Saucony Endorphin Pro. Karbonová raketa k rozdrcení všech osobáků!

0

Saucony Endorphin Pro má obvyklé vlastnosti dnešních závodních bot, a to Pebax a plát z uhlíkových vláken. Přidejte však technologii SpeedRoll a možná se dočkáte hodně velkého překvapení.

Model Endorphin Pro byl navržen ve spolupráci s elitními sportovci a zkonstruován tak, aby běžcům poskytl spravedlivou výhodu na startovní čáře. Saucony je zkonstruována s pomocí technologií SPEEDROLL a je charakteristická desko z karbonových vláken S-curve kombinována s ultralehkým tlumením PWRRUN PB pro silný výkon v den závodu. A hmotnost pouhých 213 g. Tyto boty nebyly stvořeny pro honbu za osobními rekordy. Byly stvořeny k jejich rozdrcení!

  • Váha: 213 g
  • Mezipodešev: ve tvaru písmene S po celé délce, potažená uhlíkovými vlákny s odpružením PWRRUN PB
  • Drop: 8 mm (35,5 mm v patě, 27,5 mm ve špičce)
  • Zajímavost: Saucony dá pár bot zdarma každému, kdo si nechá vytetovat logo Saucony (řeka) na obličej – takové, jako má třeba Mike Tyson (velký smích)

Více zde

Láska už na první obutí

Když v nich poprvé stojíte, máte automaticky pocit, že se propadáte dopředu do závodní pozice. Věděl jsem, že budu muset upustit od plánovaného pomalého tempa už ve chvíli, kdy jsem za sebou zabouchl dveře.

“Stejně dobré, ne-li lepší”

V roce 2018 poslala společnost Saucony boty svému profesionálnímu běžci Jaredu Wardovi před newyorským maratonem tři různé prototypy bot s karbonovým plátem. Po sérii VO2 max a řadou biomechanických testů běhu v botách a Kinvara 9 však jeden pár vynikal nad ostatními. “Cítil jsem se v nich prostě jinak”, napsal na blogu společnosti Saucony. “Bylo to prostě nějak jednodušší.” Ward měl tyto boty na nohou i během závodu, kde se umístil na šestém místě a jako první Američan protnul i cílovou pásku.

“Měli jsme opravdu štěstí, že jsme Jareda měli jako pokusného králíka,” řekl Chad Holt, zástupce manažera produktové řady Saucony. “Spousta sportovců nebude běhat jen tak v nějaké botě, kterou jim dáte. Jared je opravdu přátelský a má takové myšlení, že vezme jakoukoli běžeckou botu a prostě po ní jde.”

Holt a jeho tým testovali pro model Endorphin 25 až 40 různých iterací pěn a svršků, přičemž shromažďovali údaje nejen ze svých laboratoří ale i od komunity testovacích běžců všude po světě.

“Když jsme se do projektu Endorphin Pro opravdu pustili, začali jsme tím, že jsme chtěli zajistit, aby naši sportovci měli co nejlepší výchozí pozici, až budou na startovní čáře,” řekl Holt. “Vzhledem k tomu, že samozřejmě nemohou běžet v konkurenčních produktech, potřebovali jsme se ujistit, že jsme stejně dobří, ne-li lepší než konkurence.

Pokud vás zajímá, o kolik lepší Saucony jsou, tak na rozdíl od předního konkurenta Nike na své boty nepíše procenta. Odůvodňuje to totiž tím, že je tu prostě až příliš velká míra fluktuace a každý člověk je jiný “responder”. Žádní dva běžci nejsou prostě stejní, tak aby mohli při při běhu benefitovat z boty stejně. “Je to opravdu specifické pro biomechaniku daného jedince”, řekl Holt.

Ačkoli se společnost Saucony zdráhá uvádět jakákoliv tvrzení, Ward uvedl, že se jeho ekonomika běhu během laboratorního testování zlepšila o 4,4 % (což už rozhodně nelze považovat za statistickou chyba).

Geometrie přední části chodidla

Kolekce Endorphin zahrnuje ještě modely Pro, Speed a Shift. Model Saucony Endorphin Speed je méně agresivní verze modelu Pro s TPU deskou místo karbonových plátů. Shift je zase běžná objemovka s 4 mm dropem od paty ke špičce. Oproti tomu modely Pro a Speed mají drop 8 mm.

Model Pro měl mít původně drop 4 mm, což vycházelo z geometrie modelu Kinvara – tradiční závodní boty od Saucony. Produktový tým si však všiml, že bota vyžaduje větší námahu při došlapu, když se nižší offset spojí s tužší geometrií přední části chodidla a technologie SPEEDROLL, tj. prohnutým profilem s hustou, nepružnou pěnou v přední části chodidla.

“Rolování snižuje část zátěže na plantární fascii,” řekl Holt, “a také vás trochu rychleji odlepí od země a pomůže vám běžet o něco rychleji.”

Posun o 8 mm oproti 4 mm umožňuje chodidlu odvalit se dopředu a odpružení špičky je účinnější.

Botu spojenou s technologií SPEEDROLL tvoří deska z uhlíkových vláken, která je zakřivená do tvaru písmene S a v mezipodešvi se nachází citlivé odpružení PWRRUN PB. PB (alias Peba, alias Pebax). Mezipodešvi modelu Pro, jak vysvětlil Holt, má Peba korálkovou konstrukci, v níž jsou kuličky, připomínající želé fazole které jsou tlačeny proti sobě a vytvářejí vnitřní mřížkovou strukturu, která stabilizuje pěnu, díky čemuž je bota odolnější a dodává jí hnací pružinu.

PWRRUN PB na bázi PEBA, který je o 40 % lehčí než původní PWRRUN+ a údajně poskytuje i 88% návratnost energie. To vše dohromady poskytuje neuvěřitelně citlivou a tvarově přiléhavou botu.

Super agresivní

Ještě nevím, kdy budu moci boty Saucony Endorphin Pro podrobit té nejvyšší zkoušce, tedy maratonu v závodním tempu. Na základě mnoha běhů v této botě však mohu odhadnout, jak bych si asi vedl. Nejzvláštnější na běhu v botě Endorphin Pro je to, že mě zřejmě povzbuzuje, abych dopadal středem, nebo přední částí chodidla.

“Zjistili jsme, že bota vyrovnává boky trochu víc dopředu a staví vás do závodní pozice, která jako by snižovala napětí v určitých oblastech těla a různých svalových skupinách,” řekl Holt, který obvykle dopadá na paty. “Dostane vás to do pozice, kdy dopadáte spíše na střední část chodidla, i když jste běžec který chodí přes patu.”

To však neznamená, že by byl model Pro výhodnější pro běžce, kteří dopadají ne střední část chodidla. Ward, poznamenává Holt, je také vyhlášeným heel-strikerem.

Závěr

Co má tato bota společné se svými konkurenty, je požadavek, abyste běželi rychle – agresivně a velmi rychle. Při rozběhu dochází k okamžitým změnám – moje kadence se zrychluje, kroky jsou svižnější – pravděpodobně díky zvýšenému odpružení v patní části. Zkuste v těchto botách běžet na pohodu a je pravděpodobné, že jakmile se rozběhnete, budete mít hodně velký problém zpomalit.

Běžecké boty Saucony Endorphin Pro se tak v současnosti dostávají na vrchol mého žebříčku nejoblíbenějších (nejen závodních) běžeckých bot. Poprvé po roce zvažuji, že si na den závodu (za předpokladu, že se závodní dny “někdy” navrátí k normálu), vezmu něco jiného než Nike Vaporfly Next %, nebo Nike Alphafly.

Boty byly testovány pro SauconyRun.cz – eshop s běžeckou obuví Saucony, kde je můžete koupit v současnosti i za nejlepší cenu na trhu.

Kup zde!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno