Jan Dubec radí jak jet na kole rychleji, efektivněji a hlavně zdravěji! (díl druhý)

0

Určitě si dejte nejdříve náš první díl!

Ještě k té olovnici…

Možná může sloužit jako vodítko pro takové to domácí ladění dejme tomu, ale v profesionálním fittingu nemá co dělat. Tomuhle vodítku jsou vysoce nadřazená další kriteria, která je potřeba splnit napřed. A pokud jsou splněna, tak tohle můžu zcela pustit z hlavy. Je potřeba si uvědomit, že nabídka cyklistického vybavení a komponentů za posledních 15 let se dramaticky změnila a rozrostla. To dává i nám fitterům nové možnosti. 

Je pravda, že kufry nemáme dávat na střed, ani dopředu ale v podstatě “vždycky” jenom dozadu?

S příchodem supertuhých karbonových podrážek u treter, zmizel důvod k obavám o nějaké lokální přetížení chodidla. Takže jediné o co teď jde, je velikost páky na kotník, no a jelikož lýtko je při šlapání jen takový přicmrndávač velkých svalových skupin, je lepší tu páku zkrátit. Opět je to jedno z těch “děláme to tak 40 let, tak proč nad tím přemýšlet. Na druhou stranu tady může fungovat sebeklam – “cítím jak to lýtko maká, když mám kufr vepředu , tak to je dobře”. Neznamená to spíš, že mě daný pohyb stojí víc úsilí?

Bike fitting není jenom o nastavení kola, ale pochopení jeho fungování. Sám jsi nám ukázal pár cviků. Můžeš nám popsat, co jsi nám ukazoval a k čemu to je?

Vesměs se jedná o cviky na kompenzaci běžných problémů moderního člověka. Moc sedíme na zadku, hrbíme se u toho, neumíme správně dýchat.

“Fitting je základní stavební kámen výkonu”. Máme tomu rozumět (nejen) tak, že než si vůbec vybereme kolo, měli bychom si nejdříve udělat fitting a až na základě něj, si ho pořídit?

To je samozřejmě nejlepší cesta u začínajících jezdců. Zkušení cyklisté už představu mají, neznamená to ale, že nemůžou páchat systematicky nějakou chybu ve výběru. Pokud kolo mám, tak absolvuju fit s ním. Pokud se ho chystám pořídit a na fit se stejně připravuju, tak je nejlepší absolvovat ho před nákupem kola. Je hloupé, přijít na fit s týden starým kolem a zjistit, že je to špatná velikost nebo vyměnit polovinu komponentů.

Co můžeme v dnešní době sledovat za trendy, kromě 3D hraz na TT kola? Dočkáme se například v blízké době toho samého, ale se sedly?

Jde v podstatě o personalizaci některých komponentů. Nejčastěji to jsou ty zmiňované hrazdy, ale i například boty nebo vložky do bot. Tohle má smysl pouze u kontaktních bodů a sedla jsou zatím nepoznamenaná.

Asi je to tím, že udělat otisk nohy nebo ruky je výrazně jednodušší než otisk rozkroku (smích). Ale pořád se jedná o produkty, které cenou několikanásobně převyšují standardní top-end produkty.

Kolik takové nastavení vlastně stojí?

Cena na silniční nebo triatlonové kolo je 4990,- Kč, horské nebo trekingové kolo je za 2990,- Kč

Pojďme se teď věnovat nastavení mých dvou kol, které jsme dnes nastavovali (silnice a TT). Všiml sis na první dobrou, co asi bude špatně?

Ano, už při úvodním přenášení rozměrů kola na DFU se mi v hlavě rozsvítila varovná kontrolka. A po tvém nasednutí se to čeho jsem se obával potvrdilo.

Pojď nám říct, co jsi u ubou kol změnil a jak?

Na triatlonové koze jsme pozici značně prodloužili a udělali lehce agresivnější. A na silničním šlo sedlo výš a těžiště se posunulo vpřed.

Čemu by to mělo přispět? (kromě výše zmíněných věcí výše)? Tedy v mém konkrétním případě?

Kromě lepší práce nohou, díky volnějším pohybu v celém rozsahu, by to mělo pozitivně ovlivnit dýchání a uvolnit lehce ramena. Což be přeneseně mělo hlavně na silničce pomoct s ovladatelností kola.

Kolik bych se na kolech měl projet/nebo spíše ujet, abych změnu pocítil?

Troufám si tvrdit, že změny jsou cítit hned. Ale někdy to chce čas, aby se člověk v nové pozici zapracoval, a to je silně individuální. S postupující únavou v sedle má člověk tendence sklouzávat ke starým zlozvykům. Záleží na velikosti změny a píli klienta na cestě za nápravou. Protože to co se stane v týdnech po absolvování fitu je zásadní.

Mohu třeba prvních pár jízd pozorovat jistou dávku diskomfortu? Je to běžné?

Zejména při větších změnách a zvlášť při přechodu na jiné sedlo je to skoro nutnost.

Můžeš nám prosím popsat ty cviky, které jsi nám právě ukazoval, abychom si je mohli dělat u nás doma?

Jeden je cílený na pilovitý sval, což je jeden z důležitých stabilizátorů lopatky. Další cílí na mezilopatkové svaly a spodní část trapézu

Mluvil jsi teď o kruhovém šlapání. Můžeš našim čtenářům říct více co se změnilo, jak a “o čem vlastně mluvíš”?

Kruhové šlapání se často spojuje s nášlapnými pedály a je špatně interpretováno jako tahání nohy i směrem nahoru. Což sice je za určitých okolností možné a může to pomoci, ale je to dlouhodobě neefektivní a nepřirozené. Neplatí tady oblíbené, zapojím víc svalů a oddálím únavu. Stejně tak bychom si mohli myslet, že běhat po 4 bude pro člověka lepší, než běhat po 2, taky zapojíte více svalů (smích).

Kolikrát ty sám, jsi předělával svůj posed, který musí být asi už na 110%? (smích)

S tím jak se mění moje tělesná stránka, tak průběžně lehce doupravuji i svou pozici. Často pak i na sobě experimentuji s novými produkty a nápady, protože osobní zkušenost nesmírně cenná. Ale jednou za čas to chce pohled zvenčí, protože to, že si já u sebe myslím, že je něco v pohodě nemusí být pravda. I fitter potřebuje fittera (smích). To pak využívám konzultaci se svou anglickou školitelkou Helen, ke které mám obrovský respekt.

Existují nějaká “pravidla”, že čím je lepší (horší) jezdec tak se většinou dělá XY, nebo nic takového jako generalizace nebo zobecňování neplatí?

Obecně se to říci nedá. Ale díky množství provedených nastavení pozoruji, že začínající jezdci s nějakou sportovní historií mají často lepší návyky a držení těla než dlouholetí cyklisté. Když totiž neformujeme kolo podle sebe, kolo si nadeformuje nás.

Zhodnocení fittovaného jezdce

S novým posedem jsem najezdil cca 300km a musím uznat, že rozdíl je opravdu znatelný. Co jsem zatím pozoroval? Neskutečná stabilita ve sjezdu, lepší pocit v kopcích a hlavně máte celou dobu extrémně uvolněnou oblast v okolí bránice. Mnohem lépe se Vám dýchá a máte pocit menší námahy. Stejně tak jsem přesvědčený, že mám i lépe šlapu.

Stejné nastavení sem se pokusil aplikovat i na horské kolo, které nebylo součástí fittingu (tedy sedlovka výše, sedlo dopředu a kufry dozadu). I tam pociťuji znatelné zlepšení v efektivitě šlapání, únavy a pocitu,

Domnívám se, že částka investovaná za nastavení posedu na kole, se tisikcrát vrátí a měla by být mnohem důležitejší ivesticí, než honit gramy, upgradovat kola, nebo si třeba koupit nové tretry.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno