Lysohorský ultratrail – závod pro milovníky trailového běhu. Opravdu?

0

Titulek je možná zavádějící, ale hned to objasním. LHUT je dlouhodobě jedním z top podniků v česku a s jeho dvěma tratěmi – MČR v ultra sky (67 km/4300 m+) a Skyrace (31 km/2100 m+) se jedná o čistou koncentraci utrpení mnoha závodníků v okolí Lysé hory v jednom dni.

Registrace zde

LHUT závody se konají již tuto sobotu – to, pokud byste nevěděli, co tento víkend dělat (smích). LHUT vás prověří po všech stránkách (fyzických, ale i psychických) ať si vyberete jakoukoliv trať. Proto si nemyslím, že je popis na stránkách závodu trefný, jelikož se účastníci registrací upisují k sebemrskačským 4 hodinám, kde budou proklínat nejdříve asi organizátory, ale určitě sebe.

Kratší nebo delší, podíváte se na Lysou hned 2x, v případě delší trasy dokonce 4x. Dostat se v česku na takových tratích na převýšení jaké mají závody kolem Lysé Hory v Beskydech není nikterak jednoduché. Navíc Lysá hora a její okolí si co do obtížnosti nezadá se zahraničními závody. Generálním partnerem závodu je Dynafit, který si své partnery vybírá docela poctivě.

Závod se koná již tento víkend a jeho trasy startují obě v sobotu. Ultra Sky začíná v 6:00 ráno a max čas pro dokončení je do 19:30. Ale musíte se popasovat ještě s několika časovými bránami v průběhu závodu. Na Skyrace si můžete pospat o trochu déle, protože tam startujete v 9 hodin a dokončit musíte před 16.hodinou.

Registrace zde

Proč o LHUT takto píšu?

Jednoduché – mám za sebou jak trasu skyrace, tak několik ročníků předcházejících LHUT – a to Lysohorský čtyřlístek. Nebylo to lehké nikdy. Vlastně dost nářez a do cíle jste doráželi totálně „prošitý“. Lysá hora a okolí nabízí velmi širokou paletu povrchů. Půjdete po běhatelných trailech, kamenitých technických pasážích, které i nezadají s alpskými nebo tatranskými podmínkami v kamenitém terénu. Jak říkám – Lysá vás prověří po všech stránkách.

LHUT se vypracoval do české skyrunningové série, a tak se objevují na startovní listině jména top běžců v česku, kteří nejsou top jen u nás, ale i v zahraničí. Dá se tedy očekávat velmi drsný boj a zároveň kvalitní podívaná.

Další věc, která se mi líbí je, že stránky LHUT.cz jsou velmi jednoduché a přehledné, takže najdete opravdu vše a velmi rychle. Nic nejde přehlédnout. To se nedá říct o celé škále zahraničních závodů.

Etický kodex Beskydského běžce

Myšlenkou a cílem závodu je provozovat pohyb člověka v přírodě po turistických značkách a stezkách k tomu určených. K tomuto účelu organizátoři LHUT vytvořili, již před zrozením této akce, etický kodex beskydského běžce. Jeho cílem je jen zdůraznit to, co my běžci automaticky dodržujeme.

Chceme propagovat body kodexu mezi běžnými turisty a laickou veřejností, aby také oni tyto body přijali za své a respektovali je. Každý z Vás svou registrací přispěje částkou 100 Kč na společný projekt, který bude podporovat ochranu přírody na Lysé hoře. Sky závody jsou obecně dost obtížné, ale ke každému stejně poctivé.

Skyrunningová asociace aktivně podporuje genderovou vyváženost a Sky závody mají rovnoměrně rozdělené prize money. Částka vyhrazená pro LHUT trasy je letos 43500 Kč.
Co jsem měl tu čest zažít, LHUT je perfektně koordinovaný a organizovaný závod, který vás nenechá na pochybách, že to kluci organizátorský nedělají poprvé.

Atmosféra v cíli je dokonalá a hned vám vlije do žil mraky energie. Jestli nemáte na víkend ještě plány – udělejte si výlet do Beskyd a spojte příjemné s utrpením (smích).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno