CZECHMAN. To není jenom nejlepší půlka v ČR, ale i závodní víkend pro celou rodinu

0

Jeden z vrcholů české triatlonové sezony je tu! V sobotu 3. června se nedaleko Pardubic uskuteční již tradiční CZECHMAN Triatlon. Na startovní listině nejpopulárnějšího tuzemského závodu na střední trati figuruje přes 600 závodníků včetně kompletní české špičky, další stovky triatlonistů se pak zúčastní doprovodných startů. 

Určitě si dejte nějaký z našich minulých článků o závodě, nebo rozhovory s vítězi.

Registrace zde

CZECHMAN triatlon není ale pouze o jednom závodu a nejlepší půlce v ČR. Už v pátek si totiž můžete otestovat svojí plaveckou formu s více než stovkou plavců, kteří se postaví na start závodů CZECHMAN SWIM, kde si můžete zkusit plaveckou část polovičního triatlonu, který se koná hned den poté. 

Pokud si ještě netroufáte na plnotučnou trasu (tedy 1,9 km plavání, 90 km a půlmaratón), co si zkusit den po hlavním závodě CZECHMAN SHORT. Trasu 600 m plavání, 26 km na kole a 6 km běhu, zvládnou i ti, kteří netráví hodiny času týden, co týden v bazénu a občas si jdou zaběhat a mají rádi kolo (bohužel už je vyprodaný, ale zcela jistě se neobjeví všichni na startu a volná čísla nějaké zbydou).

Máte děti a chcete dopřát něco ze závodního víkendu i jim? Vás pak budou určitě zajímat nedělní závody v podobě CZECHMAN KIDS. Tratí je opravdu spousta a vybere si v podstatě každá věková skupina.

Registrace zde

Ale zpět k hlavnímu závodu…

Je to každoročně impozantní pohled – stovky závodníků v neoprenech a barevných plaveckých čepicích se srovnají do několika řad, aby se následně vydaly na trať nejslavnějšího českého závodu ve středním triatlonu, který je také letos součástí Českého poháru v dlouhém a středním triatlonu.

Na startu se tradičně sejde vynikající konkurence. Skvělý Pavel Wohl, který se určitě bude chtít poprat o další vítězství. Minulý týden zpět vyhrál i otvírák sezóny, Poděbradský triatlon. “Czechman je pro mě srdeční záležitostí od doby, co jsem na něm byl v roce 2018 poprvé fandit jako divák. Tehdy bych neřekl, že bych jej někdy mohl vyhrát. To se mi povedlo při mém debutu v roce 2021. Po loňském zklamání ze třetího místa si letos chci spravit chuť. Cítím se výborně a ve hře jsou aktuálně dvě varianty jak v závodě uspět… Jakou si vyberu se ukáže až v průběhu závodu, každopádně, věřím že to bude velká jízda (smích). Těším se na startu!”

Sekundovat mu bude i další česká stálice, která ho celou dobu naháněla a už nějaký pátek startuje na dlouhých distancích v kategorii pro, Jan Šneberger. “Czechman v současnosti zaslouženě vládne našemu malému triatlonovému rybníku. Pro mne by bylo případné vítězství jedním z možných absolutních vrcholů mé skromné „kariéry“. Druhých, třetích nebo čtvrtých míst z mnoha jiných závodů mám už dostatek. Nějaké to první místo z velké domácí akce by se mi opravdu zamlouvalo. Budu spokojený s umístěním v první pětce, nadšený za první trojku, ale jednoznačně cílím na nejvyšší příčku. Pavel Wohl letos poveze plnou tíhu favorita a já bych mu rád tu cestu do cíle překřížil nebo alespoň pořádně znepříjemnil!”. Ale i držitel nejlepšího času na dlouhém triatlonu Tomáš Řenč, se pokusí navázat na svoje minulé úspěchy. Minulý týden jsme ho mohli vidět závodit na startu závodů Challenge v Šamoríně a určitě si bude chtít spravit chuť. “Na Czechmana se vždy moc rád vracím, je to vždy nejvíce obsazený závod u nás a byl to i můj první střední triatlon. Trať mi tam celkem sedí a těším se zase na skvělou atmosféru závodu”. (naše rozhovory zde).

K dalším favoritům bude patřit určitě super rychlý Jan Oppolzer (páty z Poděbrad) a držitel jednoho z nejlepších českých časů na dlouhém triatlon. “Na Czechmana se letos moc těším. Beru ho jako reparát po loňsku, kdy jsem kvůli žaludečním potížím nebyl schopný ani doklusat do cíle. Nedělám si sice zálusk na žádné pěkné umístění, protože tam budou rychlejší závodníci, ale budu dělat všechno pro to, abych tam nebyl jen do počtu. Zdraví drží, příprava se daří, tak snad z toho bude pěkná laktátpárty”. (náš rozhovor zde), a můžeme počítat samozřejmě i s nestárnoucí hvězdou Petrem Vabrouškem, nebo Petrem Soukupem, který přesedlal na závody v terénním triatlonu a určitě bude chtít také zabojovat o stupně vítězů. “Jsem zdráv, příprava jde dobrým směrem k vrcholu, kterým bude Ironman Klagenfurt. Toto bude předzávodní test formy, ale ambice mám rozhodně medailové. Zároveň se těším na poměření sil s českou elitou na středních tratích. Bude to jako vždy slušná sekaná!” (naše rozhovory zde).

Mezi hlavní favoritky v ženské kategorii bude zcela jistě patřit Helena Kotopulo, ale o návrat na výsluní se popere i skvělá Veronika Andrlová, která se vrací z mateřské „dovolené”.“Na Czechmana se moc teším a beru ho jako přípravu na srpnové mistrovství světa v 1/2 Ironmanu pod hlavičkou Ironman, který se jede v Lahti”. Do vítězného pořadí bude chtít ale určitě promluvit i někdo z tria Barbora Besperát, Zuzana Pičmanová, nebo Jana Dubcová.

V hlavním závodě na ně čeká 1900 metrů plavání v písníku Hrádek nedaleko obce Dolany. Při cyklistické části pak ve dvou okruzích absolvují 90 kilometrů v mírně zvlněném terénu. Závěrečný běžecký půlmaraton se odehraje již tradičně ve čtyřech okruzích na silnici vedoucí do Lázní Bohdaneč.

Registrace zde

Dali jsme ještě dohromady pár rychlých otázek a vyzpovídali organizátora Tomáše Petra.

CZECHMAN už má několikátý rok svoje pevné místo v závodním kalendáři. Napadlo tě, jak moc tenhle závod vyroste a že z toho bude “oslava triatlonu”, na celé tři dny?

Děláme 18. ročník a je pravda, že když jsme začínali, tak  mě to určitě nenapadlo, ale všechno se vyvíjí. 

Ke všem tratím jste přidali ještě CZECHMAN Family. Co si pod tím máme představit?

Závodů se účastní rodiny, skupiny, týmy a závod je téměř na celý den, tak jsme jim chtěli nabídnout zázemí s občerstvením a věříme, že se budou cítit lépe a zlepší to celkovou atmosféru.

Čím bys nás nalákal na hlavní závod? A zvládne to i někdo kdo chodí pravidelně plavat, běhá a občas chodí na kolo?

Ano, jsem přesvědčen, že závod zvládne opravdu téměř každý. Je to o motivaci a vůli se na závod připravit, ale určitě bych doporučil minimálně půl roční trénink. Pokud již sportovec něco pravidelně – občas dělá. Pocit v cílové rovince se ani nebudu snažit popsat, jelikož je to nepřenositelné, ale věřte, že to opravdu stojí za to a moc bych Vám přál si to prožít.

Co CZECHMAN SHORT? Proč bychom měli dorazit na něj? 

Právě dnes jsme již museli registrace na Czechman Short vypnout, jelikož jsme již nad limitem 200 závodníků. Verze Short je kratší varianta triatlonu, pro ty kteří si na hlavní závod netroufají, nebo se jim nehodí do programu nebo si prostě chtějí jen užít atmosféru závodu.

Máte na tenhle rok nějaké novinky? Co startovní vlny? Neuvažujete o nich už konečně?

Žádné zásadní novinky nemáme. Hlavní novinkou je už výše zmíněný program CZECHMAN Family. Pár drobností tam ještě určitě bude. Vždy je co zlepšovat. Co se týká těch startovních vln, tak se o tom každý rok bavíme, ale já jsem asi konzervativní a jsem přesvědčen, že atmosféra a silné emoce startu se úplně ztratí.

CZECHMAN je závod a pokud je společný start, tak každý závodník ví, jak na tom oproti soupeřům je. Ve variantě více vln nebo rolling startu je to prostě nepřehledné, ale tím nepopírám, že i tato varianta má své kladné stránky.

Máte se závodem ještě nějaké další plány kam závod posunout? Myslíš že to vůbec ještě jde?

Vše jde zlepšovat a plány určitě máme. V tento okamžik je naší hlavní snahou zajistit  maximálně bezpečnou cyklistickou trať, tedy plně uzavřenou, ale opravdu to není úplně jednoduché na pár hodin udělat tyto omezení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno