Ford Challenge Prague očima ředitele závodu Tomáše Vrzáka

3

FORD CHALLENGEPRAGUE odstartuje 28.7.2018 již svůj druhý ročník. Dorazte i vy do Prahy – hlavního města České Republiky. Praha je bezpochyby jedním z nejkrásnějších měst na světě. Určitě stojí za to poznat ji osobně. Projděte se historickým centrem a zastavte se na Staroměstském náměstí u orloje. Užije si odpočinku v jedné z mnoha pražských kaváren nebo ochutnejte vyhlášené české pivo. Prohlédněte si největší hradní komplex světa – Pražský hrad a projděte se po Karlově mostě. Celá rodina si pak může užít návštěvu pražské ZOO – jedné z nejlepších zoologických zahrad v Evropě. Svojí účast už potvrdil loňský vítěž profi kategorie Pieter Heemeryck a dalším zvučným jménem je bezpochyby i triatlonista klubu Vanamanu Kladno Tomáš Řenč (letošní mistr Rakouska na dlouhé distanci 3,8-180-42). Potěší, že účast již potvrdil Petr Vabroušek, Petr Soukup a aktuálně jednáme také s Lucy Charles, loňskou vítězkou a vice mistryní světa v dlouhém triatlonu z Havaje. A právě proto, že závod rychle blíží, chtěli jsme vyzpovídat ředitele závodu, Tomáše Vrzáka.

Co všechno obnáší pozice ředitele závodu?

Pozice ředitele závodu je z části daná interní hierarchií realizačního týmu, kterou může mít
každý realizační tým jinou a z části mezinárodními zvyklostmi. Jednou z mých hlavních rolí na té mezinárodní úrovni je tvořit komunikační kanál mezi námi (lokálním pořadatelem),
ostatními pořadateli ve světě a CHALLENGEFAMILY (majitelem značky). S kolegy z
CHALLENGEFAMILY jsem v pravidelném kontaktu a snažím se implementovat skutečnosti,
které vyplývají např. ze setkání ředitelů závodů z celého světa do našich postupů. Dostalo senám navíc cti, další takové setkání ředitelů evropských závodů pořádat v Praze v polovině března, což svědčí o důvěře CHALLENGEFAMILY v naši schopnost uspořádat kvalitní akci.

Mým hlavním úkolem je být maximální podporou pro celý náš realizační tým a vidět přípravy závodu jako celek. Zaměřuji se ve své práci na celkovou koncepci i kritické faktory úspěchu akce. Díky tomu mám možnost včas upozornit nebo reagovat na body, které by se jinak přehlédly nebo zůstaly neřešeny. Každý ředitel závodu na sebe do určité míry přebírá
zodpovědnost za úspěch či neúspěch akce, musí být připraven řešit nestandardní situace a
adekvátně na ně reagovat svými rozhodnutími i komunikací směrem k účastníkům či
veřejnosti. Já na to naštěstí nejsem zdaleka sám a mám kolem sebe tým složený z velice
zkušených a kvalitních lidí, závod tedy nestojí a nepadá s ředitelem závodu, jak by se z názvu pozice mohlo zdát, ale je postaven na celém našem týmu.

Jak složité to je, postavit v samém centru Prahy triatlonový závod světové úrovně?

Nikomu před námi se zatím v takovém rozsahu a kvalitě nepodařilo triatlonový závod v
bezprostředním centru Prahy uspořádat, což samo o sobě vypovídá o složitosti organizace.
Náš závod je specifický především místními prostorovými podmínkami a jejich dispozicí.
Například abychom dostali všechen potřebný materiál na start závodu, na Střelecký ostrov,
museli jsme využít lodní dopravu. Za zmínku určitě stojí, že na stavbu kompletního zázemí
závodu a cyklistického depa na mostě Legií, máme pouhých 6 hodin v noci z pátku na sobotu, to je naprosto unikátní napříč všemi závody série CHALLENGEFAMILY, běžně se zázemí staví 2 – 3 dny, někdy i déle. Úspěšný loňský ročník je pro nás velkým závazkem pro neustálé zlepšování kvality, bezpečnosti a atraktivity závodu. Velmi si v této věci vážíme spolupráce se všemi institucemi o povoleních, podobě i rozsahu omezení a snažíme se nacházet vhodné kompromisy, i když to není nikdy jednoduché ani pro jednu ze stran.
Hodně sil vkládáme také do nalezení zdrojů pro financování akce, protože celé zajištění
organizace není levnou záležitostí.

Bavíme se o zajištění bezpečnosti, ku příkladu o ochraně velmi drahých kol účastníků v depu, ale i samotné bezpečnosti závodníků v podobě desítek záchranářů rozdělených do taktických týmů, dopravním značení, občerstvení, logistiky, materiálů pro účastníky, stanů, desítkách technických pracovníků, lodí, aut a o dalších mnoha nákladech, které v součtu atakují hranici 10 milionů korun. Závod přímo v centru Prahy však za tyto organizační výzvy stojí, účastníkům nabízí jedinečné zážitky v podobě fantastické atmosféry desetitisíců diváků podél trati, unikátní okolí pražských monumentů a skvělé vyžití i mimo závod. Velké poděkování patří Magistrátu hl. m Prahy, MČ Prahy 1, 2 a 5, Zbraslav a také obcím Vrané a Dolní Břežany. Akce byla podpořena i MŠMT ČR a velmi oceňujeme skvělou spolupráci z Českou triatlonovou asociací.

Jsou na letošní ročník připravené nějaké novinky?

Pro letošní ročník plánujeme kontinuální práci na zlepšení současného pořadatelského
standardu, bezpečnosti a celkového zážitku. Opravdu detailně jsme si vyhodnotili všechny
body, výstupy z dotazníků spokojenosti, z komentářů na sociálních sítích, a to, co vzhledem k našim možnostem, půjde, to se pokusíme zlepšit nebo upravit, tak abychom vyšli vstříc
závodníkům, někdy to nejde kvůli tomu, že jsme omezeni lokací, jindy kvůli povolením a
někdy i kvůli financím. Jednou z oblastí, na kterou jsme se zaměřili je plavecká část.
Plánujeme její úpravu pro hladší a korektnější průběh závodu, s čímž se pojí rozdělení startu do více startovních vln po maximálně 200 účastnících a také přidání více bójí pro lepší orientaci ve vodě. Novinky plánujeme také pro diváky, pro které budou připraveny speciální fanzóny s občerstvením a informační servis, aby si sledování závodu mohli ještě více užít.

Jaká další jména kromě již výše zmíněných, můžeme na letošním startu očekávat?

Potěší, že účast již potvrdil Petr Vabroušek, Petr Soukup a aktuálně jednáme také s Lucy Charles, loňskou vítězkou a vice mistryní světa v dlouhém triatlonu z Havaje. Díky Pieterovi Heemeryckovi se nám ozývá mnoho belgických klubů, že chtějí do Prahy na závod přivést své svěřence, udělal nám ve své zemi skvělé jméno. Věřím, že se opět zúčastní náš ambasador Filip Ospalý, legenda českého triatlonu, který s námi zároveň spolupracuje na koordinaci elitních atletů. Pravděpodobně se, stejně jako v loňském roce, představí v charitativní štafetě s CEO celé série CHALLENGEFAMILY Zibi Szlufcikem.

Další jména bych zatím nerad prozrazoval, protože nejsou ještě finálně dohodnuta. Jistě ale bude startovní pole velmi zajímavé a budou v něm opět účastníci světové úrovně, tak jako
tomu bylo loni. Všechna jména včas oznámíme.

Jak dlouho trvá takový závod připravit a kolik lidí se na tom podílí?

Příprava závodu trvá téměř celý rok. Po krátkém odpočinku je už nutné plánovat ročník další. Velmi brzy je potřeba zahájit jednání s městem, žádat o povolení a získávat partnery, protože bez nich by se akce nedala vůbec udělat. Celoročně na přípravě dělá na plný úvazek 6 lidí a přibližně stejný počet kontraktorů, ale v den akce má celý organizační tým téměř 300 osob.

Závod bude už druhý rok pod hlavičkou CHALLENGEFAMILY. Co všechno tahle silná značka přinesla?

Zařazení do této prestižní série závodů s sebou nese vysoké nároky na kvalitu organizace a
servis pro závodníky. Nejedná se jen o servis fyzicky na místě, ale také ten komunikační. Však 52% zahraničních účastníků 37 národností si vyžaduje špičkovou komunikaci v několika jazycích. Značka CHALLENGEFAMILY také přinesla celkové navýšení počtu účastníků, navýšení hodnoty akce a rovněž mediálního pokrytí i v zahraničí.


Kdybyste měl závodníky na tenhle střední triatlon v srdci Evropy pozvat, čím byste je Tomáši nalákal?

Musím opět zmínit jedinečnost zážitku z triatlonu, který se odehrává skutečně přímo v
historickém centru hlavního města České republiky.  Pravděpodobně byste si nešli jen tak
zaplavat do Vltavy okolo Střeleckého ostrova, kde vám fandí turisté z Karlova mostu, z jedné strany na Vás shlíží majestátní Pražský hrad a z druhé Národní divadlo. Dalším přínosem prozávodníky je možnost se porovnat skutečně se světovou špičkou, která do Prahy zavítá díky tomu, že je závod součástí série CHALLENGEFAMILY.

Byli bychom rádi, kdyby potenciální závodníky nalákaly kromě mezinárodní kvality akce, také doprovodné aktivity připravené nejen pro ně, ale i celou jejich rodinu. Například běžecký závod pro děti pod názvem CHALLENGEJUNIOR. Pasta party, EXPO se stánky partnerů, velkoplošné obrazovky ve fanzónách s živým přenosem z trati závodu, DJové, kteří budou udržovat skvělou atmosférucelý den a večerní slavnostní vyhlašování, kde budou vyhlášeni první tři účastníci ve všech věkových kategoriích.

CHALLENGE FORD PRAGUE ale není pouze 1,9km plavání, 90km na kole a 21,2195m běhu. Jaké další tratě jsou připravené a pro koho?

Nabízíme možnost se zúčastnit hned několika doprovodných závodů. Pro ty co si netroufají absolvovat celý poloviční triatlon je zde kategorie CHALLENGEPRAGUE ŠTAFETY, kde si ve
vámi sestaveném týmu jednotlivé disciplíny rozdělíte. Zároveň je připraven závod s názvem
CHALLENGETRY-ATHLON. Je to závod ideální pro ty, kteří by si rádi triatlon vyzkoušeli. Závodit se bude na trasách desetkrát kratších než dlouhý triatlon. (0.38 km, kolo – 18 km, běh – 4.2 km). Závod je tak podle toho i schválně pojmenovaný – „TRY“ (zkusit/vyzkoušet), protože triatlon si může vyzkoušet opravdu každý! Už jsem mluvil také o dětském běhu CHALLENGEJUNIOR., který se na tratích v několika délkách uskuteční v pátek, den před hlavním závodem.

Pokud nemám na závod dostatečné vybavení, dá se třeba u Vás nějak půjčit?

Tento dotaz dostáváme především od začínajících triatlonistů nebo těch, kteří takové
vybavení v průběhu sezóny nepotřebují a kvůli jednomu závodu si jej nechtějí pořizovat,
takže ano, stejně jako v loňském roce bude možnost si předem vybrat a zarezervovat
neopren a také kolo. V současné době jednáme s konkrétními poskytovateli. Zde bych možná
jen zmínil, že neopren je z důvodu bezpečnosti účastníků povinný, a to v případě, že je
teplota vody klesne pod 16 C°, což je u Vltavy očekávatelný stav, i když loni byla teplota
okolo 18 C°. U kratšího závodu CHALLENGETRY-ATHLON je povoleno i jiné než silniční či
triatlonové kolo, takže ti, kdo silničku nemají se i tak mohou závodu zúčastnit se svým kolem.

Připravili jsme si pro Vás ve spolupráci s FORD CHALLENGEPRAGUE krásnou SOUTĚŽ o dvě startovné a to se slevou 50% na hlavní závod FORD CHALLENGEPRAGUE a jedno startovné na závod  CHALLENGEPRAGUE ŠTAFETY!

Stačí jednoduché. Napište nám pod tento článek, nebo FB post odpověď na otázku: kdo vyhrál v ženské elitní kategorii “Pro Women” v roce 2017 a olajkujte FB stránku FORDCHALLENGEPRAGUE. Hlasovat můžete až do konce dubna. Poté vylosujeme dva výherce.

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno