Největší český půlmaraton v přepočtu na počet trvale žijících obyvatel

0

První srpnový víkend se v malé vísce s necelou sedmdesátkou stálých obyvatel konal další, již 6. ročník Miřejovického půlmaratonu.

Rychlá rovinatá trať s převýšením 10 m, která vede do Nelahozevsi, dále kolem zámku ve Veltrusích až do Všestud a Dědibab, přilákala letos 207 lidí. 

Přestože se závod koná uprostřed letních prázdnin a první srpnové dny přinášejí obvykle teploty nad 30°C, stává se tento půlmaraton čím dál oblíbenější. Není divu – každý rok si tam běžci vychutnávají kamarádskou atmosféru, bohatý doprovodný program i skvělé zázemí, na kterém se podílí většina obyvatel vesnice.

Kdo se někdy zúčastnil Miřejovického půlení, určitě mi dá za pravdu, že je to tam prostě o neskutečné pohodě. Nesoutěžní lidový běh, Pivní půlmaraton, anketa o nejhezčí miřejovické půlky (ocenění nejlépe vytvarovaného sedacího svalu v kategorii mužů i žen), tombola, muzika …to vše prostě v Miřejovicích přispívá k tomu, že se po půlmaratonu nikdo nežene domů a zábava se obvykle protahuje až do večerních hodin. 

Za tím vším jsou stovky hodin příprav a také jeden skromný dříč a srdcař – Pepa Burian. 

Pepa Burian se starostou Kralup nad Vltavou, Petrem Holečkem
 

 

Pepo, kdy a kde vznikla první myšlenka zorganizovat v Miřejovicích půlmaraton?
Nápad vznikl na přelomu prázdnin 2008 při soustředění BK Divoká Šárka, kde jsem působil v pozici trenéra. Jedná se o běžecký klub, který v té době byl jedním z PIM BK v Praze. V dnešní době po vzniku PIM BK v centrále na Praze 7. Tento BK funguje již jen virtuálně a těší mě, že se jeho členové k názvu BK Divoká Šárka hrdě hlásí. 

Co bylo během příprav na první ročník nejtěžší? Kdo ti nejvíce věřil a pomohl s přípravami?
Asi nejzásadnější bylo připravit právní subjektivitu. Příprava a založení občanského sdružení Maraton Klub Miřejovice – to byl prvotní úkol, na kterém jsme mohli dál stavět. Právní subjektivitu jsme měli schválenou v březnu 2009. Bohužel se nenašlo moc lidí, kteří by nám v začátcích věřili. Zlomový okamžik nastal v květnu téhož roku, kdy jsem se bavil při Maraton expu v Holešovicích s Ivo Domanským. Nebýt jeho přímluvy, tak se pravděpodobně první ročník nekonal. Ivo mi jasně řekl: „Pepo, už jsi ohlásil závod, tak to musíš dotáhnout do konce a uskutečnit ho i bez peněz. Běžci přijedou, i kdybys jim dal jen čistou vodu.“ Tak v podstatě největší zásluhu má vlastně Ivoš.

Pak jsem na radu starosty sousední obce Nelahozeves kontaktoval bohužel ne Čecha, ale tuniského podnikatele Ing. Boubhattase, který má v Nelahozevsi svou společnost IVAR CS, a za pomoci jeho štědré finanční podpory jsme mohli pořídit medaile a poháry pro první vítěze. Další, kdo stojí za zmínku, jsou kluci, kteří provozují v nedalekých Starých Ouholicích restauraci „U Hasiče“. Přes ně jsme dohodli podporu z pivovaru Černá Hora. S těmito chlapíky se mohou běžci pravidelně setkávat při našich akcích, kdy nám restaurace U hasiče zajišťuje kvalitní distribuci pochutin mezi účastníky. Nesmím ještě opomenout společnost UNILEVER ČR, která věnovala pár cen pro běžce.

Shrneme-li to, tak na prvním ročníku se podíleli celkem čtyři společnosti IVAR CS, Černá Hora, Unilever CR a Johnny servis, která nám zajistila zapůjčení mobilního sociálního zařízení. Samozřejmě pomohlo i velké množství kamarádů a dobrovolníků, kterým se naše činnost líbí, v úzké součinnosti s Policií ČR, která zajišťovala dohled nad bezpečností nejen běžců ale i provozu.

Ze všeho nejvíc si ale cením podpory, kterou jsem vždy měl a mám od mé drahé polovičky, Dany, které patří veliký dík a bez které bych to nikdy nedokázal. V době, když jsme začínali, jsme měli jednoletého kluka a Dana od začátku trpělivě snášela moje nápady a vždy mi skvěle pomáhala s jejich realizací.
Dalším nepostradatelným článkem našeho týmu je Jirka Karas, tajemník o.s., který se stará o technickou část (počítače, registrace a focení).

Závodu věnujeme v podstatě 365 dní v roce, protože další ročník se začíná připravovat druhý den po skončeném závodu. Samozřejmě se závod neobejde bez velké podpory našich kamarádů a obyvatel Miřejovic a obcí, kterými probíhá trať závodu. V dnešní době se v den závodu na organizaci podílí kolem 50 dobrovolníků. Těm patří mé veliké poděkování.

Oficiálně byla trať Miřejovického půlmaratonu změřena v červnu 2010, a to v souladu s atletickými pravidly IAAF/AIMS. Co takové oficiální přeměření trati obnáší?
Hlavně záleží na organizátorovi, jestli chce investovat prostředky do měření (měření je zpoplatněno podle tarifů a druhu závodu). Nám se to myslím vyplatilo a odrazilo se to na zájmu o náš závod. Jsme jediný půlmaratón Středočeského kraje, který má oficiálně změřenou trať. Hlavě je potřeba mít jasno kudy trať povede a organizátor musí mít čas aby byl přítomen měření. 

Pro měření je nutné zajistit atletického rozhodčího, který má pravomoc vše oficiálně posvětit. Bude li mít někdo z organizátorů závodů zájem tak určitě mu rád kontakt zajistím.

Prvního ročníku se zúčastnilo 63 běžců, při druhém už jich bylo o téměř sto více a při dalším ročníku se dokonce vyprodalo všech 300 startovních čísel. Přemýšleli jste o navýšení počtu účastníků?
Po delší rozvaze jsme se ve vedení rozhodli zůstat na horní hranici 300 účastníků a soustředit se především na kvalitu. Letos jsme byli trochu překvapení, protože hodně lidí se vlastně registrovalo až na místě – v den závodu. Přijelo jich tolik, že nám došla startovní čísla a my je museli na poslední chvíli kreslit fixou :-D. Všichni to brali v pohodě a my se prostě na další ročník vyzbrojíme větším počtem čísel. 

Od druhého ročníku existuje tzv. „Miřejovické půlení“. Co všechno tento název zastřešuje? 
Miřejovické půlení jsme se rozhodli používat od druhého ročníku a v podstatě se dá pod tímto propagačním názvem najít veškeré dění v Miřejovicích na přelomu prázdnin. Posuďte sami. Miřejovický půlmaraton, Černohorský pivní půlmaratón, Miřejovický půlčík i Miřejovické půlky – to vše se koná v polovině prázdnin – takže název vyplynul sám. 

O co jde v Černohorském pivním půlmaratonu?
Při tomto klání běžci nemusí uběhnout 21,0975 km, stačí pouze 1,0975 km a místo 20 km vypije každý účastník dvě desetistupňová piva. 
A možná doplním i informace ke zbylým aktivitám v rámci půlení. Nesoutěžní IVAR CS lidový běh je dlouhý cca 2,1 km (to je 1/10 půlmaratonu) – ten je určen širší veřejnosti jakéhokoliv věku. Zúčastnit se mohou i čtyřnozí členové rodiny. Dobrovolné startovné, které se vybere, jde od loňského roku na podporu SKV Praha.

Letos jsme podporu SKV Praha rozšířili i o dražbu originálních věcí a podporu vozíčkářů. Zde musím poděkovat zakázkovému krejčovství Studio 99, které do letošní premiérové dražby vytvořilo originální pánské triko se symbolem SPOJENCŮ. 

Miřejovické půlky  – to je anketa, v níž běžci a přihlížející vyberou ze startovního pole jednu ženu a jednoho muže, kteří se mohou pochlubit nejlepším sedacím svalem. Hlasuje se pomocí lístků, které slouží zároveň jako slosovatelné kupóny .

A Miřejovický půlčík – tam jde o to, že chceme ocenit i amatérské běžce, kteří se umístí v polovině výsledkové listiny. U nás prostě může získat cenu opravdu každý.

Miřejovický půlmaraton motivuje i dobrovolné dárce krve…
Ano, již od prvních ročníků naše sdružení podporuje dobrovolné dárce krve tím, že jim poskytuje 20% slevu na startovném. Představenstvo MK Miřejovice je tříčlenné a všichni jsme dobrovolnými dárci krve. Naší činností chceme upozornit na fakt, že bezplatným darováním krve se dá také pomáhat. Letos poslední květnovou středu proběhl pilotní celorepublikový ročník „DARUJ KREV S Miřejovickým půlmaratónem“. Patronkou tohoto projektu se stala dnes již čestná členka MK Miřejovice o.s. Simona Vlašimská.

Miřejovický půlmaraton podporuje také Sportovní klub vozíčkářů. Pořádá občanské sdružení Maraton Klub Miřejovice ještě nějaké další akce během roku?
Každý rok v květnu pořádáme také Miřejovickou olympiádu rodičů s dětmi a na začátku školního roku se pod naším vedením koná domácí závod o putovní pohár mezi našimi obcemi Novoveský úprk. 

Samozřejmě nápadů by bylo ještě mnohem víc a stále je také co vylepšovat, ale vždy musíme mít nejprve zajištěné finanční pokrytí. Ale věřím, že i do budoucna se nám podaří oslovovat partnery, ať už stávající nebo třeba i nějaké nové, kteří budou mít zájem nás podpořit a tím i pomoci s realizací našich dalších plánů.

Za rok 1. srpna 2015 na viděnou v Miřejovicích při VII. Miřejovickém půlení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno