Letní den v Livignu – start a cíl Livigno Icon Xtreme Triatlonu

6

Proč jezdit v létě do Alp? Pomineme – li fakt, že tam není takové horko a už vůbec ne tolik lidí v plavkách jako u moře, pomůže nám na tuto otázku odpovědět italské středisko Livigno, které se už několik let snaží o to, aby jeho nabídka letních aktivit byla stejně pestrá jako zimní varianta.

Náš první článek se soutěžní otázkou si přečtěte zde:

Představte si prázdninové ráno, kdy vám namísto horkého slunce svítí do okna příjemné teplé paprsky a přímořské dusno vystřídal příjemný vánek. Otevřete okna horského apartmánu a vítejte v Livignu. Hned po ránu si můžete vybrat z několika aktivit, k těm nejoblíbenějším patří cyklistika ve všech podobách. Díky snaze o co největší pohodlí návštěvníků nabízí většina hotelů ve městečku pro cyklisty stoprocentní servis, a to od zapůjčení veškerého vybavení až po místa pro mytí kol.

Gt press camp, Livigno, Italy. June 2008
Gt press camp,
Livigno, Italy. June 2008

Jednou z možností je nechat se s kolem vyvézt lanovkou Carosello do výšky téměř 3000 metrů, odkud vede několik různě obtížných tras. Pro začátek je vhodná Val Federia – Calcheira, která měří 10 kilometrů. I v červenci tu může překvapit sníh, záleží pak na vás, zda příjemně nebo nepříjemně. Pokud vám jízda z kopce nic neříká, a přesto vás k ní přátelé přesvědčili, můžete si vychutnávat neskutečná a často až pohádková panoramata. Občas se ale podívejte i pod kola, jinak je klidně možné, že skončíte v potoce.

Livigno_biking_leto2015

Nechcete – li na kole k vrcholům hor, můžete jezdit po silničních trasách nebo se na biku vydat do světově proslaveného bikeparku Mottolino, který se řadí mezi evropskou špičku. Pro ty, kdo se do Livigna vypravili s dětmi, je přímo v centru připraven i dětský bike park, kde se vaši potomci v bezpečném prostředí, pod dohledem instruktorů a obklopeni gumovými překážkami, mohou připravit na nebezpečnou budoucnost ve skutečném terénu.

ph_RobyTrab_bike_7

Máte-li na oběd dostatek času a nechcete se vracet do údolí, zastavte se v jedné z místních tratorií, které nabízí italskou kuchyni. Ta nezapře inspiraci švýcarskými a tyrolskými chutěmi. Mezi krále místních produktů patří bresaola, divoké bylinky a sýry. Chybu neuděláte ani v případě, kdy na oběd zůstanete v centru a dáte si pizzu v některé z malých pizzerií, kterým na kouzlu a chuti neubralo ani to, že ne všechny jsou provozovány Italy.

ph_GMeneghello_Fat_bike_GM_14-7308

Na odpoledne doporučujeme lanový Larix park, ve kterém si, na základě několika obtížností tras, můžete zvolit svou dávku adrenalinu, popřípadě návštěvu nově otevřeného relaxačního a v Evropě nejvýše položeného vodního centra

Aquagranda Active You. Zaplavete si zde ve stejném bazénu, v jakém trénuje italská plavecká reprezentace na letní olympiádu v Riu.

Livigno_biking3_2015

Kolem čtvrté hodiny už byste měli být zpět. Je zde totiž čas odpoledního aperitivu, nejlépe na hlavní ulici, která prochází celým osmnáctikilometrovým Livignem. Z dobře zvoleného stanoviště si můžete vychutnat nejen zapadající slunce za vrcholky hor, ale také mezi procházejícími lidmi hledat známé tváře členů sportovních reprezentací, kteří se sem sjíždějí na letní soustředění. Po posilnění aperolem nastává čas na duty free nakupování v desítkách obchodů se vším, co potřebujete i nepotřebujete. Kupovat se vyplatí především italské speciality, alkohol a parfémy, před odjezdem domů nezapomeňte ani na pohonné hmoty do nádrže.

ph_B_Wolinski_DSC_4974

Stejně pestrý program jako přes den nabízí Livigno také po západu slunce. Slavné tour de bar se mi kvůli únavě z celého dne nikdy zúčastnit nepodařilo, za to jsem si zamiloval místní pivnici s místním pivem s výstižným názvem 1816 a heslem „nejvýše položené pivo v Evropě“. Když to vše shrnete dohromady, tak už určitě máte odpověď na otázku „Proč jezdit v létě do Alp?“.

Chcete se dostat na Livigno Icon Xtreme Triatlon? Pak pro Vás máme další soutěžní otázku jedno startovné a ubytování přímo v Livignu!

V průběhu několika týdnu budeme uvěřejňovat několik článků o této úžasné destinaci a Vašim úkolem je vždy správně zodpovědět otázku (pod článek/FB post), kterou ke článku připojíme. My pak na konci vybereme jednoho z Vás, který se může těšit na tuto úžasnou cenu v podobě startovného a zázemí Livigna! První článek a otázka byla zde.

Tentokrát se Vás ptáme: Jak se jmenuje jezero, na jehož hladině bude závod začínat?

Odpověď hledejte zde jedudolivigna.cz

Pokračovat v tomto seriáluLivigno Icon Xtreme Triatlon – troufnete si na něj? >>

6 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno