Takhle vypadá štěstí, nejen to běžecké

1

Jak ve skutečnosti vypadají vaše vnitřní motory pohánějící pocity štěstí?

Endorfin bývá také nazýván hormonem štěstí, protože při uvolňování do mozku způsobuje dobrou náladu a pocity štěstí. Velmi dobře také umí tlumit bolest.

Množství endorfinu se prokazatelně zvyšuje při radostných a veselých prožitcích, například při poslechu hudby, při tanci, meditaci, masáži reflexních zón, nebo třeba při sexu.

Jak všichni dobře víme, endorfiny se vyplavují i při zvýšené fyzické aktivitě. Stačí deset minut běhání a hladina endorfinu začne stoupat. I když doběhnete domů, endorfiny jen tak neklesnou. Ještě půl hodiny po skončení sportovní aktivity jsou endorfiny na desetinásobku svého klidového množství.

endophiny
Když nám endorfiny zaplaví mozkové centrum, tak nám, podobně jako alkohol či jiné drogy, dokáží krutou realitu změnit do docela přijatelné podoby. Svět se hned zdá být krásnější.

Zajímá vás, jak se takové štěstí ve vašem těle projeví?

Všechno to záleží na tom, jaký hormonální koktejl si namícháte….

 

V roce 2013 zveřejnili finští vědci tzv. emocionální mapy, které znázorňují, jak různé emoce ovlivňují aktivitu v našem těle.
emoce
Pocit štěstí a lásky vás doslova rozzáří.
stestilaskaPři depresi nebo smutku vaše energie doslova vyhasne….
smutekdeprese

Vnitřní motory štěstí

Chtěli byste se podívat ještě trochu blíž? Ono se říká: “Zaplavil mě pocit štěstí”. Jenže jak se vlastně ono štěstí v těle dá do pohybu?
Droboulinké částice  přepravuje v našem těle složitý transportní systém, který je skrytý v nitru každé živé buňky.  Představte si stroj obsahující mimo jiné i miniaturní proteinové motory.
Jedním z takových proteinových motorů je kinezin. Na videu (úryvek z úžasného dokumentu Inner Life of Cell) ho vidíte, jak transportuje podél mikrotubulů membránové váčky obsahující endorfiny. Tohle se děje, když běháte, když vyplavujete endorfiny.
Takhle vypadá štěstí……

Zdroj:

  • https://brightside.me/wonder-curiosities/scientists-have-shown-what-our-emotions-actually-look-like-192455/
  • https://www.reddit.com/r/neuroscience/comments/3wiuqv/a_myosin_protein_escorts_an_endorphin_molecule/
  • http://www.businessinsider.com/body-maps-show-of-emotions-2013
  • https://www.youtube.com/watch?v=wJyUtbn0O5Y

1 komentář

  1. Dá se zjistit, jak ti finští vědci definovali a měřili “aktivitu v těle”? To měřili teplotu (povrchovou?), průtok krve, jiné fyziologické procesy? Já mám spíš obavu, že uvažovali podle takových klišé jako “láska prochází žaludkem”, “červená se studem”, “dmul se pýchou” a podle toho namalovali obrázky, které pak vypadají velmi odborně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno