Taťána Kuchařová – sport dělám pro radost, ne pro výsledky

0

Známá milovnice sportu, populární modelka, držitelka titulu Miss World a především inspirativní žena Taťáňa Kuchařová spojila síly se značkou adidas v letním běžeckém projektu #mych5km, kterým chtějí motivovat ženy k běhání. Přidáte se?

Táňa Kuchařová se do projektu zapojí v maximální možné míře. S běžeckým tréninkem začala už v červnu a poctivě se připravuje na  adidas Běh pro ženy 6. září, kde se postaví výzvě 5km.

Jaký je tvůj vztah ke sportu?
Sport jako takový mám v genech. Naše rodina celá sportuje. Od malička jsem vyrůstala s tenisem a hned vedle zimního stadionu. Takže mi nejsou cizí ani zimní, ani letní sporty. Je to pro mě běžně strávený volný čas. Velká výhoda samozřejmě je, že to se mnou sdílí i můj partner. Cvičení mi přirostlo k srdci, užívám si ho a vždy se na něj těším. Chodím ráda do posilovny, jezdím na kole nebo se jdu i ráno proběhnout. Jde mi hlavně o to, abych se cítila dobře. Sport mi pomáhá i psychicky, čistím si hlavu a odreaguju se. Tanec například a běh jsou naprosté terapie. 

Který sport tě jako malou nejvíce bavil?
Rozhodně tenis, tanec a také lyže. I když nejsem tak dobrá lyžařka kvůli problémům s kolenem. Říkali mi, že kdybych chtěla, byla bych výborný sportovec, protože prý mám dobrou svalovou základnu. Ale nikdy jsem se žádnému sportu nevěnovala závodně.

Nevadí ti, že jsi neměla možnost ve sportu něco více dokázat?
Nevadí. Chci hlavně dělat sport pro radost. Dělat ho závodně už taková radost asi není. Obdivuji sportovce a jejich vůli. Ale závodní sport znamená, že jde zábava bokem, je to už zkrátka práce a nezbývá zde prostor na jiná potěšení.

Je nějaký sport, který tě vysloveně nezajímá?
Asi ne, zajímá mě v podstatě každý.  Ráda plavu, dělám šerm a taky miluju jízdu na koni. Jediné, co mě tolik nebaví, je asi potápění. Šnorchlování přitom zbožňuju, to vydržím hodiny, ale potápění se do hloubek, to není to pravé pro mě. Zkoušela jsem to a přiznám se, není mi to příjemné.


 
A jak si na tom s během?
Je to pro mě další výzva. Byly časy, kdy jsem vyloženě nerada běhala a začátky to pro mě bylo náročné. Ale chytlo mě to, běžci mají totiž zajímavou filozofii. Podobně jako surfaři, pro které je ten sport způsob života, ne jen zábava. Běh je hodně o sebepoznání a má hloubku. Zajímavé je, že při běhu musíš mít tělo uvolněné, mít pravidelný dech a dostáváš se tím tak trochu do jiné dimenze. Člověk se tak lépe poznává, i jak fungují jisté principy v těle. Je to super, protože když jdeš běhat, nikdy nevíš, co venku potkáš, co uvidíš, co zažiješ. Navíc mě baví snažit se překonat nějaký svůj limit. Vždy je ale lepší mít nějakého parťáka, který je s tebou a pomůže ti třeba k lepšímu výkonu. Je to příjemný sport, dobrý na udržení postavy a opravdu skvělý relax.

Jak jsi vnímala běhání v rámci školního tělocviku?
Patnáctistovky byly ve škole vždy za trest. Vždy jsem ale byla lepší na ty krátké tratě, rychlost, než na výdrž. Teď je to právě naopak. Běžím třeba v kuse 40-50 min a ještě relativně můžu. Člověk ze sebe má dobrý pocit a překonává postupně své limity.

Jak se ti daří začlenit běhání do tvého denního programu?
No holt ráno o něco dřív vstávám, a jde to. Vážně, já si třeba z Vinohrad do tělocvičny do Vršovic doběhnu a pak běžím i zpět. Mám to v rámci tréninku. Takže ráno vstanu a jdu cvičit, pak se vrátím, dám si sprchu, snídani a normálně funguju. Když pracovně cestuju, tak si beru tenisky s sebou a vyběhnu si. Navíc každý hotel má saunu, bazén, wellness. Takže s tím není absolutně problém – i při cestování tento sport lze dělat. Ty časové posuny mě sice někdy zmohou, ale běhání mě pak příjemně unaví a časový rozdíl snadno zaspím. Ani na dovolené se běhání nevzdávám a kromě toho ještě plavu.


 
Jaké byly tvoje běžecké začátky?
Náročné. Nebyla jsem vůbec zvyklá běhat a mít výdrž. Ze začátku vás bolí kolena, kyčle, svaly. Proto je lepší dát si čas a neočekávat od sebe výsledky okamžitě. Zkrátka nebýt na sebe naštvaný, že hned nemáte skvělé výkony. Staví se to postupně a potřebujete podporu od okolí i od sebe samotného, protože to opravdu trvá. Nejde přitom o to, kolik hodin strávíte běháním, ale jde o pravidelnost, aby si tělo zvyklo. Teď už se cítím mnohem lépe, než když jsem začínala, ale chtělo to trpělivost a vůli.
 
Máš nějaká oblíbená místa na běhání?
Nejraději asi běhám u nás na venkově, když třeba jedu k našim. Na venkově se běhá totiž raz dva. Je tam krásná příroda a voňavý vzduch. Ale i ve městě je běhání taky příjemné. Můžu pozorovat, co se kolem mě děje, kolik lidí běhá a najednou se s tou komunitou seznamuju. Také nikdy nevím, koho ze známých při běhání ve městě potkám. Nebaví mě při běhání koukat na televizi, nebo do zdi. V tělocvičně je dobré s během začít, ale pak to chce se přesunout ven. Nejčastěji chodím běhat do Grébovky a na Náplavku. V terénu se běhá jinak, než v tělocvičně. Je to obrovský rozdíl, víc zatínáte všechny svaly a musíte si dávat pozor, abyste si třeba nevyvrkli kotník. Takže je důležitá obuv.

V čem tedy běháš?
Obouvám a oblékám si adidas. Mají nádhernou, perfektně barevnou běžeckou kolekci. Jsou tam samozřejmě i klasické černé prvky, které se doplňují oranžovou, lososovou, to jsou nádherný veselý barvy. Každý chlap se za vámi otočí, když vyběhnete v tomhle. Je to příjemný, když vám to při tréninku sluší. Pro holky to je určitě zásadní věc a část motivace. Jste zpocený, splavený, bez make upu, ale sekne vám to. A to je sexy! Navíc trendy ve sportovní módě se mění a máme k na výběr i krásné funkční oblečení.

Je poznat rozdíl v oblečení s funkčními technologiemi?
Určitě ano. Ten, kdo vymyslel ten příjemný materiál, který vsákne pot, byl génius. Na druhou stranu s pořádnou bundičkou neprochladnete, když je třeba vítr. Tu správnou nic neprofoukne. Je to  velký rozdíl. Tyhle technologie dělají běhání či jakýkoliv jiny sport podstatně pohodlnější a příjemnější!

Co se ti na kolekci líbí nejvíc?
Ta kombinace barev a taky to, že všechno můžeš kombinovat se vším. Je to praktický a přitom každý kousek je krásný i sám o sobě.
 
Jaký je tvůj nejoblíbenější kousek v kolekci adidas?
Těžko říct, líbí se mi, že jde všechno kombinovat se vším. Zaujaly mě třeba zářivě růžové podkolenky, ty musím mít! Ale zásadní věc na běhání jsou a vždy budou boty. Já běhám výhradně v Energy Boost. Jsou úžasný, lehounký a mám je na běhání i v New Yorku.


 
Proč ses rozhodla podpořit projekt Mých 5km?
Projekt se mi opravdu líbí. Týká se sportu a zdravého životního stylu, který se snažím žít, takže je to pro mě zajímavý a atraktivní projekt a proto jsem se rozhodla ho takto osobně podpořit. Navíc ten sport bere jako zábavu, něco, co děláme pro radost, a já to vidím stejně. Ráda bych tím také motivovala další holky – je dobré vrátit se ke sportu v přírodě, užít si pohyb na čerstvém vzduchu.
 
Máš nějaký vzkaz pro holky, které chceš motivovat?
Ať se nebojí být na sebe o trošku tvrdší a disciplinovanější, protože ze sebe budou mít skvělý pocit a uvidí výsledky! Budou mít větší sebejistotu, budou se cítit dobře. Nesmí se však nechat odradit obtížnými začátky. Do běžeckých začátků pomůže nakopnout třeba oblíbená hudba. S tím se pak už prostě nedá zastavit.


 
Máš nějaký cíl pro zářijový závod?
Ráda bych ho zaběhla v dobrém čase, lépe než na mých trénincích. Těším se na to a jsem zvědavá, protože jsem nikdy v takovémto sportovním procesu nebyla. Třeba se překvapím sama sebe.

Kromě poctivé přípravy na zářijový adidas Běh pro ženy má Taťána mnoho dalších povinností, mezi něž spadá i focení nové běžecké kolekce. Jak to celé probíhalo, se můžete podívat v následujícím videu. Nechte se inspirovat energií, která z Táni doslova srší a zapojte se do projektu sdílením vašich zážitků z běhání po hashtagem #mych5km!

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno