Salomon Glide Max – univerzálka do každého botníku

0

Salomon je na běžeckém trhu etablovaný poměrně dlouho. Hodně jej znají lidé z trailu, ale posledních několik let se projevuje velmi dobře a progresivně i na silničním běžeckém poli, kam přešel z tzv. kategorie „city trail“.

Nějakou dobu mám možnost používat Salomon Glide Max. Popravdě je to dlouhá doba, co jsem Salomony neměl na noze. Vlastně mám silniční šlupky, které jsou super lehké, rychlé, ale nohy se v nich unaví. Ale co chcete po botách s hmotností pod 200g s dropem 4mm?
Glide Max jsou ale boty z jiného soudku, ale přesto … je použiji i na kratší závody. Glide Max mají drop 10mm (27/37 – špička/pata), hmotnost 275g. Řeknete si, že to je tuctová objemovka s vysokým dropem … no … částečně je to pravda, ale, já vám řeknu, že ji využije i zkušený dlouholetý běžec.

Koupit zde 

První pocity po pár výbězích

Pocitově jsou o hodně měkčí než například jakékoliv Hoky (které mají také tak vysokou podrážku), co jsem běhal – ty mají i s velkým objemem tužší podešev (myšleno Hoky). Na druhou stranu tyhle boty (Salomon) jsou … super – noha v nich není nijak omezená a široká základna poskytuje stabilitu … trochu je potřeba se odprostit od pocitu, že to je velká bota, protože je lehká, a i když si připadám, jako bych běhal ve žvýkačce a těžkopádně, mám v tomhle kadenci jako v tempové botě. Osobně bych ji totiž opravdu vnímal jako objemovku. Na dlouhý závod bych si ji nejspíš nevybral, ale je to jen první pocit z prvního tréninku. Opravdu působí jinak, než se v reálu chová.

Dobře větrá a ani v horku se v ní člověk tak moc nepotí. Úplně mě filtruje od podkladu, takže propriocepce je celkem nízká. Na šotolině krásně podrží chodidlo i kotník, na asfaltu je to moc příjemná bota, co dovolí i rozumnější tempo. Opravdu jsou konkurenční Hoky tužší. Tohle (Salomon) je jako běhat a dopadat do obrovské masy něčeho měkkého, co evokuje zpomalení, ale když se dívám na tempo, kadenci, tak je vše v pořádku. Opravdu je to jen o pocitu, protože hodnoty jsou spíš jako když běžím v tempovkách.

Tohle je můj první dojem, takže to musím brát trochu s odstupem … první dojmy jsou obvykle o superlativech. Ale za mě OK – jsou to příjemné boty na “opravu mých úponů achilovek” … takhle obvykle říkám mým Brooks Pureflow, které používám pro běhání po tom, co si někde zničím nohy. Tohle jsou ještě měkčí verze a asi se stanou primárníma, protože tohle je fakt, jak když skáču ve vatě. Dost oceňuji to, že noha si do boty sedne, jak potřebuje. To od boty potřebuji. Ne až tak moc, jak podešev pohltí podklad, ale jak dosedne moje noha do boty, ustálí se a ta pak může pracovat přirozeně.

Koupit zde 

S odstupem času

Salomon Glide Max jsem používal docela hodně. Jak na popobíhání, tak na chození. Jsou to opravdu pohodlné boty na tvrdý podklad. Mokrý tvrdý podklad také OK. Co si sedlo, byl pocit dopadu do měkké hmoty, který vás „zpomalí“ … není to tak, nezpomalí. Navíc po „vyběhání bot“ si nohy trochu sedly a boty jsou sice dále krásně měkké a pohodlné, ale už to není ten pocit, že dopadáte do „bláta“, které vás zpomalí. Naopak, boty vás nechají plynule přecházet do fáze odrazu a dokonale odvalují.

S čím mají ale problém – štěrk, jemné kamení na cestě. Velká plocha podešve po tomto podkladu nemá dostatečný grip a při odrazu můžete podkluzovat. Není to nic hrozného, kor v tréninku. Na závod bych si Glide Maxy zval jedině na tvrdý podklad (asfalt, lesní cesty, pěšiny). Běhat se v nich dají jak objemy, tak tempa anebo intervaly od 1000m dále. No možná i 400, ale na ty bych si vzal něco jiného, aby správně pracoval kotník a lépe se rozvíjela technika běhu. Salomon Glide Max je pohodlná i co do svršku a nijak neškrtí nárt.

Závěrem

Pěkná bota pro širokou veřejnost se širokým využitím. Určitě se hodí pro velké spektrum hobíků a začátečníkům se hodí bez problému i na závody. Nechá vás nechat občas udělat i nějakou tu chybu, dobře vede chodidlo a 10mm drop vám neodpálí achilovky po pár měsících. Pro pokročilé běžce se ale hodí také. Dlouhé běhy, tempové a delší intervaly, úplně bez problému. Na dráhu to není nejlepší bota, jelikož je škoda chodit na dráhu běhat v botách, kde ztrácíte výhodu pobytu na dráze, ale ve výsledku se i na dráze nechají běhat tempa pod 3:30min/km.

Koupit zde 

Jen, jak jsem psal výše, to nebude pilovat váš běžecký styl. Pro mě Glide Max znamená botu, která bude mít v mém botníku místo ještě dlouho a bude celkem často používaná. Aspoň, pokud budu běhat na pevném podkladu. Cena není nikterak nízká, ale ani přemrštěná. Kvalitní objemovky pro pokročilé běžce jsou i dražší, takže cenovka kolem 3690 Kč je akceptovatelná.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno