Jak během dvou minut ovlivnit hladiny testosteronu a kortizolu v mozku

0

Naučte se jednoduchou techniku, která dokáže zvýšit vaši šanci na vítězství.

Možná se vám to už někdy stalo. Týdny a měsíce poctivě trénujete na důležitý závod, potom přijde den D, a vy, přestože jste po fyzické stránce připravení, najednou znervózníte. Bez zjevného důvodu vás přepadne nejistota a vy se marně snažíte v hloubi duše vyškrábat zbytky sebevědomí. 

Je to ten moment, kdy vás nečekaně zradí hlava, vnitřní řeč nepomáhá a nepříjemné pocity vám svazují nohy. Na úspěšný výsledek závodu můžete zapomenout.

To, jak se cítíme, souvisí s hladinami dvou hormonů – testosteronu a kortizolu. Pokud máme dostatečnou hladinu testosteronu, cítíme se sebejistější, odvážnější, jsme ochotni i více riskovat. Pokud máme zvýšenou hladinu kortizolu, býváme vystresovaní, nejistí nebo utlumení.

Co se týká tréninku, tak je dobré si uvědomit, že hormony jsou také alfou a omegou všech anabolických a katabolických dějů probíhajících v organismu.

Těm, kdo posilují, se určitě při zmínce o růstu svalů okamžitě vybaví právě testosteron, společně s růstovým hormonem a inzulínem.

Vliv na trénink ale samozřejmě mají i katabolické hormony – tím nejobávanějším je zmíněný kortizol, neboli stresový hormon.

Negativní stránky kortizolu

Kortizol to hormon kůry nadledvinek (patří mezi tzv. glukokortikoidy) a podporuje využití energie především z glykogenových zásob (spalujete víc svých zásobních cukrů). Navíc při jeho vyšších hodnotách dochází také ke zvýšení katabolismu a následně dojde k tomu, že se víc bílkovin rozpadá než tvoří. A aby toho nebylo málo, tak se při dlouhodobé zvýšené hladině kortizolu vyplavuje více vápníku z kostí, snižuje se tvorba kolagenu a trpí tak nejen naše svaly a kosti, ale bohužel i šlachy a vazy. Mohou se dostavit i poruchy spánku, nedostatek energie i zhoršení funkce mozku. Celkově se člověk potom cítí vystresovaně nebo utlumeně.

Je tedy jasné, že by bylo fajn udržet kortizol na uzdě, a ještě lepší by bylo zajistit si zároveň dostatečnou hladinu testosteronu. A to nejen kvůli našim svalům, ale také kvůli tomu, jak se budeme cítit, jak budeme uvolnění, sebevědomí a optimističtí.

Psycholožka Amy Cuddy se věnuje tomu, jak řeč těla ovlivňuje to, jak nás vnímá okolí. Studuje propojení postoje našeho těla s tím, jak jsme aktivní i a s tím, jak se cítíme.

Málokdo si uvědomuje, že řeč těla se výrazně projeví nejen na tom, jak nás hodnotí okolí, ale i na tom, jak vnímáme sami sebe a jak se cítíme. Propojení mysli, pocitů i těla není pouze jednosměrné. Naše myšlenky ovlivňují naše emoce a to, jak se cítíme uvnitř, se zase projevuje na držení našeho těla. A je skvělé, že to  funguje i obráceně: způsob držení těla ovlivňuje naše pocity a mění i naše myšlenky. 

Přednáška, kterou oceníte nejen u přijímacích rozhovorů

Následující video vám může skvěle pomoct s předzávodním “vyladěním hlavy” a možná se díky němu stanete celkově sebejistější a úspěšnější.

Amy Cuddy vás v něm  naučí zvednout si testosteron o 20% a zároveň snížit o pár desítek procent kortizol. A stačí vám k tomu dvě minuty. 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno