Než vyběhnete naboso

0

Přemýšlíte, že odložíte alespoň na chvíli své boty a vyzkoušíte se proběhnout naboso? Je pár věcí, které byste si měli před svým prvním bosoběhem uvědomit.

Je nutné začít pomalu. Chůze i běh naboso zatěžují jiné svaly, než které používáme v botách. Pokud jste již dříve cvičili naboso, budete mít určitou výhodu, ale i tak se nenechte strhnout prvotním nadšením a kilometry přidávejte postupně a zpočátku dejte přednost pouhé chůzi naboso a následně se sem tam proběhněte po trávě, nebo po lesních cestách.

Navíc není jistě od věci připustit možnost, že i tento vychvalovaný způsob běhu může roky špatnými návyky deformované chodidlo nenapravitelně poškodit. Připusťte si, že bosý běh může nadělat více škody nežli užitku, pokud to přeženete. Obzvlášť pokud trpíte nějakou deformitou chodidla. Pokud se roky naše nohy deformovaly špatnými návyky, můžete je ještě více poškodit, pokud nebudete používat zdravý rozum – postupovat zvolna, volit měkčí povrchy, atd.

 

Není od věci nechat si udělat vyšetření chodidel a případně diagnostiku svalů těla. Zjistíte, kde je vaše slabina, jaké dysbalance byste měli odstranit, co posílit a co protahovat. Pár cviků na rozhýbání prstů, chodidla, kotníků, atd. dělejte každý den.

Zujte boty při každé vhodné příležitosti. Nemůžete čekat, že vám vaše nohy poděkují, pokud budou celý týden stažené v pevné botě nebo v lodičkách a jen jednou týdně vyběhnete naboso.

 

Zkontrolujte si očkování proti tetanu. Někdy můžete šlápnout na něco ostrého, i když budete opatrní.

Bosé běhání není nijak složité, ale s technikou vám může pomoci i někdo, kdo se bosoběhu věnuje již dlouho. Získáte tak spoustu užitečných rad a ve skupince vám to první proběhnutí určitě půjde lépe. Existuje již široká nabídka kurzů, kde vám s prvními krůčky naboso poradí.

 

Hodně užitečných informací najdete i na stránkách firem, které vyrábějí minimalistickou obuv (např. na stránkách pražské prodejny Vibram  FiveFingers) Není od věci si vyhledat příklady cviků – stačí si zadat na youtube.com výraz „ minimalist running exercises“.

 

Zdroj

www.chirurgienohy.cz

www.vibramfivefingers.it

www.reflexology.org

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno