6/12h Self-transcendence Race Prague 2016

0

V sobotu 28. května se v pražské Stromovce na necelém 2 km dlouhém okruhu konal 6/12h Self-transcendence Race Prague pořádaný Sri Chinmoy Marathon klubem. 

12hodinový závod

Déle trvající 12 hodinový závod startoval v sedm hodin ráno a na jeho start se postavila polovina účastníků obou startů, tj. 49 závodníků – 31 mužů, 12 žen a 2 tříčlenné štafety. Závod začal za ideálních podmínek – přibližně 13°C s bezvětřím, které se k horku a dusnu během dopoledne měnily pozvolna. To bylo vidět i na výkonech v „poločase“: vedoucí muž Ondřej Velička v něm měl naběháno necelých 70 kilometrů a tou dobou první žena Michaela Dimitriadu 68 km. Na účastnících 12 h běhu se tou dobou už začínaly podepisovat vzrůstající teploty a hlavně dusné ovzduší.

stromovka

Start vloženého 6hodinového závodu

Za těchto podmínek odstartoval 6hodinový závod. Toho se účastnilo celkem 40 mužů, 10 žen a jedna tříčlenná štafeta. I přesto, že běžci začali závod hodně zostra, jen jednomu z nich se podařilo přiblížit dopoledním výkonům dvanáctihodinových běžců, kdy se Ondřej Veselý na kratší trati výkonem vyrovnal Ondřeji Veličkovi z první poloviny 12 h běhu. Z žen se výkonu Michaely Dimitriadu nepřiblížila žádná.

Snímek obrazovky 2016-06-01 v 9.41.37

Pohled účasníka

Čistá řeč čísel lehce svědčí o tom, že lepší běžci byli na těžší variantě závodu, ale porovnání je složité, protože podmínky byly trochu rozdílné. Dopoledne nižší teploty za ideálního ovzduší, odpoledne až 24°C ve stínu s dusným těžkým vzduchem. Lehký deštík a pročistění vzduchu k večeru a konci závodu uvítali podle mě všichni zúčastnění, včetně organizátorů.

Snímek obrazovky 2016-06-01 v 9.45.11

Organizace závodu byla bezchybná. Registrace probíhala hladce bez sebemenších zádrhelů, počtáři kol znali každého svého běžce jménem a chyby dělali sporadicky (hned po upozornění je opravovali. Občerstvovací stanice byly dvě, jedna čistě s pitím a druhá plná občerstvení, kde si vybral každý – od vegana po masožravce. Jen namátkou – 8 druhů studeného pití, 4 od teplého, polévky, čokoláda, ovoce, buchty, různé slané brambůrky, sůl, dokonce sushi ve variantě pro vegany i normální a mnoho dalšího. K tomu celou dobu usměvaví pořadatelé, kteří se snažili splnit každé přání závodníků. Po ukončení závodu byla k dispozici na místě startu večeře a po ní zvládnuté vyhlášení výsledků. Nevím o jiném závodě (kromě těch, které ještě pořádá Sri Chinmoy Team), kde člověk dostane diplom s vlastní fotkou z právě proběhnutého závodu.

Pořadatelé ukázali, že závody pořádat umí i v nepříliš vyhovujícím počasí, v horku a dusnu zařídili po celou dobu akce prvotřídní servis a nikdo si opravdu neměl na co stěžovat.

Reakce vítězů

Vyjadření vítězky 12 hodin Terezy Gecové na Facebooku: „včerejší běh ve Stromovce 🙂
tak jako loni i letos jsme se sešli přátelé ultra běhů na Sri Chinmoy 12 h závodě. Počasí bylo teplé a k večeru se spustil i déšť. Plán byl 120 km, podle osobních propočtů jsem si říkala, že by to šlo 🙂
Nakonec jsem po 115 km byla zase na pozici na první místo, tak jsem tomu šlápla a zadařilo se 🙂
Super bylo, že kdyby nehoukla konečná siréna běžela bych dál, měla jsem tolik energie běžet 🙂 tak uvidíme co předvedu v Kladně na 24h :-).

Výkon Terezy Gecové se momentálně řadí na 7. místo ve světových tabulkách.

Vyjádření celkového vítěze stylem start – cíl, Ondřeje Veličky, z jeho blogu: „Závod jsem rozeběhl v poklidném tempu 4:50 min/km a čekal co se bude dít. Překvapilo mě, že jsem hned všem utekl a nikdo mě nepronásledoval. To bylo příjemné, zkrátka jsem si běžel svůj vlastní závod. – V průběhu závodu jsem si stále počítal, jestli je cíl 130 km reálný a podle mých výpočtů skutečně byl. A to mě hnalo dopředu. – Já jsem nakonec uběhl 130,9666 metrů. Kdybych to tušil, určitě bych 33,4 metrů ještě dokázal zvládnout. Ale nevadí, cíl 130 km jsem zvládl a jsem za to velmi rád. O více než kilometr jsem překonal svůj osobák.”

Výsledky

12 hodin muži – 1. Ondřej Velička 130.96 km (CZE), 2. Petr Kubišta 122.19 km (CZE), 3. Jaroslav Bohdal 119.92 km (CZE)

12 hodin ženy – 1. Tereza Gecová 123.48 km (CZE), 2. Michaela Dimitriadu 120.90 km (CZE), 3. Tereza Ďurdiaková 111.78 km (CZE)

12 hodin vítězná štafeta – Petr Prokop Tůma,Drahoslava Tůmová,Anna Tůmová 106.93 km (CZE)

6 hodin muži – 1. Apaguha Ondřej Veselý 71.31 km (CZE), 2. Kai Jendretzke 69.88 km (DEU), 3. Karel Nerad 68.28 km (CZE)

6 hodin ženy – 1. Gaby Heidemann 62.12 km (DEU), 2. Vinati Docziová 60.40 km (CZE), 3. Jitka Černá 59.47 km (CZE)

6 hodin štafeta – Milan Hlava,Alena Jelínková,Adellaide Miková 54.35 km (CZE)

Kompletní výsledky na stránce organizátora (včetně mezičasu maratonu a 100 km)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno