Lyžování jako příprava na jarní běhy – ano nebo ne?

2

Dobrá zpráva! Nemusíte se bát, že by vaše zimní aktivita na sjezdovce ohrozila výsledek jarního maratonu. V zásadě pohyb na svahu může jen pozitivně ovlivnit váš běžecký trénink. Především trailové běhání jde ruku v ruce se zátěží, která je vyžadována i při sjezdovém lyžování. Existuje však tenká hranice mezi tím, co je moc a co je málo.

Bez silového tréninku se při alpském lyžování neobejdete
Říká se, že běhání je skvělá příprava pro lyžařskou sezonu a naopak. Lyžování představuje komplex smíšené fyzické aktivity – statické i dynamické činnosti. Běh, zejména dálkových běžců, je dynamická činnost, která vybuduje vytrvalostní systém v svalové a srdeční úrovni . Sjezdové lyžování je více statická sportovní aktivita, která vyžaduje sílu nohou pro dlouhodobé svalové kontrakce, které vám pomohou překonat zatáčku při plné rychlosti. Bez silných svalů jsou při lyžování ohroženy především kolenní vazy. Mnoho profesionálních lyžařů jako Lindsey Vonn muselo absolvovat operace obou křížových vazů.

screen-shot-2016-01-30-at-16-02-38

Běhání a freeridové lyžování
Pokud vás to táhne do prašanu a inklinujete k přirozenému volnému terénu, neobejdete se bez squatů, výpadů a cvičení na core. Zuzu Kabelková, která se vloni probojovala do kvalifikačních závodů na Freeride World Tour, o tom ví svoje: “ Freeride je ve srovnání s alpským lyžováním hodně aerobní záležitostí. Obecně platí, že nejlepší je kombinace posilovny, běhu, cyklistiky, plavání a jógy. Příprava se významně liší na jaře/v létě a během zimy. Co se běhu týče, znamená pro tělo další otřesy, nápory na přetížené šlachy a trpí i okostice. Snadno si vyrobíte zánět a třeba pro mě to znamenalo přestat na půl roku běhat úplně. To si teď nemůžu dovolit, čekají mě závody a když to vyjde, tak si i splním sen a zalyžuju si na Aljašce (podpořit mě můžete když fotce dáte like). Proto teď v lednu jedu jen výklusy nebo intervaly do 800m – 3km. Vesměs jako součást přípravky na zimu zařazuju delší běhy 5-8km na konci jara, delší tratě uprostřed léta. Půlmaratony jsem si odpustila úplně, víc mi fungují krátké sprinty a agility.”

screen-shot-2016-01-30-at-16-03-06

Běžky jako alternativa k běhu
Mnozí z nás se chystají právě na jarní půlmaratony a maratony, proto nejlepší přípravou může být běžkování během zasněžených víkendů. Běžkování je skvělou alternativou k běhu, pomáhá budovat vytrvalost, zapojuje svaly středu a skvěle vás připraví i psychicky na delší tratě. Prokázalo se, že pokud běžkujete, posilujete vice svalových skupin než při běhu a při střední zátěži spálíte vice kalorií. Navíc tréninkový plán na běžkách může kopírovat váš běžecký.

Zimní měsíce nabízejí mnoho možností, jak zlepšit svůj běh. Ať už je to alpské lyžování, běžky nebo freeride. Zapojíte-li vhodnou formu regenerace, saunu, strečink, střídání studených a teplých koupelí, poznáte, jak se po zimě vaše tělo i mysl těší na běžeckou sezonu. A naopak zpestříte-li si léto běháním v terénu nebo na pláži v písku, zúročíte přípravu, až se zima zeptá, co jste dělali v létě.

Zuzu Kabelková se v loňském roce probojovala do kvalifikace seriálu světových závodů ve freeridu, Freeride World Tour. Sportu se věnuje celý život, působí léta v marketingu a její vášní je cestování. Letošní zimu ji můžete vidět závodit v rakouské sérii kvalifikačních závodů.

screen-shot-2016-01-30-at-16-02-59

2 KOMENTÁŘE

  1. Vás blog je jednoduše perfektní! Moc děkuji za motivaci! Jsem vášnivá lyžařka a chystám se pustit i víc do běhání! Prozatím jsem měla problém s motivací, ale posledních pár měsíců jsem se do toho obula, motivujíc se právě nadcházející lyžařskou sezónou! A musím přiznat, že výsledek je na sjezdovce znát. První den jsem nebyla zdaleka tak zbitá, jak se mi běžně stávalo a najezdila jsem toho mnohem víc! Žádná přestávka na svařák!
    https://sportujemesjanou.wordpress.com/2016/02/13/lyzovacka/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno