Runningové hole a jak s nimi správně běhat

0

Jaké hole potřebujeme na nordic running a kde se ho lze naučit?

V předchozím článku jsme si odpověděli na základní otázku proč vlastně běhat s holemi. Pojďme na otázky další: Jaké možnosti úspěšného zvládnutí nordic runningu existují? A proč jsou k jeho správnému provedení potřeba nějaké jiné hole než ty, které máme doma? 

Můžete namítnout, že běhat se dá přeci s jakýmikoliv holemi. Máte pravdu, „nějak“ se dá opravdu běžet třeba i s holí houbařskou, s bambuskami z půdy, či s holemi zdravotnickými. Běhat „nějak“ ale není naším cílem.

Chceme-li běhat technicky správně a využít minule uvedených přínosů běhu s holemi, nemůžeme použít ani běžkařské, ani nordic-walkingové (či trekové) hole. Žádné z nich totiž neumožňují celoroční realizaci nordic runningu a správné provedení jeho techniky.


Hole pro běh na lyžích jsou provedením hrotu („zobec“) a talířku uzpůsobeny pouze pro sněhové podmínky. Na asfalt je nelze vzít vůbec a ani v běžném terénu příliš neobstojí. Jejich zapíchnutí není plynulé a náraz se tak „vrací“ do paže; talířek je moc velký, může proto překážet a brzy se ulomit.

U nordic-walkingových a trekových holí je jejich základním omezením nedostatečná délka (většinou max.130 cm). To by u jedinců s tělesnou výškou nad 165cm, tedy téměř u všech dospělých, znamenalo „šmrdlání“ holemi proklatě nízko. Navíc spoje jednotlivých částí teleskopických hůlek razantnější odrážení dlouho nevydrží. 


Běhejme tedy s holemi runningovými. Ty mají – podobně jako běžkařské – fixní délku, ale jsou zakončeny „walkingově“, tj. hrotem a malým kotoučkem pro optimální zaboření do terénu. Na tvrdé povrchy pak můžeme použít nasazovací gumové koncovky (kloboučky, botičky).

    


Úplně nejdůležitější pro zvládnutí správné techniky nordic runningu je dobře určená délka holí. Runningové hole by měly být přibližně o deset centimetrů kratší než hole pro běh na lyžích klasickou technikou (ty nám mají dosahovat těsně nad ramena). Pro přesnější výpočet lze použít následující vzorec: tělesná výška x 0,8. Při případném zaokrouhlení – hole se samozřejmě vyrábějí v délkách po 5cm – zohledníme naši běžkařskou zdatnost.

 
Runningové hole se u nás už dají sehnat. Přesněji řečeno objednat, protože v běžném obchodě (ani na e-shopu) je zatím ještě nemají. Hole české firmy BIRKI, které jsou výsledkem našeho dlouhodobého testování, nabízí ve třech různých variantách provedení Nordic Walking Centrum Hradec Králové.

Intenzivní lekce běhu s holemi

Těm, kdo si chtějí osvojit správnou techniku nordic runningu pod odborným dohledem, nabízíme dvě základní možnosti praktické výuky: intenzivní lekce a víkendové běžecké kempy.

Dvouhodinové lekce (workshopy) probíhají zpravidla o víkendech na pražské Ladronce. Výuková skupinka má vždy pouze tolik zájemců, aby se všem dostalo individuálního přístupu. Těm, kdo ještě nemají vlastní runningové hole, půjčujeme testovací páry v potřebné velikosti.

Během intenzivního rychlokurzu si vždy vyzkoušíme vše potřebné, tedy různé varianty běhu a cvičení s holemi, odstraníme případné chyby v technice a upřesníme správnou délku holí pro daného jedince. Fyzická náročnost lekce je mírná, takže ji zvládne i začátečník. Více informací, včetně ohlasů účastníků předchozích lekcí, najdete zde.

Nejbližší workshop nordic runningu se uskuteční v sobotu 7.června od 9.30 hod. na Ladronce. To je zajímavá příležitost pro ty, kdo se chystají na 2.ročník Prague Barefoot Runu (tamtéž od 12.00 hod.) – mohou totiž vyzkoušet další běžeckou techniku a spojit tak příjemné se zdravým. 


Kdo už běhá s runningovými holemi ví, jak moc je odlehčení na nohy znát. A pokud s holemi občas běháme i naboso, účinky se sčítají (k tomu více zde). Kromě toho může bosoběh s holemi na bezpečné travnaté ploše sloužit jako cvičení správného běžeckého stylu (odstraníme díky němu především chybnou polohu trupu a případný zafixovaný došlap příliš přes patu) a jako mezičlánek k opravdovému běhání naboso.


O běžeckých kempech (nejen) s holemi zas někdy příště :-).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno