku naboso? Kdy jste naposledy cítili na kůži  příjemný dotyk země, trávy, písku a vnímali jste tlak drobných nerovností a kamínků na svých chodidlech?

Kolik času během celého roku strávíte v přímém kontaktu se Zemí – troufám si říct, že u naprosté většiny lidí to bude mnohem méně, než stráví v kontaktu se svým mobilem.

Dotýkat se Země – zní to banálně, obyčejně, je to zdarma, takže tomu příliš pozornosti a času nevěnujeme. Výjimkou mohou být nadšenci do chůze a běhu naboso nebo lidé, kteří se věnují zahrádkaření a tráví dlouhé hodiny času tím, že své ruce boří do hlíny.

Naši předkové chodili bez bot nebo měli podrážky z kůže, spali na zemi, děti si hrály v písku, válely se někde v trávě, případně si neskrývanou radostí dávaly bahenní lázně a slastně bořily své ruce do mazlavé hmoty. Dnes nás od země izoluje nejen asfalt, ale také podrážky z gumy nebo jiných umělých materiálů a spousta lidí tráví většinu času  doma u počítačů nebo mobilů.

Tím se ale ochuzujeme o léčivý kontakt se Zemí.

Lidé, kteří se věnují groundingu pravidelně, potvrzují, že se jsou díky němu klidnější, soustředěnější, odolnější vůči stresu a mají víc energie.

Možná si řeknete, že to jsou zase jen nějaké “ezokecy”. Že je to sice příjemné, uklidňující, ale že by to léčilo?

Vědci, kteří se groundingu věnují již více než 20 let, nám ale předkládají řadu fascinujících důkazů o tom, co všechno umí grounding udělat s naším tělem, a to během pouhých pár desítek minut.

Země v sobě ukrývá elektrický potenciál –  je to vlastně taková obří baterie, díky které si můžete zdarma kdykoli dobít energii. Během přímého kontaktu se zemí se doslova napojíte na uzdravující sílu.

Účinky uzemňování objevil v roce 1998 Clint Ober, bývalý specialista na kabelové televize, který si uvědomil, že kabelové systémy musí být uzemněné, aby byly chráněné před vlivy jiných elektormagnetikých signálů z okolního prostředí. Přemýšlel o tom, zda fakt, že jsme v moderní době neustále izolováni od Země, neovlivňuje negativně naše zdraví.  Na rozdíl od našich předků trávíme minimum času venku a navíc nosíme neustále boty s gumovými podrážkami. Co se stane s lidským tělem, pokud ho uzemníme?

Ober zkonstruoval jednoduchý uzemňovací systém, díky kterému se lze uzemnit i doma (během dne i během spánku). Postupně zjišťoval na dalších a dalších lidech, že uzemnění snižuje bolesti, mírní záněty, zlepšuje spánek a posiluje vitalitu.

Léčivá moc proudícíh elektronů a vědecký výzkum

První studie byla publikována už v roce 2000. 60 dobrovolníků s poruchami spánku a bolestmi bylo rozděleno do 2 skupin. Všichni spali po dobu 1 měsíce na speciálních matracích, ale jen 30 z nich bylo uzemněno. Z neuzemněné skupiny téměř nikdo nezaregistroval změny. Z uzemněné skupiny si 25 lidí všimlo zlepšení kvality spánku, 22 zaznamenalo zmenšení ztuhlost svalů a 20 dokonce nahlásilo zmírnění bolestí kloubů či zad. Všichni dobrovolníci z uzemněné skupiny si pochvalovali to, že se ráno probudili odpočatí (oproti pouhým 3 z kontrolní skupiny).

Od té doby proběhly desítky studií, které potvrdily pozitivní vliv uzemňování na hormonální soustavu (snížení hladin kortizolu), prokrvení, záněty, vysoký krevní tlak, náladu i premenstruační syndrom. Zkoumal se vliv na sportovce (urychlení regenerace), ale třeba i na kojence (měřila se variabilita srdečního tepu).

V posledních letech se hodně mluví o spojitosti chronických nemocí se záněty a volnými  radikály v těle. To jsou vlastně atomy nebo skupiny atomů, které obsahují jeden elektron navíc. Díky tomu, že namají v zevním obalu párové elektrony, tak představují problém pro další atomy, protože jim “kradou” jeden elektron.

Tvorba volných radikálů je přirozenou součástí činnosti našeho těla, ale příliš velké množství volných radikálů může vést k poškozování buněk našeho těla. Mluví se pak o tzv. oxidačním stresu. Navíc se naše tělo musí potýkat s elektomagnetickým smogem a dalšími stresory.

oxidační stres

Vědci se domnívají, že zemská energie se pro nás může stát skvělým antioxidantem, protože dokáže neutralizovat kladně nabité volné radikály tím, že do těla proudí negativně nabité elektrony.

Podle studie publikované v časopise Journal of Inflammation Research uzemnění snižuje negativní následky poranění: zarudnutí, horkost, otok, bolest a ztráta funkce. Hlavní hypotéza spočívá v tom, že propojení těla se Zemí umožňuje šíření volných elektronů do těla, což má antioxidační účinky.

Zkoumá se také to, zda by uzemňování nemohlo pomoct zmírnit příznaky autoimunitních onemocnění, se kterými si příliš nevíme rady (ať už jde o Crohnovu nemoc, revmatoidní artritidu, lupénku či roztroušenou sklerózu a další).

V letech 2004 a 2005 lékař William Amalu (President of the International Academy of Clinical Thermography) uskutečnil 20 studií na svých pacientech. Lidé, kteří  trpěli chronickými bolestmi a záněty (často i několik let), hlásili výrazné zlepšení již po 4 dnech uzemnění a během měsíce se pak díky spaní na speciálních matracích svých problémů zbavili.

Díky termografii lze snížení zánětů v těle průběžně sledovat. Níže vidíte účinky groundingu po pouhých 4 dnech (Dr. Amalu pacienty uzemňoval během spánku a používal na lokální působení i speciální náplasti s technologií groundingu)

Za více než 20 let výzkumu potvrdily vědecké studie, že kontakt se zemí:

  • pomáhá ulevit od bolesti
  • snižuje tvorbu chronickýcch zánětů
  • velmi rychle zlepšuje prokrvení těla a má pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • má pozitivní vliv na nervový systém, mírní deprese a zlepšuje náladu
  • pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu
  • silně působí na náš autonomní nervový systém a pomáhá tak tělu vrátit se do rovnováhy

Vědecké studie potvrdily zlepšení zdravotního stavu u lidí s chronickými bolestmi, depresemi, u kardiaků i diabetiků.

Zastánci groundingu z řad lékaří tvrdí, že je to velmi efektivní metoda, kterou lze využít na podporu léčby kardiovaskulárních chorob, poruch spánku, alergií, depresí, bolesti kloubů i dalších chronických onemocnění.

Bylo zjištěno, že hladina stresového hormonu kortizolu díky pravidelnému uzemňování prokazatelně klesá, energie i krev začne přirozeně proudit a díky lepší cirkulaci krve buňky v těle získávají víc kyslíku.

Tady například vidíte, jak se během pouhých 20 minut změní při kontaktu se zemí prokrvení obličeje (vlevo fotka před, vpravo po uzemnění: tmavě modrá místa signalizují nejmenší prokrvení, červená největší prokrvení).

A co se děje s krví po 2 hodinách?

Uzemňování velmi rychle mění viskozitu krve. Kardiolog Stephen Sinatra popisuje změnu krve takto: “Pomocí mikroskopu můžete na vlastní oči vidět, jak energie Země po 40 minutách mění hustou krev připomínající kečup na krev s konzistencí, která připomíná červené víno“.

Dnes se díky možnostem měření variability srdečního tepu dá snadno sledovat, jak se organismus díky pravidelnému uzemňování může rychleji vrátit do rovnováhy.

Toho se dá využít i po náročných trénincích nebo pro rychlejší zotavení po zranění. Např. při Tour de France někteří sportovci využívali „earthing technologie“ (uzemňovací podložky) během spánku s tím, že si pochvalovali lepší kvalitu spánku, snížení bolestivosti svalů i rychlejší regeneraci…

Výsledky naznačují, že uzemnění během cvičení má vliv i na celkový metabolismus těla.

Otestovat, zda fungují technologie uzemňování, se někteří nadšenci pokoušeli i na rostlinách…a jak se zdá, tak i květinám ve váze či květináči grounding prospívá.

Ale na ověření účinků nepotřebujeme vědce, přístroje ani odbornou literaturu. Stačí si sundat boty, chvíli se procházet po trávě, proběhnout se po písčité pláži, smočit nohy v potůčku… Mysl se zklidní, negativní myšlenky odplouvají, zklidní se dýchání…

Země, voda, vzduch, slunce, kvalitní jídelníček a pohyb byly, jsou a vždy budou pilíře našeho zdraví. Bohužel ale máme tendenci je podceňovat a nevěnujeme jim moc pozornosti. Ani si jich moc nevážíme, vždyť jsou zdarma a nemají ten správný marketing. Pokud je ale dlouhodobě ignorujeme, tělo nám dá prostřednictvím únavy nebo nemoci signál, že něco není v pořádku.

Chronicky nemocných lidí přibývá, ale možná by stačilo dát Zemi šanci, aby nás zase vrátila do rovnováhy.

Jestli máte čas, určitě se podívejte na celý film o groundingu (je v angličtině)

A pokud se o uzemnění chcete dozvědět ještě něco víc, přečtěte si knihu Uzemnění – zdraví prospěšný objev všech dob ( autoři Stephen Sinatra, Clinton Ober, Martin Zucker). V knize najdete další odborné argumenty, zkušenosti lékařů, fyzioterapeutů, psychiatrů i samotných pacientů, kteří úspěšně vyzkoušeli účinky groundingu v praxi, ať už formou chození naboso , nebo používali speciální pomůcky – matrace s uzemňovacím kabelem atd.


Zajímáte se o přírodní léčbu nemocí a chcete se naučit víc o fytoterapii? Pak si rezervujte místo na seminář:

Síla bylin pro maximální výkon a zdraví


Zdroje informací a odkazy na vědecké studie o groundingu:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550830719305476

https://www.uzemnise.cz/blog/informace-v-anglictine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15650465

https://earthinginstitute.net/

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/382643/

https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=51326#.VO4G9hawXle

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/

https://www.dovepress.com/the-effects-of-grounding-earthing-on-inflammation-the-immune-response–peer-reviewed-article-JIR

http://www.scirp.org/journal/health%20http:/dx.doi.org/10.4236/health.2015.78119

https://www.scirp.org/html/14-8203393_58836.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21469913

https://earthinginstitute.net/new-hope-for-diabetes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/

https://www.databazeknih.cz/knihy/uzemneni-zdravi-prospesny-objev-vsech-dob-286869

https://spacedoc.com/articles/earthing-q-and-a-1

https://www.researchgate.net/figure/Reduction-in-inflammation-with-grounding-or-earthing-documented-with-medical-infrared_fig1_274644091

https://earthandgrow.com/blogs/grounded-garden?page=10

https://www.groundology.co.uk/scientific-research

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno