Dejme dětem šanci na zdravý a šťastný život

Jaké následky budou mít opatření na zdraví našich dětí? O kolik let jim zkracujeme život? Odhady byly už loni děsivé. Budeme děti chránit nebo jen mlčky přihlížet?

0

Jaké následky budou mít opatření na zdraví našich dětí? O kolik let jim zkracujeme život? Odhady byly už loni děsivé. Budeme děti chránit nebo jen mlčky přihlížet?

Na prevenci se kašle už roky a vzdělávání v oblasti péče o fyzické i psychické zdraví téměř neexistuje. Péče o zdraví, ať už jde o výživu nebo pohyb, je čím dál horší. Jasně, existují výjimky, ale jinak nám celosvětově stoupají počty lidí s chronickými nemocemi, umírá na ně čím dál víc lidí.

Máme rádi pohodlí. Jestli lidstvo na něco vymře, tak na lenost a ignoranci. Věnujeme víc pozornosti technickým vychytávkám než našemu tělu a mysli a ve finále za to platíme. Mizerným zdravím a zbytečnými úmrtími.

Varující data máme k dispozici už i u dětí. Stačí se podívat na některé výsledky z šetření SZÚ z roku 2016.

Ze studie Státního zdravotního ústavu , která proběhla v roce 2016:

Zásadní nedostatek vitaminu D byl, podobně jako v jiných zahraničních studiích, v zimních a jarních měsících. Na jaře dosahovalo optimální hodnoty 25(OH)D pouze 14 % dětí, více než třetina dětí měla hodnoty snížené a polovina dětí hodnoty nedostatečné.

Dále studie o zdravotním stavu zjistila, že:

  • od začátku tisíciletí přibylo obezních dětí. Při zjišťování se zjistilo, že 10 % dětí, bez ohledu na věk, mělo vysoký krevní tlak. Navíc z dětí, které byly pozvány na odběr krve z důvodu rizikové rodinné anamnézy, mělo 14 % patologickou hodnotu celkového cholesterolu.
  • Doba průměrně strávená u počítače, televize, tabletu ad. byla 2 hodiny denně. Tři a více hodin denně trávila tímto způsobem třetina dětí, bylo mezi nimi až 12 % pětiletých, více než 4,5 hodiny denně pak pětina sedmnáctiletých.
  • Vadné držení těla lékaři zjistili u 42 % dětí, častěji u chlapců ve srovnání s dívkami. Porucha držení těla se nejčastěji projevila v období intenzivního růstu, měla ji polovina třináctiletých. Bolestmi hlavy trpěla pětina dětí, častěji dívky a starší děti, a z nich více jak pětina pociťovala bolest hlavy nejméně jedenkrát za týden. U dětí, které nesportují či tráví delší dobu u počítače, byl výskyt vadného držení těla vyšší, stejně tak jako výskyt bolestí hlavy.
  • Dobré stravovací návyky měla pětina dětí, naopak 16 % dětí nedodržovalo vybrané zásady zdravé výživy (dostatečná konzumace ovoce a zeleniny, omezení sladkých nápojů, sladkostí a jídel typu fat food).

Sami vidíte, že před pěti to nebyla žádná sláva. Jak se zdraví dětí zhoršilo za poslední rok? Můžeme jen odhadovat o kolik víc dětí dnes trpí nadváhou, obezitou, zvýšeným krevním tlakem nebo bolestmi hlavy a psychickými problémy.

Omezili jsme jim pohyb, zájmové kroužky, kontakty s kamarády, naučí se jen zlomek toho, co by jinak zvládli ve škole. A to nemluvím o zvýšeném riziku sebevražd nebo o domácím násilí.

Za poslední rok se neustále mluví o ochraně zdraví a záchraně životů. Bohužel většina věcí, které kolektivně pácháme, způsobuje pravý opak. Už jsem o tom psala, takže proč to tak je, nebudu opakovat. Pro ty, kteří ještě stále opatření obhajují, doporučuji tento článek:

Pravda o covidu. Vliv imunity a snadné počty s vakcínami. 

Znám spoustu lidí, kteří jsou přesvědčeni, že distanční výuka, nošení roušek, testování i zbytek všech opatření nejsou žádná tragédie.

„No tak děti nebudou chvilku chodit na kroužky, no tak si holt nebudou povídat a hrát s kamarády a prostě to učivo někdy třeba doženou. Roušky a testování je nezabijí. Vždyť jim nejde o život a musíme chránit rizikové skupiny.“

Podobné řeči může z úst vypustit jen člověk, který o zdraví vůbec nic neví. Zdraví rizikových skupin rozhodně neochráníme tím, že zlikvidujeme zdraví dětí. Máme na to jiné, mnohem účinnější nástroje, ale na ty z velké části kašleme.

Dětem jde o život. O kvalitu jejich života, o zdraví – jak to fyzické, tak to psychické. Experti v Americe už loni zkoušeli odhadnout o kolik milionů let opatření zkrátila dětem život. I když ve studii vycházeli ze zameškání pouhých 54 dní výuky, tak došli k závěru, že nepochybně víc let bereme, než zachraňujeme.

Koho zajímají děsivé podrobnosti, nechť si přečte celý článek https://www.news-medical.net/news/20201125/School-closures-caused-by-COVID-19-may-reduce-life-expectancy-in-US-children.aspx

A to se bavíme jen o jednom dopadu nesmyslných opatření. Připočtěte sebevraždy, zničené podnikání, kulturu, sport…však vy víte.

Ale i kdybychom vzali v potaz jen dopady na děti, tak jsou opatření neomluvitelná. Když jde o virus, tak mluvíme o tom, že jakékoli zkrácení života je tragédií a nesmíme to připustit, ale tohle nás nezajímá?

Musíme přestat ničit dětem život. Všem je jasné, že opatření rizikové skupiny nechrání efektivně a za nesmyslná rozhodnutí naší vlády nesmí zaplatit ti nejzranitelnější.

Pokud jsou pro nás děti prioritou, nestačí už jen nadávat na facebooku, nestačí už vymýšlet výmluvy, že jsme bezmocní, řešit kdo je nám sympatický, nesympatický, s kým se v něčem neshodneme.

Lidí, kteří chtějí vrátit život alespoň trochu do normálu a kteří nesouhlasí s postupem vlády, přibývá. Nemluvím tady o nějakých extrémistech. Je spousta lidí, kteří virus nepopírají, nebagatelizují, ale zkrátka nesouhlasí s chaotickými a nesmyslnými opatřeními, které ve finále způsobují větší škody než samotný virus. Pokud se máme z téhle krize vyhrabat co nejdřív, pokud máme zabránit zbytečným úmrtím a škodám, musíme se místo vyvolávání strachu a paniky soustředit na smysluplná řešení (ochrana rizikových skupin, vzdělávání lidí ohledně zdraví a imunity, sdílení informací o způsobech, jak lze virus deaktivovat).

Je důležité, aby se lidi, kteří chtějí vrátit dětem šanci na zdravý život, spojili. A je skvělé, že 11. 2. 2021 oficiálně vznikla občanská platforma Zdravé fórum, která bude spojovat lidi,  informovat, pomáhat lidem, podávat trestní oznámení, a pokud bude potřeba tak i organizovat demonstrace.

Zdravé fórum můžete podpořit i vy, můžete se přidat, nebo přispět na transparentní účet – čím budeme silnější, tím více náš společný hlas může být slyšet.

Zdravé fórum dosud působilo jako neformální platforma pro sběr podpisů v rámci petiční akce, která do dnešního dne shromáždila přes 8 tisíc podpisů a nadále pokračuje.
„Zjistili jsme, že řešení současné krize vyžaduje opravdu širší záběr a samotná petiční akce není dostatečně silný nástroj, a proto jsme se rozhodli založit spolek, který bude v započaté práci pokračovat a bude stát na straně běžných lidí,“ říká předseda spolku, režisér a spisovatel Jan Tománek. (https://www.tomanek.com)

„Chceme se stát občanským sdružením, které podpoří diskusi o současném stavu a možnostech jejího řešení, který ale také bude stát na straně lidí při ochraně jejich práv,“ uvádí Tomáš Nielsen, advokát a místopředseda spolku (https://www.nielsenlegal.cz).

Podle zástupců Zdravého fóra taková platforma v České republice dosud chybí. „Téma návratu k normálnímu životu je dnes mediálně spojováno hlavně s různými až extremistickými skupinami. Chceme dát jasně najevo všem, že je zde ohromná spousta běžných lidí, kteří virus nepopírají, nebagatelizují, ale nesouhlasí s postupem vlády a nechtějí žít s omezeními, jež nemají žádný reálný smysl. Odmítají ničit své životy a životy svých dětí pod vidinou falešné ochrany zdraví ostatních. Tito lidé se cítí zrazení, zoufalí a do jisté míry bezradní,“ dodává Tomáš Nielsen.

„Naším cílem není vést diskusi o teoretických matematických modelech. Chceme mluvit o tom, co lidi opravdu trápí. Ať už jsou to zavřené školy, likvidace kultury, sportovních aktivit a celé společnosti na mnoha úrovních. Dosavadní plošná opatření a restrikce totiž páchají na společnosti daleko větší škody, než virus samotný“ říká Petr Zuska, světoznámý choreograf a další ze zakladatelů Zdravého fóra (https://www.petrzuska.cz).

„Mám radost, že se ozývá stále více odborníků z mnoha různých oborů, kteří se cítí být v první řadě lidmi a rodiči, a kteří už se nechtějí dívat na to, kam tuto zemi naše vláda a z mnoha důvodů přehnaná koronavirová panika přivedla. Oni, stejně jako my, cítí, že je potřeba události, které se zcela vymkly z kloubů racionálního uvažování, vrátit zpět do normálních kolejí. A stejně jako my, to dělají hlavně kvůli svým dětem a říkají své rázné DOST!“ dodává Jan Tománek s tím, že stále více lidí volá po návratu vlády rozumu. Dokazuje to podle něho i seznam lidí, kteří vyjádřili Zdravému fóru podporu a od začátku s ním spolupracují a podporují ho. Vedle známých osobností jsou mezi nimi například mezinárodně uznávaní lékařští experti jako epidemiolog Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., intenzivista a vedoucí intenzivní péče pro nejtěžší Covid-19 pacienty Doc. MUDr. Martin Balík Ph.D., EDIC, nebo viroložka a vedoucí oddělení virologie ZÚ Ostrava MUDr. Hana Zelená, Ph.D.

https://www.zdraveforum.cz/


Zdroje:

http://www.szu.cz/publikace/zdravi-deti

https://olomoucky.denik.cz/pro-zeny/koronavirus-deti-sebevrazda-anorexie.html

https://www.news-medical.net/news/20201125/School-closures-caused-by-COVID-19-may-reduce-life-expectancy-in-US-children.aspx

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2772834

https://www.news-medical.net/news/20201125/School-closures-caused-by-COVID-19-may-reduce-life-expectancy-in-US-children.aspx

https://www.hrw.org/news/2020/04/09/covid-19s-devastating-impact-children

https://www.nbcnews.com/news/education/covid-having-devastating-impact-children-vaccine-won-t-fix-everything-n1251172

https://www.bbc.com/news/health-55863841https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-55698214

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno