Nejlepší tipy, jak v chladném počasí posílit imunitu

0

Venku se ochladilo, okolo nás začínají řádit virózy, rýmičky a nachlazení, takže je nejvyšší čas zařadit do denního rozvrhu zahřívací recepty a procedury.

Podle ajurvédy je podzim obdobím váty. Váta je dóša spojovaná s pohybem a s větrem, který naše tělo ochlazuje a vysouší.  Abychom udrželi organismus v rovnováze, je dobré tělo dostatečně zahřívat a také hydratovat.

Na podzim jsou nejcitlivějšími orgány plíce a žaludek. Svou pozornost bychom ale také měli věnovat slezině, která výrazně souvisí s naší imunitou.

Slezina a zdraví

Špatně fungující slezina způsobuje vyšší náchylnost k onemocněním. Slezina se podílí nejen na imunitě, ale i na krvetvorbě i na celkovém metabolismu.

Slezina slouží jako síto, které filtruje krvinky. Rozkládají se v ní opotřebované červené krvinky a tvoří bílé krvinky a protilátky.  Má vliv na peristaltiku střev, činnost žaludku na lymfatický systém, svalový tonus, hormonální rovnováhu i na hladinu glukózy v krvi.

Problémy se slezinou se mohou v počátcích projevovat pícháním pod žebry (vlevo), únavou a nedostatkem energie. Častým příznakem bývají i studené ruce, poruchy trávení, nechutenství, nebo naopak chutě na sladké, nadýmání, mžitky před očima, bušení srdce, praskání žilek (krvácení z nosu, náchylnost k modřinám, suché rty apod..

Slezina má vliv na sliznice a slizniční imunitní systém. Pokud máte často problémy s dutinami, dýchacími i močovými cestami, tak je možné, že za vším je právě oslabená funkce sleziny.

Na co dát pozor v jídelníčku

Slezina má ráda tepelně upravenou stravu. Hlavně na podzim je dobré omezit příjem syrových potravin a šťáv. Místo salátů a freshů si zařaďte podušenou zeleninu nebo kompoty. Nepřehánějte to s mléčnými výrobky, omezte kávu, alkohol, studené nápoje a ovocné šťávy (hlavně ty z citrusů).

Na podzim jsou výborné polévky, omáčky, dýně, obiloviny, rýže, ořechy a semínka, Zařaďte jáhly, pohanku, luštěniny (čočka, cizrna..) a tepelně upravenou zeleninu (mrkev, řepu, zelí, kapustu, celer…) a ovoce (švestky, jablka, hrušky..). Ráno si místo studeného jogurtu dejte nějakou kaši (mohou být obilné, ovesné, tapiokové nebo rýžové).

Nezapomeňte zařadit i kvalitní tuky (výborné je ghee, nebo sezamový olej,který můžete použít nejen do jídla, ale i k masážím).

Bylinky

Z bylinek pak můžete zařadit adaptogeny (výborný je eleuterokok nebo kozinec) nebo diviznu, břízu a řepík.

Orgán slinivky ovlivňuje nejen jídelníček, ale také psychický stres. Takže je nezbytné dostatečně spát a pokud máte nervy na pochodu, zařaďte určitě i nějaké bylinky na zklidnění nervové soustavy – tulsi, třezalka, meduňka. Můžete je využívat nejen ve formě čajů, ale také jako tinktury, které jsou bez problému k dostání v prodejnách zdravé výživy.

Pro posílení funkce plic využijte jitrocel, mateřídoušku, plicník, šalvěj, přeslička nebo řebříček. Skvěle umí  pomoct při nachlazení tinktury z bylin jako je lichořeřišnice nebo echinacea.

Navyšte příjem vitamínu C – skvělým zdrojem jsou šípky, rakytník, kys. zelí nebo můžete vyzkoušet indický angrešt – amalaki.

Síla koření – v hlavní roli zázvor

S postupným ochlazováním nezapomeňte do jídel přidávat zahřívající koření, např. hořčičné semínko, skořici, pepř, kmín, hřebíček, nebo zázvor.

Zázvor je nejen dobrý nejen na zahřátí, ale navíc nám pomůže bojovat i s nejrůznějšími infekcemi.

Zázvor podporuje krevní oběh, snižuje horečku, mírní záněty sliznice při bronchitidě, ředí hlen, tlumí kašel a zmírňuje i bolest (u žen např. při menstruaci, ulevuje od bolesti kloubů při artritidě nebo u sportovců zmírňuje bolesti svalstva po tréninku).  Skvělý je i na nevolnosti nebo na kocovinu.

Přestože je zázvor skvělý pomocník, nezapomeňte, že všeho moc škodí. Ve větších dávkách může způsobit pálení žáhy a není vhodný pro těhotné. Pozor si musí dávat také lidé užívající prášky snižující srážlivost krve (zázvor zvyšuje jejich vstřebávání).

Zázvor obsahuje několik set složek, z nichž nejsilnější antivirové účinky mají těkavé oleje (gigeroly). Sušením zázvoru jejich obsah v kořenech výrazně klesá – v čerstvém stavu je jich až 15x víc. Proto se na infekce doporučuje ideálně čerstvá šťáva ve formě horkého čaje.

Pokud tedy máte doma výkonný odšťavňovač, můžete si připravit ¼ šálku čerstvé zázvorové šťávy, zalít ji 350ml horké vody, přidat limetkovou nebo citronovou šťávu a dosladit lžící medu. Pro zvýšení účinku se doporučuje přidat ještě špetku kajenského pepře.
Pokud doma odšťavňovač nemáte, nemusíte zoufat. Stačí zázvor (velikost menší mrkve) najemno nastrouhat a připravit si nálev – zalít horkou vodou (cca 350ml), přikrýt a nechat louhovat alespoň 15 minut.

Poznámka: Pokud máte zázvor v biokvalitě, neloupejte ho, jen ho důkladně vydrhněte. Na loupání je lepší použít místo nože nebo škrabky hranu lžičky. 

Zázvor vydrží zabalený v papírové utěrce a plastovém sáčku v ledničce až tři týdny.

Pokud doma nemáte čerstvý zázvor, můžete si uvařit čaj i ze sušeného mletého kořene. Pro zvýšení zahřívacího a protizánětlivého účinku můžete zkombinovat zázvor s kurkumou, hřebíčkem, pepřem a skořicí.

Silný zahřívací čaj s protivirovými účinky

Na půl litru vody dejte půl lžičky zázvoru, čtvrt lžičky kurkumy, 2 až 3 hřebíčky, 2 kuličky pepře a podle chuti mletou skořici. Pokud máte doma badyán, tak klidně do hrnce můžete také malý kousek přihodit. Vše povaříte (cca 7 minut), přecedíte přes sítko, necháte trochu zchladnout a opět můžete dosladit medem.

Někdo si nastrouhaný čerstvý zázvor nakládá s kurkumou, špetkou pepře a nastrouhanou citronovou kůrou (odvážní si přidávají i česnek) přímo do medu a následně se touto směsí doslazuje třeba lipový čaj.

Pokud chcete přidat i nějaké to zimní koření, tak je nejlepší připravit si sirup.

Zázvorový sirup

Budete potřebovat:

  • 500g zázvoru
  • 1,5 l vody
  • 3 až citrony (neošetřené chemicky)
  • 2  kg cukru (můžete použít třtinový cukr nebo sušenou třtinovou šťávu, která má lehce karamelovou chuť)
  • 3 ks skořice
  • 10 ks hřebíčku

Zázvor opatrně oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Svařte vodu s cukrem a kořením (nechte přibližně 10 minut povařit na mírném ohni). Vodu odstavte a přidejte nakrájený zázvor a citron nakrájený na kolečka. Směs nechte 1 den odstát a pak ji ještě jednou přiveďte k varu. Dál už nevařte, nechte zchladnout, přeceďte a přimíchejte ještě šťávu ze zbylých citronů (podle chuti). Sirup si přelijte ideálně do skleněných lahví a uchovávejte v ledničce.

Zahřívací tip na závěr

Prochladli jste během sportování venku nebo už se začínají projevovat příznaky nahlazení? Zkuste je vyhnat z těla pomocí horké koupele nohou. Hořčice výrazně zahřívá. Právě proto ji tradiční čínská medicína používá k podpoře cirkulace energie.

Horká hořčičná koupel nohou (pozor – není vhodná pro děti)

Dejte do lavoru cca 6 litrů teplé vody a přidejte do ní 2 až 3 lžíce mletých hořčičných semínek. Ponořte nohy maximálně na 5 minut (nebo dokud nepocítíte mírné pálení). Potom mohy opláchněte teplou vodou, osušte a navlečte si silné vlněné ponožky. Pokud to je možné, 20 minut odpočívejte.

Tato koupel nohou přináší úlevu při nachlazení, zánětech dutin, bolesti hlavy i při potížích s krevním oběhem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno