Běžecké desatero pro podzimní běhání

0

S příchodem podzimu nám může sychravé počasí běhání pořádně znepříjemnit. Ale jak se říká –  špatné počasí na běhání neexistuje.

Stačí se na vítr, bláto nebo občastný déšť pořádně připravit a pak si můžete barvy podzimu vychutnat na maximum.

Váháte, jak se na podzim obléknout?

Správné vrstvení oblečení nám v podzimních a zimních dnech pomáhá při efektivní termoregulaci. Čím větší jsou teplotní výkyvy, tím víc práce nám dá udržet optimální teplotu – nepřehřát se a ani nepodchladit.

Jak vrstvit oblečení

Proč se o vrstvení funkčního prádla (termoprádla) zajímat? Každá vrstva má jiný účel.

PRVNÍ KOMFORTNÍ VRSTVA (SACÍ)

První vrstva je základ. Je v přímém kontaktu s pokožkou těla, proto je dobré vybírat termoprádlo velmi pečlivě. Má za úkol odvádět přebytečnou vlhkost od těla a stabilizovat tělesnou teplotu. Dodává pokožce základní pocitový komfort tím, že ji udržuje v suchu. Chrání před přehřátím i chladem – je to tedy termoregulační vrstva. Tato vrstva musí být co nejméně nasákavá. Používají se pro ni tedy syntetické materiály.

Termoprádlo by mělo být rychleschnoucí, pružné a příjemné na tělo. Nijak by vás nemělo omezovat v pohybu.

První vrstvu funkčního prádla tvoří funkční trička, funkční podprsenky, kalhotky, spodky a legíny.

Hodně výrobců dnes nabízí termoprádlo, které má v různých místech odlehčenou strukturu (např. v podpaží nebo na zádech). To umožňuje . Dobře si ohlídejte také švy, kterých by mělo být minimum a měly by být ploché (samotné přechody mezi jednotlivými strukturami materiálu bývají u kvalitních výrobků bezešvé).

DRUHÁ TERMOIZOLAČNÍ VRSTVA

Tato vrstva tepelně izoluje a zabraňuje pocitu chladu a prochladnutí. Zároveň odvede tělesnou vlhkost do vnějšího prostředí případně do další vrstvy. Tloušťka materiálu bývá větší, ale opět musí být nenasákavá. Střední vrstva funkčního prádla zahrnuje roláky, mikiny,atd.

TŘETÍ OCHRANNÁ VRSTVA

Tato vrstva chrání před nepříznivými vnějšími vlivy jako je déšť nebo vítr. Měla by být zároveň paroprodyšná, aby nedocházelo k hromadění vodní páry mezi druhou a třetí vrstvou funkčního prádla. Patří sem vysoce funkční, technické, membránové oblečení, které je schopné odolávat dešti a zároveň je schopné propouštět tělesné výpary.

Do svrchní vrstvy funkčního oblečení se zařazují vesty, bundy a kalhoty a z doplňků pak třeba rukavice nebo čepice. Já dávám osobně před čepicí přednost multifunkčnímu šátku, který se dá snadno nosit v kapse a v případě potřeby poslouží jako čelenka nebo i čepice, případně se dá jen tak přetáhnout kolem krku.

Podzimní desatero

  • Naučte se správně vrstvit oblečení a používejte funkční materiály. Oblékejte se co nejméně a do více vrstev, abyste byli schopni podle intenzity zatížení snadněji a citlivěji regulovat zateplení těla svlékáním či oblékáním jednotlivých vrstev. Zvláště, předpokládáte-li déletrvající trénink, je dobré vyrážet za pocitu mírného chladu. Důležité je, aby všechny vrstvy vašeho oblečení byly z funkčních materiálů a schopny co nejlépe převádět vlhkost z jedné vrstvy do druhé.
  • Mokré listí, bahno, kameny nebo kořeny stromů mohou být zrádné. Soustřeďte se na terén před vámi a skenujte očima každou nerovnost. Asi není potřeba dodávat, že se vyplatí investovat do kvalitních bot do terénu….
  • Vždy přizpůsobte trénink situaci, počasí a povrchu.
  • Na začátku tréninku se věnujte pečlivě zahřátí a po návratu domů nikde nepostávejte, rychle se osprchujte a převlečte do suchého oblečení a důkladně se protáhněte.
  • Pokud možno, vybírejte pro své běhání chráněná místa, kde tolik nefouká.
  • Kvůli zhoršené viditelnosti nezapomínejte na reflexní prvky na oblečení, případně čelovku.
  • Předcházejte odřeninám a puchýřům. Mokré oblečení může nepříjemně podráždit kůži, takže nezapomínejte před vyběhnutím promazat lékařskou vazelínou choulostivá místa, kde dochází k většímu tření (podpaží, třísla, chodidla, prsty na nohách, vnitřní část stehen, prsa, krk…)
  • Noste s sebou mobil – nejlépe ve voděodolném pouzdru, kdyby začalo pršet.
  • Pro větší bezpečí i lepší motivaci běhejte s kamarádem.
  • Nezapomínejte na pitný režim, přestože v chladnu nemáte pocit žízně.

Přečtěte si také:

7 největších mýtů o posilování břišních svalů

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno