Knihy s běžeckou tématikou II.

0

Dalších pár titulů do vaší běžecké knihovny..

Usain Bolt – Rychlejší než blesk

Usain Bolt

Autobiografie nejrychlejšího člověka všech dob a superstar, jehož talent a charisma z něj udělaly jednoho z nejznámějších lidí planety. I když nejste fanoušek atletiky nebo jiného sportu, přesto určitě znáte Usaina Bolta. Získal si

srdce lidí na celém světě svými úžasnými výkony a nakažlivým osobním kouzlem. V této autobiografii Usain popisuje svůj život vlastními slovy – od skromných počátků v Jamajce, po status mezinárodní hvězdy v Pekingu, až k novým výšinám, jakých dosáhl na olympiádě v Londýně. Boltův jedinečný šarm z něj udělal nejoblíbenějšího sportovce současnosti a mezinárodní celebritu. Dýchá i ze stránek knihy, kterou si zamilují miliony fanoušků.

USAIN BOLT získal zatím šest zlatých olympijských medailí a drží aktuální světové rekordy v běhu na 100 i 200 m, kromě toho vyhrál své disciplíny také na mistrovstvích světa a zvítězil i ve spoustě dalších závodů. Jeho kariéra se ale mohla vyvíjet jinak. Musel se potýkat s problémy s páteří a v roce 2009 se při automobilové nehodě znovu narodil…

 

Běhej nebo zemři

Jornet Kilian

 

Životní příběh famózního krosového běžce a nejlepšího skialpinisty všech dob, který ve dvaceti letech překonal

desítky rekordů, stal se trojnásobným vítězem Světového poháru, zvítězil v nejtěžších běžeckých závodech světa. Ve 3 letech poprvé překonal horu vyšší než 3000 m n.m., v pěti vylezl na nejvyšší bod Pyrenejí a do 4000 metrů poprvé vyšlapal v šesti. Během léta běhá Kilian ultra traily a jeho výkony berou soupeřům dech. V zimě vyráží na skialpinistické mise, které potvrzují výjimečnost jeho talentu. Jako mladíček se v disciplíně, ve které se vrcholu dosahuje obvykle až po třicítce, stal legendou.

Jde o příběh strhující vášně a závislosti na běhu, výškách, radosti z pohybu a touze překonávat mimořádné výzvy.

 

Běhání – anatomie

Puleo Joe, Milroy Patrick

Váš ilustrovaný průvodce pro zlepšení síly, rychlosti a vytrvalosti v běhu

Chcete maximálně zlepšit sílu, rychlost a vytrvalost v běhu? Tato kniha vám ukáže, jak zlepšit výkon zvýšením síly svalů a optimalizací běžeckého pohybu, jak minimalizovat riziko zranění a jak zlepšit krokový cyklus, abyste měli rychlejší časy a plynulejší běh. Naleznete zde 50 nejúčinnějších cviků. Každý s jasným, podrobným popisem a barevnými anatomickými ilustracemi, které zvýrazňují zapojené svaly. Kromě toho vás autoři připraví na všechny překážky, se kterými se můžete jako běžec setkat.

 

Běh a maraton – úplný průvodce

 

Nezbytná příručka pro každého, kdo začíná s běháním nebo si přeje běhat rychleji, bezpečněji a výkonněji. Úvod je věnován svalům lidského těla, které se při běhu zapojují, a ukazuje, jak je využívat způsobem, který zlepšuje výkon a prospívá zdraví. Následuje celá škála tréninkových plánů pro všechny úrovně zdatnosti, ať se chystáte poprvé vyběhnout do parku, nebo se připravujete na maraton. Nechybí ani doporučená cvičení a věcné, prověřené a praktické rady ohledně vybavení, výživy, motivace i závodních taktik. Vše doplněno přehlednými a instrukčními fotografiemi, tabulkami a schématy.

 

Běhání

Tvrzník Aleš, Soumar Libor

Nová publikace známých autorů je určena úplným začátečníkům i pravidelně a systematicky běhajícím sportovcům, jejichž cílem je získání a udržení kondice a zvyšování výkonnosti.. Kniha seznamuje čtenáře se vším, co při běžeckém tréninku potřebují vědět – s technikou běhu, fyziologickými principy, metodikou a řízením tréninku, poradí s regenerací, se stravovacím a pitným režimem i s tím, jak si udržet motivaci. Publikace přináší příklady konkrétních tréninkových programů, strečinkových a kompenzačních cvičení včetně nových trendů v těchto oblastech. Autoři komentují všechna fakta velmi srozumitelně na základě svých dlouholetých zkušeností a pomohou tak čtenáři připravit se na účast ve vybraném závodě i v maratonu.

 

Běhání – průvodce sportem

Franz Wöllzenmüller

 

Autor, propagátor běžectví již od šedesátých let, se pokouší za pomoci nejnovějších poznatků dovést čtenáře k těmto cílům: běhat s radostí, vědomě vnímat vlastní tělo, odbourávat stres, dělat to nejlepší pro své srdce a oběhový systém, dělat to nejlepší pro svou postavu, dělat to nejlepší pro svůj celkový zdravotní stav. Pod jeho vedením se běhání stává nikoliv dřinou, ale odpočinkem…

 

Malá červená kniha o běhání

Scott Douglas

Scott Douglas nabízí zkušenosti, které získal v průběhu třech desetiletí běhání, dvou desetiletí práce sportovního novináře, a na setkáních s nejvýznamnějšími běžci a trenéry z celého světa. 

Jeho 250 tipů je druhou nejlepší věcí po získání osobního trenéra. Douglas radí, jak zvýšit vaše denní, týdenní a roční běžecké objemy, jak zvýšit rychlost a jak si užít běh bez zranění. 

Věnuje se široké paletě otázek. Zajímavé odpovědi si v knize najde každý. Začátečník, který se touží dostat do formy, středoškolský závodník, atlet přemýšlející o tom, že by přesedlal na běh, ale i zkušený běžec, který by chtěl zlepšit svůj čas na nejbližším maratonu. Otázek je mnoho: Jak se správně obléct při běhání v dešti nebo na sněhu? Jak si najít čas na běhání i v rušných dnech? Jak si stanovit rozumné cíle a jak jich dosáhnout? Douglas zná odpovědi.

 

Když běhá žena

Alexandra Heminsleyová

Tahle knížka o běhání dodá odvahu každé ženě, která by pro sebe chtěla něco udělat, ale v tělocvičnách se stydí, jóga ji nudí a na běhání si vždycky připadala moc tlustá, moc líná nebo moc neohrabaná… Autorka píše z vlastní zkušenosti: od neslavných začátků to dotáhla k pěti maratónům na dvou světadílech.

 

Maraton a jiné pošetilosti

Luboš Brabec

Soubor svižných, vtipných a netradičních sloupků, které spojuje jediné téma: běh ve všech jeho podobách. Šestatřicet kapitol, šestatřicet různých pohledů na jeden z největších fenoménů dneška. Knížka není příručkou s návodem, jak uběhnout maraton, přesto se dozvíte vše podstatné, co k běhání potřebujete znát. Kdy a jaké pít pivo, který tréninkový plán je nejgeniálnější na světě, jak vypadá běžecká sexmise, kde najdete zemi běhání zaslíbenou nebo proč je druhý maraton důležitější než ten první. Maraton a jiné pošetilosti jsou čtivým a s nadhledem napsaným průvodcem po osudu rekreačního běžce, který nemá v genech příliš talentu, neusiluje stát na stupních vítězů a jehož nejmilejší tréninkovou metodou je sled pokusů a omylů. Tedy průvodcem po osudu drtivé většiny z těch, kdo si párkrát do týdne obují maratonky a vyrážejí na běžecké stezky. I proto se první vydání, na nějž se v crowdfundingové sbírce složili budoucí čtenáři, setkalo s nadšeným ohlasem a náklad byl rozebrán během několika t ýdnů.

 

Život bez hranic

Chrissie Wellingtonová

V roce 2007 šokovala Chrissie Wellingtonová svět, když zvítězila na nejslavnějším ze všech ironmanů – na havajské Koně. Život bez hranic je příběh její cesty na vrchol, dětství v Anglii, zdolávání hor v Nepálu, plavání v moři plném žraloků, absolvováním dlouhých treků v Argentině, až po první úspěchy v nejdrsnějších sportovních kláních.

Od té doby zvítězila ve třech desítkách nejtěžších triatlonů na světě, překonala

několik světových rekordů, ale také bulimii, brutální dospívání a bídný osobní život.

 

Výživa pro běžce

Nancy Clark

Nová publikace Nancy Clark, známé odbornice na výživu, je jednoduchým návodem pro začínající i pravidelně trénující kondiční a výkonnostní běžce. S její pomocí mohou dosáhnout svých cílů bez zbytečného strádání. Autorka srozumitelnou a zábavnou formou odpovídá na často kladené dotazy týkající se správné a kvalitní výživy, jejíž skladba je vhodná pro pravidelný trénink i běžecký závod: Jak jíst před během? Co sportovní nápoje? Kolik jíst bílkovin? Jak hubnout a přitom mít energii na běhání? Jsou závratě na konci tréninku normální? V knize najdete mnoho nutričních informací, praktických rad a zajímavých tipů, receptů, vzorových jídelníčků, ale i vyjádření autorky k různým stravovacím stereotypům a mýtům.

 

Příručka dámy v běhu

Ruth Fieldová

Stačí jen začít běhat. Nepotřebujete žádné drahé vybavení, nemusíte se vláčet přes celé město do tělocvičny a výsledky se dostaví v nejkratším možném čase. Navíc běhání přináší i spoustu vedlejších výhod, zdravý spánek, dobrou náladu a taky schopnost lépe překonávat všechny životní strázně. Kniha je určena úplným začátečníkům, které v šesti jednoduchých krocích nastartuje, i těm zkušeným, protože přináší spoustu chytrých rad a návodů, jak si běhání zpestřit. A pokud budete chtít, můžete to dotáhnout třeba až k maratonu. 

Autorka vám humornou formou vylíčí všechny překážky, na které při své cestě za štíhlým, zdravým tělem můžete narazit, a poradí, jak se s nimi vypořádat. Její vyprávění doplňují i příběhy, zážitky a zkušenosti dalších pravidelných běžců, které vás mohou motivovat. A navíc v knize najdete i návod, jak jíst zdravě a přitom se nijak zvlášť neomezovat. Takže hurá do tenisek…

 

Nezlomený – Příběh z druhé světové války o přežití, nezlomnosti ducha a odpuštění

Laura Hillenbrandová

Americký letec Louis Zamperini, hrdina knihy Nezlomený, je příkladem nezdolnosti lidského ducha, člověka, který dokáže překonat sám sebe a zajít až za hranici lidských možností. Románová biografie zahrnuje skutečný kus válečné historie, ale rozhodně nečekejte žádná suchopárná fakta – kniha se čte jako dobrodružný román. Hillenbrandová předkládá fakta nanejvýš poutavým způsobem, podařilo se jí tak napsat nádherný příběh, který upoutá čtenáře napříč širokým spektrem.

Na začátku byl kluk rostoucí pro šibenici. Malý Louis Zamperini, syn italských emigrantů, mohl klidně skončit v polepšovně. Naštěstí našel něco, kam mohl napřít svou energii: běhání. Z rváče a zlodějíčka se stal nadějný běžec, který to roku 1936 dotáhl až na olympiádu v Berlíně. Zdálo se, že Louise čeká hvězdná kariéra vrcholového sportovce, ale jeho plány překazila válka.

Louis narukoval k americkému letectvu a absolvoval mnoho letů jako bombometčík v těžkém bombardéru B-25 bez jediného škrábance, až do osudného květnového dne roku 1943. Při záchranné misi se jejich letoun zřítil do Tichého oceánu a zůstaly po něm jen trosky. Z deseti členů osádky se zachránili jen tři a přes čtyřicet dnů bojovali o přežití v malém člunu uprostřed nekonečné vodní plochy. Jen díky obrovské houževnatosti a schopnosti poradit si ve zdánlivě beznadějných situacích Louis dokázal překonat kruté strádání, hlad a žízeň, věčné útoky žraloků i ostřelování z nepřátelského bombardéru. Netušil, že ještě horší chvíle ho teprve čekají. Když konečně spatřili pevninu, padli do zajetí Japonců.

Dva roky pak prožil v japonských zajateckých táborech, trýzněn hladem, otrockou prací i úchylnými japonskými dozorci. Přežil i zajetí, ale z války se vrátil zraněný na těle i na duchu. Muka válečných vzpomínek a nenávisti byla tak strašlivá, že svůj vztek začal utápět v alkoholu. Přece jen se však dokázal vzchopit a najít cestu k odpuštění a naplnění života. Louis Zamperini zůstal nezlomený a jeho životní příběh je tak mimořádným svědectvím o osobní statečnosti a nezlomnosti lidského ducha.

Kniha na sebe hned po vydání strhla ohromnou pozornost, byla výborně hodnocena, prodalo se přes milion výtisků a v rámci žánru biografie získala mnohá ocenění, například prestižní Los Angeles Times Book Prize za rok 2010.

 

Běž dál – Vzlety a pády maratónského závisláka

Hewitt Phill

Bude k dostání teprve v červnu 2014

„Maraton vás zničí, ale současně po jeho absolvování zažijete nepopsatelné pocity. Je to svět, který miluju – svět, který se před vámi otevře, jakmile se oblečete do lycrového dresu, zalepíte si bradavky náplastí a běžíte 42 km ve společnosti třeba i 30 000 zcela neznámých lidí“ Phil Hewitt nás v rychlém tempu provádí svými lehce podanými

dobrodružstvími na cestě. Dokončil už více než 20 maratonských běhů, a to za různých podmínek – od úděsného horka až po sníh a led, a v pásmu od Berlína až po New York. Je to příběh obyčejného chlápka, který si vypěstuje závislost na maratonech, a podává svědectví o vzletech i pádech, o motivaci, která vás dovolí pokračovat, i k dyž tělo vypovídá službu, a snaží se zodpovědět základní otázku „proč to děláš?“ Toto je nádherná, upřímná zpoveď o přeměně

maratonského začátečníka v člověka na maratonech závislého. Phil nás seznamuje s léčkami a emocemi, které s námi při prvním maratonu cloumají, a s tím, jak nás běhání umí chytit a nepustit.“ Liz Yelling, britská olympijská reprezentantka v maratonu

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno