Honza Dušánek: JEŠTĚD 24 WINTER bude noční rock’n’roll s polární září

0

Na severu rostou velké trailové závody jako houby po dešti a velkou část z nich organizuje tým okolo Honzy Dušánka. Posledním přírůstkem se stal JEŠTĚD24 WINTER pro týmy i jednotlivce, který před několika dny otevřel registrace. Všichni, kdo milujete zimní extrémní závody, čtěte co nám k tomu Honza pověděl!

Honzo, v posledních letech jsi představil hned několik nových závodů. Co tě k pořádání dalších akcí vede?

Velká energie a spousta zábavy!

Kolem týhle pošahaný komunity mi je prostě tak fajn, že mě baví po nocích sedět u kompu a přes den lítat po kopcích a hledat, kudy by se dalo taky běžet. 

No a víkendy jsou závody. Takže WAY OF LIFE OUJÉÉÉ!  

Sice mám asi nejnižší pracovní hodinovou sazbu v republice, ale zatím to mě a moji rodinu nějak uživí, takže prostě dělám to co mě baví, dělám to srdcem a naplno a je to z toho myslím cítit. A to, že můžu mýma akcema ovlivnit pozitivně i další lidi kolem sebe a třeba je nasměrovat na lepší a aktivnější styl života, to je prostě nejvíc, co můžeš jako člověk dosáhnout. 

A proč jsi do svého portfolia závodů přidal právě okruhový 24h běh?

Protože se mi děsně líbí Liborova LH24, na kterou jsme se v roce 2014, v blahé sportovní paměti, s kámošem vydali a po hodně silných 24 hodinách jsme dokonce vyběhli bednu ve dvojicích. Mám rád sebepoznání, překonávání překážek a samozřejmě trochu si něco dokázat, jsme chlapi, ne? 

U nás na JEŠTĚD 24 jsem to chtěl pojmout ale i trochu jinak, víc komunitně. Jelikož jsme se s kámošem na LH24 vlastně za celých 24 hodin viděli jen pár vteřin v depu, když jsme si předávali čip.  To mi přišlo jako škoda. Byli jsme na kopci spolu, ale spolu jsme tam vlastně vůbec nebyli. 

Tady byl premis byl jasnej. Pokud si chceš hrábnout a zamakat si – jdi jednotlivce. Pokud si chceš alespoň někdy oddechnout – jdi dvojice. Ale nejvíc “sázím” na TÝMY (3 – 5 osob). Prostě si sestav partu z práce, z klubu, z hospody, namíchej klidně kluky a holky a přijď si užít společně 24 hodin, na které jen tak nezapomeneš! A to, jestli to vezmeš na dřeň a budeš točit kola jak křeček nebo uděláš v depu mejdan a dáš pár kol na pohodu – to je čistě na Tobě a Tvým týmu. Fantazii se meze nekladou. 

Jak se bude takový závod pořadatelsky lišit od tvého SkyRace?

My budeme mít větší pohodu.  

Velké depo se vším všudy bude jenom dole pod skokanskými můstky, takže se můžeme soustředit na maximální servis pro závodníky na jednom místě. Na rozdíl od klasických SKYRACE závodů, kde jsme rozmístění po celé délce trati. O to větší rock’n’roll bude dole v depu!  

Pro koho je závod určený?

Úplně pro každýho! A to myslím vážně! 

A kdo říká, že v týmu o pěti lidech nedá za 24 hodin 1 nebo 2 kola, tak je bačkora a patří o víkendu do Globusu a ne nakopec. 

Prostě udělej partu, doraž, zasportuj dle svých sil a užij naplno celý víkend! 

Z propozic víme, že se poběží 11 km okruhy, každý se stoupáním 689 m. Máš tip, kolikrát je zdolají ti nejlepší?

Tip mám, ale jak to dopadne, to se teprve uvidí, že? Největší chrti a rychlé týmy by myslím mohli pokořit 14 až 15 kol. Záleží ale na počasí, sněhu a zastávkách na barech (kterých bude v depu hodně). 

Na kolika místech bude časomíra?

Dole v depu bude hlavní stan a časomíra. Další “koberec” bude někde v polovině trati. Ještě hledáme vhodné místo, abychom tam mohli fungovat bez problémů celých 24 hodin. 

Podle čeho se bude vyhodnocovat pořadí vedle počtu okruhů?

Hlavní kritérium bude počet dokončených okruhů. Pokud by se někdo v počtu okruhů shodoval, tak bude rozhodovat čas dokončení posledního okruhu. 

Jsou už na startovce nějaká zajímavá jména?

Všechny jména která jsou na startovce jsou zajímavá! Tahle akce bude primárně pro hobíky, kteří si chtějí, ať už sami nebo v partě zkusit, jaké to je pobýt 24 hodin u nás na tom krásným kopci! Samozřejmě vítáme i chrty, kteří to budou chtít nabombit a točit se kolem Ještědu naplno celých 24 hodin. 

Proč ses rozhodl pro zimní termín?

Sníh, zima, kopec, zamražený Ještěd, adrenalin, parta, svařák, noční rock’n’roll, repráky na maximum, omrzlý vousy, grog, polární záře, zase svařák…

Chcete ještě nějaký další důvody? (smích)

Celé jméno závodu obsahuje slovo “WINTER”. Nechceš tím náhodou naznačit, že by mohla vzniknout i letní varianta?

Jo bude. 13.-14.6.2020. Bude jiná trasa, větší areál, music stage, kapely, aktivity pro děti, stanové městečko, grilování… Prostě ofiko celovíkendový běžecký festival!  

Ale zpátky k zimě. Jak v únoru na Ještědu vypadá terén?

Zelená tráva, houby, veverky, suchý traily, prostě pohoda… Hele asi jako na každý pěkný hoře – zima jak má vypadat! Reklama na sníh a zimní romantiku! Objednal jsem i prašan, tak snad se všechno povede. 

Co za vybavení by sis jako účastník vzal?

Všechno detailně popisujeme v POVINNÉ A NEPOVINNÉ VÝBAVĚ. Je dobré to nastudovat, protože i když máme kopec za barákem, tak to není žádná prdel, když Ti ve 2 hodiny ráno “dojde” ve stoupání na Ještědu.

A bacha, svozový autobusy taky nebudou, ty se zasekly v Praze. 

Chystá se nějaký doprovodný program?

JO! Pořádnej rock’n’roll all the way! Celých 24 hodin to bude žít! Bude hlasitá muzika, ohně, bary, světla, pořádný jídlo a partičky fanoušků! Tady se spát nebude!!! (smích).

Jak už jsme zmínili, organizuješ i řadu dalších závodů. Neplánuješ je spojit do nějakého seriálu?

Jakože bychom do toho šlápli a šli RunCzechu po krku jo? No, pohrávám si s tou myšlenkou, tak uvidíme co z toho vykvete… 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno