ECHAPPÉE BELLE Ultra Traversée De Belledonne – těžší, než UTMB?

0

Pro mnoho ultra trail běžců je UTMB magické slovo. Pro ty, kteří UTMB zažili a zažili toho již mnohem víc, je ale v Evropě ještě jeden závod, který má díky své technické obtížnosti a parametrům větší počet DNF mezi českými i světovými závodníky než UTMB.

Chcete zažít opravdový závod s překrásnými výhledy? Ne, nebudete běhat kolem Mt.Blancu, ale všichni, kteří tento závod šli, se shodují, že je více magický, než UTMB nebo jeden z UTMB závodů. Echappée Belledonne je to, po čem prahne vaše srdce a po čem vám vaše nohy budou dlouho připomínat horské utrpení.

O tom, že je Echappée drsnější, než UTMB, svědčí mj.to, že nejdelší trasa Echappée má na 149km 11440m+, zatímco plné UTMB na 170km „jen“ 10000m+. Nechci říkat, že UTMB není těžké – vylámalo si na něm zuby dost českých i světových borců. Ale „úmrtnost“ na Echappée je procentuálně vyšší. UTMB je takové … provařené a komerčnější, ale o kousek vedle, taktéž ve Francii u Grenoblu, je o týden dříve událost, svátek ultratrailu, který je minimálně stejně nádherný, o trochu těžší a méně běhatelný, ale o to větší výzva.

Jeden z ambasadorů Echappée je dokonce zakladatel České Skyrunningové asociace – Samuel Straka.

Možná byste mohli namítnout, že je zde ještě jeden, obtížnější závod, což je i není pravda. Ronda Del Cims v Andoře je momentálně ve fázi oficiální transformace vlastnictví a formátu po jakémsi veletoči ve vlastnictví uspíšeném krizí spojenou s Covid-19.

 

Hlavní závod (L’ÉCHAPPÉE BELLE : THE INTÉGRALE) má následující parametry:

Druhá nejdelší trasa (L’ÉCHAPPÉE BELLE : THE NORTH CROSSING) je sice kratší, ale obtížností si nezadá s nejdelší trasou:

Pro nasání atmosféry a mírně pokročilé účastníky s nějakou zkušeností bych doporučil (L’ÉCHAPPÉE BELLE : THE RIDGE TRACK) s parametry:

Pro mladé pušky je k dispozici doprovodný závod na trati SkyRace, kde se podíváte až do výšky necelých 3000 mnm:

Celkově je Echappée spíše, než závod takovým organizovaným dobrodružstvím v překrásné přírodě, drsných podmínkách a terénu. Nespočetné výhledy na jezera, kterých budete po cestě míjet tolik, že se vám do paměti pohledy vryjí navždy. V okolí Belledonne je 70 jezer, masiv, kde se podnik koná, má 90 vrcholů s výškou přes 2500 metrů.

Na nejdelší trase musíte překonat 40 průsmyků s výškou přes 2000 metrů a poměrně dost z nich i přes 2400 m.n.m. a dostanete se až do 2930 metrů nad mořem – nejvyššího bodu na trase.

Pokud byste nevěděli, kam zajet na závod, Echappée Belledonne je určitě jedna z prvních voleb, kterou byste měli mít aspoň na vašem wishlistu. Nicméně je velmi dobré jít tam s nemalými zkušenostmi, pokorou, výbornou výbavou a ještě lepší fyzičkou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno