Máte ucpaný nos? Máme pro vás genialní radu, jak se z toho dostat!

1

Pokud vás trápí ucpaný nos, nebo si chcete prostě jenom pročistit nosní dutiny, aby se vám lépe běhalo, zkuste tuhle geniální věc z jógy!

Každého z nás, nehledě na trénovanost, občas trápí ucpaný nos. Tuhle radu jsem dostal minulý týden od mého běžeckého kolegy Jirky Václavíka a řeknu vám, že jsem na tom teď docela i závislý! Nejenom, že se zbavíte rýmy, ale mnohem lépe se vám bude dýchat. Jakkoliv se vám tato metoda může zdát divná až “nechutná”, tak věřte, že skutečně funguje a navíc to není nic proti tomu, že to jogíni dělají s čistou urinou.

Toto cvičení (technika) je výborná prevence proti chronické rýmě a spouštění krve z nosu. Stimuluje inteligenční centrum mozku a zastavuje padání a šedivění vlasů, působí proti některým bolestem hlavy. Je též dobré na léčení zapomnětlivosti. Nemoci nosních dutin a také kašel léčí s efektem, oči dostanou lepší třpyt. Džala néti pomáhá léčit také šeroslepost, bolesti očí, kalný zrak, ušní nemoci, zhoršený sluch, výtok z uší atd. Případná chřipka má lehčí formu průběhu. V průběhu cvičení dětské jógy se džala néti osvědčilo u žáků základní školy Otokara Březiny v Jihlavě při zlepšení paměti, kapacity úsudku a bystrosti cvičících žáků.

Džale-néti (nosní sprcha)

Cílem jógy je zintenzivnění a vědomé kontrolování energetického metabolismu a v důsledku toho zesílení fyzických, mentálních a psychických schopností. Hlavním orgánem, kterým můžeme přijímat energii je nos. Jeho nedostatečná činnost vyvolává těžké fyzické potíže. Tvrdíme-li že vzduch je naší hlavní výživou, pak k tomu máme určitý důvod. Jestliže za jednu minutu průměrně osmnáctkrát vdechneme litr vzduchu, projde nosem v nádechu přibližně 26.000 litrů vzduchu a totéž množství výdechu za 24 hodin. Srovnejme s tím příjem tekutin a pevných potravin. Bez tuhé potravy můžeme být živi několik týdnů, bez tekutin vydrží organismus lidského těla pracovat několik dnů, ale bez vzduchu se obejdeme jen několik minut. Po třech minutách bez vzduchu začínají patologické změny na mozku. Je tedy logické, abychom na průchod vzduchu do našeho těla dohlédli. Nos se nespokojuje jen s úpravou vzduchu, aby ho zbavil prachu, ohřál, zvlhčil, ale mezi jiným měří vlastnosti vdechovaného vzduchu –  je-li dýchatelný. Zápach uvádí do činnosti celý pohotovostní aparát.

Argumenty o potřebě dýchat nosem jsou nám tedy známé. Je nutné zdůraznit, že u astmatiků či alergiků na některé pyly je to ještě potřebnější. Až na některé výjimečné techniky odmítá jóga dýchání ústy. V nosní sliznici jsou důležitá nervová zakončení, která účinkem proudícího vzduchu podněcují činnost mozkových hemisfér, takže dýchání nosem a některá cvičení pránajámy (dechových cvičení) mají hlubší vliv na celý organismus. Základním předpokladem správného dýchání je čistota a dobrá průchodnost nosohltanu. Cvičení džala néti pročistí a otuží nosní sliznice, takže budou pružně reagovat na změny počasí i na mikrobiální vlivy. Je prakticky ověřeno a dokázáno, že lidé, kteří tuto metodu denně používají, jsou takřka úplně odolní proti rýmě a i chřipkové onemocnění má u nich lehčí průběh, přičemž nos jim zůstává stále průchodný.

Džala néti je metoda čištění nosních dírek. Jogíni a rišiové ve staré Indii nasávali z dlaně čistou pramenitou vodu do nosních dírek. Dlaň tvořila misku na vodu. Později začali používat nádobu podobnou čajníku, zvanou „lota“. Její trubice byla opatřena měkkými nástavci, aby nemohlo dojít k poranění nosních dírek. Pro naše potřeby je metoda džala néti popsána v knize Jóga od André van Lysebetha. Jiná metoda může napodobit tu, jež používají v Indii.

Místo misky a aktivního nasávání vody použijeme nádobu, která je podobná jako „lota“, nebo si obstaráme tak zvanou „nosní sprchu“. Jedná se o skleněnou nádobku vyrobenou přímo za tímto účelem. Tyto nádobky jsou k dostání ve specializovaných lékárnách, nebo přímo v Luhačovicích. Používaná voda je buď teplá, nebo chladná – záleží na zvyku. Teplá voda očistí lépe a rychleji hleny lpící uvnitř nosních dírek, zatímco studená posiluje a otužuje. Každý si zvolí podle svého přání a podle toho, co mu lépe vyhovuje. Je nutné použít vodu mírně osolenou, aby se zabránilo osmotickým jevům. Množství soli činí asi 1 kávovou lžičku na 0,5 l vody.

 
Trubičku loty (já používám starou běžeckou flašku na pití) zavedeme do levé nosní dírky, hlavu nakloníme na PRAVOU stranu a vodu necháme vtékat do nosu. Vytéká sama pravou nosní dírkou. Trubička zasunutá do levé nosní dírky musí být těsná.

 

DŮLEŽITÉ: Po celou dobu musí zůstat ústa otevřená, ať už jimi dýcháme nebo ne.

Totéž provedeme na druhou stranu.

Z dostupných pomůcek je možné použít konvičku na zalévání pokojových květin s upravenou hubičkou. Je nutné hubičku zarovnat, aby nebyla skosená a upravit konec tak, aby neměl ostré hrany – nejlépe nad plamenem. Je možné na stěny hubičky připevnit gumové těsnění, abychom docílili maximální těsnosti při nasazení na nosní dírku. V některých případech používají cvičenci dětské konvičky zakoupené v prodejnách hraček.

 

Pozornost je zaměřena na dýchání ústy, jež jsou v průběhu celého procesu otevřena. Rozhodně během tohoto cvičení nesmíme dýchat nosem. Jestliže nadechneme nosem, dostane se voda do vyšších dutin a způsobí nám nepříjemnosti.

U džala néti je velmi důležité dobré vysoušení nosu. Je dobré to provést následujícím způsobem:

1. Postavíme se do předklonu a ruce sepneme za zády.

2. Hlavu skloníme dolů a silně vydechneme oběma dírkami.

3. Zvedneme hlavu a opět silně vydechneme (jsme stále v předklonu, hlava je zakloněná).

4. Zakloníme hlavu napravo, silný výdech.

5. Zakloníme hlavu nalevo, silný výdech.

Tento způsob vysoušení nosních dírek je vhodný pro jakoukoli formu néti.

Používaná voda může být teplá nebo chladná, záleží na zvyku nebo na účelu. Teplá voda očistí lépe a rychleji hleny lpící uvnitř nosních dírek, zatímco studená voda posiluje a otužuje.

Je možné použít také tento postup: nabereme vodu do dlaní nebo do misky, ponoříme do ní nos a vodu vtáhneme. Vsajeme vodu do nosu tak daleko, až vyteče ústy ven. Je nutné uzavřít hrtan, aby voda nevnikla do dýchací trubice. Proto je výhodnější vodu do nosu nasávat nikoli dechem (pohybem plic), ale tak, že pumpujeme kořenem jazyka a vytváříme tím v zavřených ústech podtlak. Po každém jednotlivém zapumpování otevřeme ústa a vypustíme vodu ven. Při troše trpělivosti se dá takto prováděná džala néti zvládnout.

I při provádění džala néti bychom se měli vyvarovat zautomatizování celého procesu. To hrozí především těm, co se již jógou a touto očistnou procedurou zabývají delší dobu. Z vlastní praxe vím, že mi dalo mnoho práce, než jsem se naučil opět sledovat všechny pocity v průběhu celého procesu tak, jako jsem je sledoval a prožíval při první aplikaci džala néti. Musíme si uvědomit, že jóga není jen cvičení těla, ale cvičení citlivosti v celém našem životě, v každém úkonu, v každém projevu. Veďte proto sebe, své cvičence nebo i své děti k tomu, aby sledovaly i při očistných procedurách (a to se týká i mytí nebo čištění zubů, nejen jógických krijí) své tělo. Aby se s ním snažily komunikovat, učte je přijímat a uvědomovat si informace, které jim tělo dává ve formě pocitů a učte je prožívat pocity, které při jakékoli činnosti vznikají. Jistě, navenek to vypadá jinak než stoj na hlavě nebo Lotosová pozice, ale jóga se cvičí především uvnitř, uvnitř těla a mysli – a to bychom měli mít na paměti při všech úkonech počínajíce očistou a konče mentálními cviky.

Prvním a základním předpokladem správného cvičení pránajámy je dýchání výhradně nosem. Je zbytečné cvičit denně podle nějakých návodů čtvrt nebo půl hodiny speciální dechová cvičení, když potom v průběhu dne dýcháte často nebo i převážně ústy. Pránajáma je kontrola dechu a počátkem kontroly dechu je důsledné dýchání nosem. Technika džala néti nejenže vyčistí nosní sliznici, ale také na ni jemně mechanicky působí a prostřednictvím nonolfaktorických receptorů působí až na mozková centra. Čistý nos a důsledné dýchání nosem je pro naše zdraví a pro správnou činnost mozku nezbytnou nutností. Vydechujeme-li ústy, poškozujeme tím nosní sliznici. Vydechovaný vzduch obsahuje více vlhkosti, kterou získal v plicích a zabraňuje tak vysýchání nosní sliznice. Je ještě více zahřátý a ohřívá tedy nosní stěny. Jestliže se toho nosním stěnám nedostane, zasychá na nich zachycená nečistota a v zimě se jednostranným proudem studeného vzduchu bez následného ohřátí vzduchem, proudícím zpět silně podchlazují. Tím ztrácí nosní sliznice citlivost a přestává vylučovat sliz a plnit svou čistící a ohřívací funkci. Následek takového nesprávného dýchání je pak chronická rýma, sklon k bronchiálnímu astmatu, zvýšené nebezpečí onemocnění angínou a jiné potíže.

 

 

Džala néti se nedoporučuje při akutních zánětech dutin a po komplikovaných zápalech středního ucha.

Zvládnete-li džala néti a naučíte-li se tak zvaný úplný jógický dech, pak energetický dopad jógických cvičení bude mnohem účinnější než v případě nekontrolovaného dýchání.

Pokročilejší varianta očisty nosních cest – Sutra néti (konec videa).

Zdroj: Škola jógy Jihlava, červen 2004

 

1 komentář

  1. To jsem zkoušela a jen jednou jedinkrát mi vylezl žlutý sopel s krví,od té doby mám jednu dirku ucpanou (se to střídá_přelivá)tak,že nemůžu dýchat (občas můžu) a neprojde přes to voda vůbec, akorat mi vleti do krku 🙁 už si s tím nevim rady. Sem tam je uvnitr krev nebo plivu krev s hlenem (soplem).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno