Lehké svěží jídlo plné bílkovin a omega 3 tuků je ideální pro horké letní dny.
Po náročném trénování je nutné doplnit bílkoviny, aby svaly mohly dobře regenerovat. Ve vedru má ale málokdo chuť na maso nebo mléčné výrobky. Quinoa je vynikajícím zdrojem plnohodnotných rostlinných proteinů a dodá i potřebné sacharidy. Svěží okurka vás ochladí a zdravé tuky zase pomohou s udržením dobrého zdraví.
Navíc tohle jídlo máte hotové za půl hodinky.
Na dvě porce budete potřebovat:
červená quinoa – 1 hrnek
Pokud nemáte červenou quinou, nevadí. Můžete použít i bílou nebo černou. Rozdíl bude jen maličko v konzistenci: červená a černá quinoa zůstávají po uvaření o něco pevnější a křupavější a červená má oproti bílé trochu oříškovější chuť.
2 hrnky vody
1 menší okurka
zralé avokádo
jogurt – 250g
citrónová šťáva, stroužek nebo 2 česneku, pepř, sůl, bylinky dle chuti
oblíbená zelenina – rajče, paprika, jarní cibulka
konopná semínka, olivový olej – kdo chce
Nejprve si připravíme quinou. Quinoa obsahuje tzv. saponiny, které mají hořkou chuť, proto ji před vařením pořádně propláchněte horkou vodou. Můžete ji i lehce orestovat na oleji (skvělý je třeba rýžový nebo kokosový). Quinou potom uvařte v mírně osolené vodě (quinoa: voda – 1:2). Quinoa je hotová za 15 až 20 minut.
Oloupejte si okurku a avokádo a vše nakrájejte na menší kousky. Ty dejte společně s jogurtem do mixéru.
Přidejte česnek a bylinky – já jsem dala bazalku, mátu a petrželku. Malinko osolte, opepřete a přilejte šťávu z půlky citrónu.
Vše důkladně rozmixujte, a pokud je potřeba, ještě dochuťte.
Vychladlou quinou smíchejte s nadrobno nakrájenou zeleninou a dejte na talíř.
Přidejte krém a dozdobte bylinkami. Kdo chce, může ještě posypat krém konopnými semínky a zakápnout trochou olivového oleje.