Rozhovor: Ochutnejte na vlastní kůži skyrunning na WINTER SkyRace®

0

Týmu okolo Honzy Dušánka se povedlo vytvořit během dvou let jeden z nejoblíbenějších sky závodů u nás, který je pro mnohé vstupní branou do světa skyrunningu. Nás zajímalo, na co se můžeme na letošním ročníku těšit, a tak jsme požádali ředitele Honzu Dušánka o několik odpovědí.

Honzo, tvůj závod WINTER SkyRace® je za dveřmi, koná se už přespříští týden. Mohl bys nám ho představit? A jak ses k pořádání vlastního závodu dostal?

WINTER SkyRace® 2018 je už 3. ročník a šestý závod v mojí pořadatelské režii.

Je to taková obdoba jarního JEŠTĚD SkyRace®. Ale aby se to jen neopakovalo, tak jsem udělal z 50% jinou trasu, takže si závodníci užijí další trailové stezky na Ještědském hřebeni. No a na sněhu je to vlastně pokaždé jiné, takže si i zkušení běžci kolikrát říkají, že tudy ještě nikdy neběželi (smích).

K pořádání závodů jsem se dostal na jaře 2016 na popud mnoha podnětů. Jako ultra běžec jsem navštívil řadu českých a evropských závodů a chtěl jsem udělat pěkný závod i u nás na Ještědu se vším všudy. Tato úžasná lokalita si to zaslouží a nic podobného zde do té doby nebylo. Potom už jen následovaly měsíce vymýšlení a plánování a v dubnu 2016 jsem pořádal svůj první závod JEŠTĚD SkyRace® a hned jako Mistrovství České republiky v SkyRace®. Takže to byl takový pěkný pohodový start (smích).

Které věci při organizaci zabraly nejvíc času?

Na to snad ani neumím odpovědět. Je toho opravdu hodně a jelikož celý závod pořádám ve velmi malém týmu, tak je toho na starosti opravdu hodně. Dá se říct, že jakmile skončí jeden závod, tak začínám plánovat další ročník. Kdo jednou nějakou podobnou akci pořádal, tak ví kolik je s tím práce.

JEŠTĚD SkyRace® se koná dvakrát do roka. Proč a čím se liší?

Jaro bylo jasná volba jakožto otvírák sezóny. No a WINTER SkyRace® vzniknul v návaznosti na jaro, když jsem viděl, jaký je o závod zájem a jak velká parta nadšených lidí se sešla. A já osobně mám běhání ve sněhu snad nejraději, takže to zas nebylo takové složité rozhodování.

Nejvíc se závody asi liší tím, že se běhá díky různému počasí na různém povrchu. V prosinci na sněhu a v dubnu na blátě nebo na trochu pevnějším terénu. A potom trasou samozřejmě, ta je z 50% jiná.

Z kterých tratí můžeme vybírat?

Připraveny jsou dvě distance. Kratší trasa WINTER Trail měří 11,5 km a 850 m převýšení a královská trasa WINTER SkyRace® měří 21,5 km s 1350 m převýšení. Obě trasy vedou 2x přes vrchol Ještědu, takže si pěkných kopců užijí závodníci na obou trasách. Krom toho zde máme i canicross závody a závody pro děti.

Nachystali jste nějaké novinky oproti předchozím ročníkům?

Letos jsme přidali canicross závody, ještě jsme vylepšili občerstvovací stanice, budeme se snažit ještě zlepšit značení trati, přidáme lehké občerstvení i na posledním vrcholu Ještědu a v neposlední řadě budeme letos spolupracovat s profi video týmem, takže se budete mít na co těšit i po závodě!

Na hlavní trati se dvakrát stoupá na Ještěd a to nepočítám supertěžký začátek, kde na ani ne 2 kilometrech nastoupáme skoro 400 výškových. Na co bysme si my, kteří ji poběžíme poprvé, měli dát největší pozor?

Největší pozor bych si asi dal na přepálené tempo na začátku. Bude to přirozeně svádět běžet o hodně rychleji, než je váš běžecký komfort, protože bude na startu velký adrenalin. To se ale může vymstít v závěrečných pasážích závodu, kde už by nemuselo být moc sil na poslední výstup a seběh do cíle. Tam se většinou “láme chleba” a právě v těchto pasážích se “dělá závod”.

No a pak samozřejmě přizpůsobit obuv a oblečení aktuálním podmínkám. Není radno nic podceňovat, i když se pohybujeme “jen” po Ještědském hřebeni!

Silniční boty teda stačit nebudou? v (smích) Máme čekat zimu a sníh? Kolik tam bude terénu?

Já pevně věřím, že něco do závodu napadne. Minulé dva ročníky jsme měli nádherné zimní počasí, kdy napadl prašan zhruba týden před závodem. Takže bylo vše hezky měkké, na vrcholku svítilo sluníčko, nefoukalo, prostě idylka.

Kromě krátké pasáže před Výpřeži je celá trasa po trailových stezkách, takže velmi doporučuji si vzít boty s dobrým gripem.
Silniční boty určitě vzít můžete. Pokud se tedy chcete z kopce svést rychleji dolů (smích).

Ne vážně. Silničky bych nechal doma, protože by to mohlo sakra klouzat a nikdo nestojí o zranění před Vánocemi.

Každý rok přijede část české skyrunningové špičky. Koho uvidíme v akci letos?

Letos bude na startu jasně nejsilnější konkurence za dobu pořádání WINTER SkyRace®! Jak popularita závodu roste, tak už to dávno není nějaký “pouťák” na vyklusání po sezóně. I přes to, že část elitních běžců zaslouženě odpočívá po náročné sezóně, tak se na startu sejde dost elitních běžců z ČR, ale letos i ze zahraničí. Ambice na přední pozice si krom našich běžců budou dělat velmi dobří Slováci, Švýcaři i Poláci. Nechci je tady všechny vyjmenovávat, protože startovní pole je hodně nabité a nerad bych na někoho zapomněl.

My ale jako eso z rukávu vytáhneme letos extra silný dvojblok Zuzana Kocumová a Vítek Pavlišta! Takže se možná Liberec dočká vytouženého “double” a konečně porazí beskydské tygry, kteří nám to tady zatím solidně válcují (smích).

Bude nějaký doprovodný program?

Není to jenom o závodu, vždy se snažíme dělat i dost “kolem”. Po celý den bude hrát DJ, máme nachystané dětské závody, dětské hřiště s dovednostními soutěžemi, spoustu zajímavých partnerských stánků se sportovním vybavením a virtuálními prezentacemi. K tomu všemu dobré jídlo i na veganské a vegetariánské způsoby, čepované Svijany a výborná káva.

Do kdy se musíme zaregistrovat?

Online registrace poběží až do středy 28. 11., ale určitě budou nějaké volné startovky i v den závodu na místě. Takže neváhejte a doražte si užít báječný den pod Ještědem!

Díky, těšíme se!

Registrace: na webu nebo na místě před startem

Propozice: na webu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno