Reebok CrossFit Nano 6.0

0

Reebok Nano. Stálice a nebojím se říci legenda CrossFitové scény dozrála do dalšího inovovaného modelu s číslem 6. Tedy již šestá generace této boty dělá z Nana workouty nejvíce otestovanou botu na trhu.

CrossFitová obuv se výrazně liší od na našem webu běžně testované běžecké obuvi. Musí splňovat různé a mnohdy proti sobě jdoucí požadavky, které na ně kladou CrossFitové workouty (zkráceně WODs). Během těchto krátkých, ale za to intenzivních cvičení se snažíme pracovat na všech hlavních pilířích fyzické přípravy – vzpírání, gymnastika a kardio. Během workoutů běháme, skáčeme, vzpíráme a lezeme po laně. Vhodná bota na CrossFit by tedy měla mít několik základních vlastností aby byla během cvičení bezpečná a pohodlná:

imageStabilita+Opora – dle mého asi nejdůležitější vlastnost, kterou využijeme při každém workoutu s činkou a troufám si tvrdit, že těch bude většina. Bota by měla dobře držet patu a být dostatečně tvrdá při agresivním doskoku pod činku anebo výrazu činky nad hlavou. Pokud jste zkusili cvičit v klasické běžecké boty s x centimetry tlumení, víte o čem mluvím. Doskočíte pod činku, noha se zaboří do tlumení. Mít 100kg nad hlavou a necítit pevnou podložku pod nohama – nic moc.

Ohebnost: Ohebnost podrážky jde trošku v protikladu ke stabilitě. Pro stabilitu ve vzpěračských aktivitách potřebujeme poměrně tvrdou a tuhou podrážku. Naopak pro běžecké části WODu zas ohebnou natolik, aby běh nepřipomínal závod golemů. Nicméně ve WODech většinou běháme krátké vzdálenosti, nejčastěji 100-800m a proto na tomhle parametru můžeme trochu slevit.

Protiskluzová podrážka: Skáčeme na box, do dálky, pod činku. Nikdo z nás nechce aby mu boty při padesátém výskoku na bednu uklouzly jak na slupce od banánu.

Ochrana vnitřní stěny boty proti prodření: Lézt na lano je zábava, ale pár sklouznutí po lanu cestou zpět na zem dokáže na botě zanechat památku.

Prodyšnost: Během WODs cvičíme intenzivně a většinou v uzavřené místnosti. Výsledkem je pot, zápach… myslím, že k prodyšnosti netřeba více dodávat.

image-4

Díky téměř šestiletému vývoji a testování mají Reebok CrossFit Nano 6.0 všechny výše uvedené vlastnosti poměrně vychytané. Mohly by být o něco více prodyšnější, ale oproti konkurenci v podání Nike Metcon jsou na tom pořád dobře.

Nano 6.0 příchází s ne příliš velkým odstupem od modelu 5.0. kterým se zřejmě nedostalo tak pozitivní odezvy od uživatelů a tak Reebok nelenil a briskně vydal nový, vylepšený model. Co je tedy oproti 5.0 nového?image-7

  • Zesílení kevlarové vrstvy na vnitřní straně boty zatěžované lanem
  • Upravený prostor na palec – lépe anatomicky uzpůsoben noze, lepší vystlání z vnitřní strany
  • Změna dropu zpět na 4mm
  • Odstranění „přehnaného“ nápisu na botě, výrobce zůstal jen u loga “delty”
  • Přepracování jazyka boty – podobný tomu z Nano 4.0
  • Lehce užší, souvisí s předělaným prostorem pro palec
  • Přidání poutka na zadní stranu boty – nejedná se jen o visuální změnu, tímto prvkem Reebok přelepil zadní šev, který se u Nano 5.0 trhal

image-10

A jaké jsou dojmy z několika odcvičených workoutů a mnoha hodin koučování v Reebok Nano 6.0?

Vzpírání – Podrážka je dostatečně tvrdá na olympijské vzpírání, jediné, co bych při práci s činkou ocenil by byla větší podpora a větší sevření v oblasti paty. Jinak bez připomínek.

image-8

Skoky, výskoky, šplh na laně: Podrážka ustála doskok na jakoukoliv testovací podložku bez zaváhání (dřevěný box, zátěžová guma, vzpěračská platforma). Při šplhu na laně se díky karbonové ochraně nemusíme o boty bát, i když po pár sklouznutích z lana se cípek karbonu odloupl. Ale jednalo se jen o několik milimetrů a hlavní část zůstala nedotknutá. Díky zoubkům na vnitřní hraně podrážky se do lana krásně zakousnou a zamezí sesmýknutí lana mezi chodidly.

image-2

Běh: V Nanech jsem absolvoval několik krátkých běžeckých workoutů a to bez jakýchkoliv problémů. Je cítit, že se jedná o tužší podrážku, přeci jen je využívaná hodně u vzpěračských aktivit, nicměně se rozhodně nejedná o žádný nepříjemný dřevák. Jednoduše řečeno – ve srovnání s běžeckou botou je tužší, ve srovnání s ostatními CrossFitovými modely nemám s botou problém.

Běžné využití:  Na testovaný pár jsem si velmi rychle zvykl. Díky široké přední části se jedná o velmi pohodlnou botu v které jsem začal trávit čas i mimo tréninky. Díky ne příliš “divokému designu” se skvěle hodí k sportovně/společenskému outfitu (rozuměj kraťasy a triko, ne košile a oblek (smích).

image-3Reebok CrossFit Nano 6.0 je podařená Crossfiterka na jakýkoliv CrossFitový workout ať už se jedná o “kardio smršť”, anebo dřinu s činkou. Díky střihu jde o velmi pohodlnou botu, téměř bačkůrku, ve které můžete strávit hodiny a hodiny nejen v gymu, ale i mimo něj.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno