XTERRA letos znovu o něco větší!

0

Druhý srpnový víkend budou Prachatice a okolí znovu patřit triatlonovému závodu XTERRA. Ročník 2023 se zapíše do historii hned několika „nej“. Díky zařazení do nově vzniklého Světového poháru (jen 7 závodů na světě, z toho 4 v Evropě) se sjede do města pod Libínem největší konkurence v historii závodu.

Určitě si nenechte ujít některé z článků, či rozhovorů, co jsme v minulosti o XTERRA publikovali!

„Na startu bude celkem 7 mistrů světa historie včetně těch aktuálních, Arthura Serrierese a Solenne Buillon. V elitním poli se představí olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, který přesedlal na triatlon XTERRA. Konečně bude chtít vyhrát skoro domácí Lukáš Kočař. Bude to veliká bitva.“ Láká diváky Michal Piloušek, ředitel závodu. Trasa závodu v letošním roce znovu povede z Ktiše přes vrchol Libína, Libínské sedlo a Černou horu do Prachatic.

Registrace zde

Depo budou mít závodníci nově v ulici Zahradní. „Zbude nám tak na náměstí místo na řadu atrakcí, stánků a na program pro děti. I přesto tudy budou závodníci projíždět na kolech a dvakrát probíhat. Cíl bude také u kašny, jako obvykle.“ Vysvětluje změny Piloušek. Běh se odehraje jak v uličkách města, tak na svazích Dubového vrchu v okolí internátu.

Registrace zde

Větší by měl být také doprovodný program, který nabídne nejen večerní koncerty v pátek 11. srpna a v sobotu 12. srpna na Velkém náměstí v Prachaticích. Nebude chybět oproti loňsku posílený food festival na náměstí, charitativní běh jako vzpomínka na Tomáše Procházku nebo dětské závody v běhu pro nejmenší do osmi let v pátek odpoledne. V sobotu se potom pojede hlavní závod, kratší závod hobby a štafety.

Neděle bude patřit divácky atraktivním závodům Short Track a zajímavému dni u rybníka v Ktiši. Znovu by se měl na obloze představit letec Martin Šonka, ale program na zemi nabídne také více než při zkušební loňské premiéře v Ktiši. „Víme o tom, že loni chybělo jídlo a pití, to letos rozhodně nepodceníme i ve spolupráci s místními chystáme pestrou nabídku. Nově chystáme u rybníka dětské závody v triatlonu, které vyplní mezírky mezi elitními závody Short Track. Pro děti bude na místě několik atrakcí od aqua zorbingu až po skákací hrad.” Doplňuje Magda Sosnová, která má na starosti doprovodný program XTERRA Czech.

Pořadatelé také navyšují kapacity parkovišť, jejich označení, přibudou toalety i led obrazovky, na kterých bude možné přímý přenos z tratě sledovat. Program České televize znovu bude vysílat z Ktiše a Prachatic přímý přenos, který navíc bude přebírat celá řada evropských stanic.

„Česká XTERRA má nejlépe zpracovaný přímý přenos z triatlonových závodů v terénu na světě, daří se nám po několik úspěšných letech tento produkt prodávat významným sportovním kanálům z čehož máme velikou radost.“ Doplňuje ředitel evropské XTERRY Angličan Doug Hall, který ještě jako závodník zažil premiéru disciplíny Short Track v roce 2019.

Registrace zde

A koho jiného vyzpovídat, než organizátora Michala Pilouška!

Na jaké zásadní novinky se tento rok můžeme těšit?

Největší novinkou je, že náš závod byl vybrán mezi 7 podniků nově vzniklého světového poháru. To nám nejen zajišťuje účast kompletní světové špičky, ale také je to takové ocenění naší práce. Dále je velkou změnou přesun obou dep, jak u rybníka, tak ve městě už nám kapacita nestačila, a tak jsem museli najít větší místa. Dále výrazně posilujeme technické zajištění, bude větší pódium, více led obrazovek, více toalet, více stánků s jídlem, a takhle bych mohl pokračovat. Když to shrnu po mnoha letech, kdy jsme přežívali jsme se konečně mohli zase pořádně nadechnout a akci o level posunout.

Závod se koná už druhý rok na novém místě. Vracet už se na to původní nebude?

Já si pořád myslím, že se jednou vrátíme, ale zatím je nám v Ktiši skvěle. Paní starostka i další místní občané nám jdou neuvěřitelně na ruku a z ohlasů závodníků soudíme, že se i víc líbí nová biková trasa. Pro nás je sice organizace náročnější, ale i přesto v Ktiši ještě vydržíme.

Kdybys měl říct, kdo závody zvládne (a nebavíme se asi o tom hlavním), co bys odpověděl?

Vzhledem k tomu, že mám celou řadu startů, tak vlastně skoro kdokoli, kdo se trošku hýbe. Závod Sprint-Hobby se skládá z 300m plavání, 20km na kole po štěrkových cestách a loukách a 5km běhu. Trasa je opravdu technicky nenáročná, ale přesto krásná. Možností jsou také tříčlenné štafety, kdy každý sportovec absolvuje jen jednu disciplínu.

No a pro běžce tu máme páteční benefiční Herbi’s Trail Run na 5km, který je vzpomínkou na kamaráda Tomáše Procházku, který zemřel v Afghanistánu.

Kolik už máš přihlášených závodníků a jaká je ještě kapacita?

Zatím jsme u hlavního závodu v polovině, kapacita je 500 míst a máme prodáno skoro 250. Musíme k tomu ještě ale připočítat 100 rezervovaných míst pro elitní závodníky. V závodě Sprint Hobby je kapacita 100 míst a máme prodáno také skoro půlku. Zatím jsme moc spokojeni a věříme, že překonáme rekord účasti z roku 2019.

Kdybys měl říct, proč zrovna XTERRA, co bys řekl?

XTERRA spojuje tři nejoblíbenější sporty (plavání, horské kolo a běh v přírodě), závod se koná v přírodě, poznáte nová místa, okusíte na každé akci jiné nástrahy. Navíc XTERRA má uvolněnou atmosféru, jsme parta, podporujeme se, po závodě posedíme.

Pokud tě láká soutěžení XTERRA nabízí na každém závodě kvalifikační místa na mistrovství světa ve věkových kategoriích, můžeš tedy srovnávat síly s vrstevníky a poprat se o účast na MS. V Prachaticích je navíc XTERRA velký festival pro celou rodinu s atrakcemi od jídla, přes živou hudbu až po air show Martina Šonky.

Bikery často lákám větou “Když je to dost dobrý pro Jardu Kulhavýho, tak bys to měl taky zkusit” (velký smích)

Nenecháš si i ty, ujít některý ze startů?

Kdepak, to je taková základní poučka, kterou mi kdysi dost jasně řekl táta. Pořádáš = nezávodíš. Raději si zajedu na některý ze závodů, který pořádají kolegové (třeba Krušnoman v Mostě) a tam si beze stresu triatlon užiji.

Když bychom chtěli na závod vzít celou rodinu, jaký výlet bys nám v okolí před/po závodě naplánoval?

Přijel bych ve středu a mezi prohlídkami tratí bych rodinku vyvezl na 3 památky UNESCO, které máme do 50km od Prachatic (Hluboká, Holašovice, Krumlov). Pak bych určitě nevynechal místní Lesní hřiště v Prachaticích, které děti milují.

Během závodu máme pro děti skákací atrakce, aqua zorbing, malování na obličej, dětské závody v běhu i triatlonu, no a zbytek famílie zatím může posedět na našem food festivalu uprostřed renesančního náměstí.

V neděli po svém závodě bych celou rodinu přesunul do Ktiše a užil si spektakulární podívanou na závod Elity Short Track, který přenáší Česká televize živě a na místě budou i dvě led obrazovky. Mezi závody bude nad rybníkem létat Martin Šonka ve svém akrobatickém speciálu a nebude chybět samozřejmě jídlo a pití. A kdo má rád přírodu může prostě jen objevovat tu naší pošumavskou zapomenutou krajinu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno