Oříškovou chuť „zlatého zrna Bohů“ si zamilujete.
Amarant (známý také pod názvem laskavec) patří v ČR stále k těm méně známým a bohužel málo používaným surovinám. Přitom je to naprosto skvělá superpotravina, která je nabitá energií a v jídelníčku vytrvalostních sportovců by neměla chybět.
Amarant je nejen skvělým zdrojem pomalých sacharidů (cca 60 %), ale obsahuje i spoustu bílkovin se skvělým aminokyselinovým složením.
Amarant v mnohém předčí i tolik oblíbenou quinou. Amarant, stejně jako quinoa, patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny) a znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové, kteří ho považovali za posvátnou rostlinu.
Proč ho ocení především sportovci
Amarant obsahuje víc bílkovin než má quinoa –16.5%. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je bohatý na lysin, což je aminokyselina, která má významnou roli při budování svalů a při hojení po operacích či po zraněních. Lysin je také nezbytný pro produkci hormonů, enzymů a protilátek při infekcích. Výrazně podporuje vstřebávání vápníku a tím zlepšuje stavbu kostí a zubů a má vliv na budování svalů.
Kromě lysinu je amarant bohatý i na další, pro sportovce ideální, aminokyseliny: leucin, lysin a valin.
Leucin je vhodný pro sportující lidi z toho důvodu, že zvyšuje schopnost svalu ukládat energii a snižuje zvýšenou hladinu krevního cukru.
Lysin je zase důležitý pro růst a obnovu tkání, pro produkci hormonů, enzymů a protilátek. Také pomáhá v boji proti herpetickému viru a chrání srdce a cévy. Určitě oceníte i to, že pomáhá detoxikovat organismus od olova. Valin má uplatnění při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu.
Z dalších aminokyselin je dobré zmínit i histidin, který je společně s leucinem odpovědný za tvorbu a správný rozvoj mozkových buněk u dětí. Threonin, kterého je v ostatních cereáliích minimum, je nezbytný pro tvorbu kolagenu a elastinu v kůži a pro metabolismus tuků.
V amarantu najdete i mnohem víc vápníku, hořčíku i železa než v ostatních obilovinách. Zatímco quinoa má na 100g 33 mg vápníku, v amarantu najdete 180 mg.
Léčivé účinky amarantu
Amarant obsahuje velké množství vitamínů B, C, E i kyselinu listovou.
Provedené výzkumy prokázaly, že amarant má unikátní léčivé účinky. Farmakologové se zvláště zajímají o amarantový olej kvůli vysokému obsahu skvalenu (8%). Skvalen je velmi silný antioxidant a je obsažen hlavně v játrech žraloka a některých dalších ryb. Jinak se vyskytuje vzácně, a proto je amarantový olej tolik ceněný.
Skvalen chrání buňky před poškozením a mutacemi, způsobenými volnými kyslíkovými radikály. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, a tím rovněž riziko vzniku aterosklerózy, ale i dalších kardiovaskulárních nemocí.
Skvalen také zpomaluje proces stárnutí kůže, chrání před slunečním zářením i proti radioaktivním paprskům. Velmi dobrých výsledků bylo dosaženo v podpůrné léčbě u pacientů s rakovinou plic.
Skvalen má výrazné imunostimulační účinky a je vhodný pro lidi s větší psychickou a fyzickou zátěží, nebo po úrazech či nemoci. Skvalen také zachycuje kyslík a nasycuje jím tkáně a orgány. Zároveň také chrání metabolismus jater a ledvin.
Pro srovnání: obsah skvalenu v amarantovém oleji je 7%, zatímco olivový olej má jen 0,4% a třeba slunečnicový jen 0,01%.
Amarant je doporučovaný i na krvetvorbu, při diabetu, zánětech močového a pohlavního ústrojí, žaludečních vředech a používá se i při očistě organizmu od solí těžkých kovů.
Amarant v kuchyni
Využívají se jak listy, tak zrno amarantu. Mladé listy amarantu chutnají jako špenát. Mohou se jíst čerstvé, sušené i konzervované.
Dávají se do salátu, do polévek, masových a rybích jídel, používají se k přípravě omáček, nebo se zapékají. Vaří se z nich také čaj, přidávají se do kompotů a dělají se z nich léčivé šťávy a sirupy.
Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá do slaných i sladkých jídel nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Vaří se ve 2-2,5 násobku vody 20 minut. Už dnes se v zahraničí vyrábí z amarantu nudle, makarony, omáčky, čipsy, sušenky, nealkoholické nápoje i pivo.
Amarant koupíte běžně v prodejnách zdravé výživy.
Po uvaření je amarant mírně lepivý a díky tomu, že jsou zrníčka malá, působí spíš kašovitě. Když jsem tu konzistenci viděla poprvé, tak jsem byla trochu zklamaná. Oproti nadýchané quinoe vypadal amarant na talíři dost uboze :-).
Nicméně oříšková chuť mě nadchla, takže přidávám amarant k rýži (1/4 amarantu a ¾ rýže). Jako příloha tahle kombinace nemá chybu. Skvělé je i vmíchat do amarantu kukuřici.
Amarant se skvěle hodí na přípravu ovocných kaší k snídani nebo se dá kombinovat s pudinky.
Vynikající je i v zeleninových placičkách nebo zapečený v paprikách.
Určitě vyzkoušejte i amarantové perličky (pukance).
Jde o pufovaný amarant (něco jako když máte rýžové burizony). Perličky lze přidat do salátů, do pudinků, můžete je použít na obalení masa ale i raw sladkých tyčinek.
Zdroj: http://www.theamaranthstudy.com/
Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.