Anežka Drahotová – neskutečný multitalent

0

Nejlepší Češkou na letošním půlmaratonu se stala s časem 1:14:25 teprve osmnáctiletá Anežka Drahotová. Vybojovala jedenáctou příčku a zároveň si zlepšila svůj osobní rekord o celé čtyři minuty.

Ti, kdo sledovali vyhlašování Atleta roku za rok 2013, tak Anežku nemohli přehlédnout – na podium šla pro ocenění hned několikrát. Zvítězila v kategoriích Junior roku a Objev roku a v celkovém pořadí jí patřila 9.příčka.

Pokud ale náhodou patříte mezi ty, kteří Anežku zaregistrovali teprve nyní po jejím vítězství na Pražském půlmaratonu, tak vám seznam jejích úspěchů vyrazí dech. Určitě je u nás mnoho mladých talentovaných atletů, ale rozhodně mezi nimi není nikdo, kdo by zvládal to, co tahle křehce působící dívka- chůzi, běh a cyklistiku, to vše na špičkové úrovni po boku světové elity.

Anežka se narodila se 22. července 1995 v Rumburku a pochází z dvojčat. Její sestra Eliška se také věnuje atletice a cyklistice. Byla členkou TJ Rumburk a v současné době závodí za USK Praha a TJ Cykloprag.


Loni zazářila v chůzi nejprve na ME juniorek v Rieti a poté na mistrovství světa v Moskvě, kde si užila svou premiéru mezi dospělými (dvě třetiny dokonce vedla závod na 20 kilometrů). Časem 1:29:05 hod si vybojovala 7. místo, výrazně si zlepšila osobní rekord a vyrovnala ten národní. Rok 2014 zahájila překonáním českého rekordu v chůzi na 20km 16.3. v Luganu, kde dokončila na 3.místě v čase 1:28:13.


V cyklistice je Anežka neméně úspěšná. V roce 2010 získala 3 stříbra na mistrovství ČR kadetů v silničním závodě a časovce jednotlivců i dvojic, bronz v dráhové stíhačce. 2011 byla mistryní ČR kadetů v časovce a spolu se sestrou Eliškou i v silniční časovce dvojic. Titul v časovce dvojic s Eliškou obhájily i v roce 2012 v kategorii juniorek. V roce 2013 získala český juniorský titul v časovce a spolu se sestrou Eliškou v časovce dvojic. Na MS ve Florencii přijela v závodě juniorek na silnici 19.
A jak to má Anežka s běháním? 


Již v roce 2009 získala bronzovou medaili na domácím mistrovství v běhu na 800 metrů mezi žačkami a na dráze se stala žákovskou vicemistryní republiky v běhu na 1500 metrů. V roce 2010 se jí již povedlo vyhrát mistrovství republiky mezi juniorkami v běhu na 1500 metrů. O rok později (již mezi ženami) doběhla v závodě na 3000 metrů na 7. místě. Vyhrála pak závody na 1500 a 3000 metrů na dráze a stala se tak juniorskou mistryní republiky.


V roce 2012 pak na domácích mistrovstvích triumfovala v běhu na 800 metrů v hale, přespolním běhu i silničním běhu (dorost, junioři), na mistrovství dospělých v hale byla druhá na 1500 m. V březnu si poprvé vyzkoušela Pražský půlmaraton, který dokončila mezi ženami na 15. místě v čase 1:19:33. Na mistrovství světa juniorů v Barceloně kombinovala chodecký a běžecký start na 1 500m. V osobním maximu 4:26,54 obsadila 10. místo v rozběhu (celkově 25. místo). Na MSJ v běhu do vrchu skončila na 7.místě. Na Mistrovství ČR v silničním běhu (Běchovice) na 10 km doběhla v čase 35:36 (na 5.místě mezi ženami) a vyhrála juniorský titul.


V roce 2013 si zlepšila osobák na Pražském půlmaratonu na 1:18:23, zopakovala stříbro na M-ČR dospělých v hale na 1 500m. Na MEJ v Rieti si pár hodin po vybojování chodeckého titulu zajistila přímý postup do finále 3.000m/překážek. Ve finále po pádu na vodním příkopu doběhla 9. Na této trati v Portugalsku při Evropském poháru oddílových družstev vylepšila český juniorský rekord na 10:10,45. V září na O2 Grand Prix byla Anežka nejlepší mezi českými ženami. Doběhla si v osobním rekordu 33:59. A nyní k tomu přidala skvělé umístění a osobák na půlmaratonu V Praze. 


http://cs.wikipedia.org

Anežko, kdo tě vlastně přivedl ke sportu? Jaké byly tvé sportovní začátky?
Ke sportu mě už od mala vedli rodiče. Jezdila jsem na kole, chodili jsme po horách. Asi ve 12 letech mě přihlásili do rumburského atletického oddílu.

Když se podívám na tvé úspěchy v třech různých sportech, tak první, co mě napadá je otázka, zda stíháš ještě něco jiného než trénink? 
Je jasné, že se tréninkový objem během roku mění, ale kolik hodin denně trénuješ v tom nejnáročnějším období? Kromě tréninků chodím samozřejmě do školy (Gymnázium Jilemnice), kde mi hodně vycházejí vstříc individuálním studijním plánem :-). V nejnáročnějším přípravném období trénuji tak 4hod.denně. K tomu patří také potřebná regenerace (bazén, masáže, fizio) a protažení. Takovýto režim bývá obvykle na soustředění, když mám o něco volněji a čas si dobře naplánuji, stíhám i jiné aktivity. Volný čas trávím raději aktivněji, mám ráda hory procházky, na druhou stranu je dobrý odpočinek nad dobrou knížkou nebo filmem.

 

Jak vypadá tvůj tréninkový týden? Předpokládám, že to není jen běhání, kolo a chůze? Jaké další aktivity jsou součástí tvého tréninkového plánu?
Opravdu to není jen kolo, běh a chůze. V zimě zařazujeme běžky, chodíme do posilovny a také plavat. Nemalou část přípravy tvoří také gymnastika a protahování, bez kterého by nešlo více sportů kombinovat 🙂

Máš během roku nějakou pauzu, kdy opravdu vůbec netrénuješ?
Ano, není nějak extra dlouhá, jsem zastánce aktivního odpočinku. Třeba loni po Mistrovství světa v silniční cyklistice, které se konalo na konci září, jsem na 14 dní se sestrou vyrazila do lázní, kde jsme se pořádně zregenerovaly.


Co považuješ za svůj největší úspěch? A jaký závod byl pro tebe nejtěžší, kdy sis sáhla až opravdu na dno svých možností?
Za svůj největší úspěch považuji 7.místo z MS v Moskvě, kde jsem si opravdu „sáhla na dno“ a titul juniorské mistryně Evropy z Rieti. Mezi jeden z nejtěžších závodů řadím také MS v cyklistice, kde mám ještě velké hlavně technické rezervy.

Co je tvou největší motivací? Co tě žene dál, když už opravdu nemáš sílu a všechno tě bolí?
Mojí motivací jsou Olympijské hry v Riu…když už opravdu nemůžu, vzpomenu si na nějaké silné sportovní zážitky (např. na etapový cyklistický závod- Závod Míru, kde jsem měla pád, ale nakonec zvítězila) a to mě žene dopředu. 

Máš svůj běžecký vzor?
Vyloženě běžecký vzor nemám. Vždycky jsem obdivovala Jelenu Isinbajevu, i když je to tedy úplně jiná disciplína 🙂

Kdo tě nyní trénuje?
Mým současným trenérem je Ivo Piták. Bývalý úspěšný cyklista, současný reprezentační trenér chůze.

Je něco, co tě vysloveně při tréninku nebaví? Co děláš jen proto, že je to pro formu nutnost?
Celkově musím říct, že mě tréninky (naštěstí) baví, což je dáno jejich pestrostí. Občas, hlavně, když je venku ošklivo, je hlavně vytrvalostní trénink pěkná řehole.

Trénuješ často se svou sestrou Eliškou? 
Ano, trénujeme spolu prakticky pořád. Navzájem se podporujeme.

Jste dvojčata, máte třeba stejný vkus, co se týká oblečení?
Máme velmi podobný vkus, co se týká oblečení, oblíbeného jídla nebo třeba předmětů ve škole. Povahové vlastnosti máme ale každá jiné.

Jak si vybíráš své běžecké vybavení? Koukáš hodně i na design, nebo především na funkčnost?
Preferuji funkčnost. Podporuje nás společnost PIM (Prague Internation Marathon) spolupracující s firmou Adidas, která nám poskytuje vybavení dobré kvality. 

Běháš raději v tlumených botách nebo v botách s nízkou podrážkou? Máš nějakou svou oblíbenou značku?
Na tréninky preferuji tlumené boty s vyztuženou podporou klenby. Používám i speciální vložky do bot, vyrobené přesně na můj typ chodidla. Na závody si vybírám lehké maratonky, případně tretry, pokud běžím na dráze. 

Jak to máš se školou? Stíháš učení?
Jak už jsem se zmiňovala, gymnázium v Jilemnici je pro kombinaci sportu a školy ideální. Mám letos dokonce rozložený ročník, takže mám dostatek času se na vše (týkající se tréninku i školy) svědomitě připravit.

Už víš, co bys chtěla dělat po maturitě?
To je pro mě docela těžká otázka, kdybych se nechtěla věnovat sportu, chtěla bych jít na architekturu, protože mě nejvíce baví matematika a také ráda kreslím a maluji. Její studium je ale poměrně náročné a nevím, zda by šlo skloubit společně se závoděním. Zajímám se ale i o chemie, tak uvidíme.

U čeho si nejlépe odpočineš? Stíháš si třeba přečíst knížku? 
Moc ráda čtu a nadchnu se pro mnohé knížky, snad kromě fantasy. Čas je určitě i na kamarády a kino.

Myslíš, že se jednou budeš muset rozhodnout jen pro jeden sport? Máš představu, co by zvítězilo, kolo nebo běhání, nebo bys zůstala u chůze?
Pravděpodobně se jednou budu muset více zaměřit na jeden sport. Zatím to takhle funguje dobře, takže s rozhodováním nespěchám.

Co tvůj jídelníček, hlídáš si vše, co jíš? Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?
Mám ráda lehkou kuchyni (hodně zeleniny), těstoviny a ryby. Nevyhýbám se ale ani dobrému hovězímu :-)V této fázi přípravy si mohu dopřát téměř vše, co mi chutná. K úpravám jídelníčku dochází před většími závody. Nejoblíbenější jsou asi palačinky.

Předpokládám, že na úrovni, na které trénuješ, už využíváš i nějaké sportovní výživové doplňky. Prozradíš, co konktrétně?
Zejména na soustředěních, kdy je příprava náročná výživové doplně používáme. Jedná se o R2 (od Enervitu), případně proteinové či sacharidové nápoje (hlavně po delších cyklistických) trénincích. Ve vysoké nadmořské výšce je důležité je také železo, kys.listová a vitamín C 🙂

Máš nějaký svůj běžecký sen?
Chtěla jsem zaběhnout OR na půlmaratonu a to se mi teď podařilo. Tak třeba ještě ten maraton :-)))

Více o tom, jak se Anežce v Praze na půlmaratonu běželo a co má ještě letos v plánu, se dozvíte v následujícím krátkém rozhovoru

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno