Která sauna je nejlepší pro vaše zdraví – švédská, finská nebo infra?

0

Objevte kouzlo saunování a jeho působení na zdraví. Víte, jak správně prohřát své tělo i duši?

Přiznávám, že už při první sněhové nadílce, se začínám těšit na jaro. Mráz, zkřehlé prsty, náledí a následující rozbředlá břečka na chodnících a především neustálé vrstvení tisíců vrstev oblečení si moc neužívám. Jsem extrémně teplomilný člověk. Zimní období tak přežívám díky hektolitrům horkého čaje a také díky možnosti jít se občas prohřát do sauny.

Pokud máte někdy pocit, že ve Vás něco zatuhlo (ať už po fyzické či psychické stránce), zkuste se jít kurýrovat horkem.

Archeologické nálezy potvrzují, že sauny znali již v mladší době kamenné. Sauna je název pocházející z finštiny a označuje typickou lázeň především severských národů.

V sauně dochází k prohřátí těla a jeho následnému zchlazení – dochází tedy nejen k regeneraci, ale také k otužování organismu a zvyšování jeho obranyschopnosti. Saunování podporuje prokrvení tkání a vede k vylučování odpadních látek z organismu.

Vyzkoušet můžete finskou saunu, suchou saunu, infrasaunu či páru.

Finská sauna

Finský způsob saunování má dlouholeté kořeny. Teplota vzduchu ve finské sauně bývá okolo 90 stupňů Nejvyšší teplota je u stropu, kde by neměla přesáhnout 110°C. Ve finské sauně jsou na kamnech kameny, na které se čas od času nalévá voda, aby vzniklá pára na chvíli zvýšila vlhkost vzduchu. Vlhkost vzduchu je obvykle relativně malá, cca 5%.

Správný postup při saunování

Neexistuje žádná přesně stanovená doba, po kterou se máte vyhřívat. Obvyklá doba se pohybuje okolo 15 minut, ale záleží na teplotě vzduchu i na místě, kde sedíte. Především by se každý měl řídit svými vlastními pocity. Obecně platí, že když se člověku začíná hůř dýchat, nebo když ho začnou pálit různé části na těle, měl by saunu opustit. Pocit v sauně nám zkrátka nesmí být nepříjemný. Můžete také regulovat teplotu tím, že se posadíte na nižší nebo vyšší lavici.

Doporučuje se poloha vleže, případně v sedě (pokud sedíme jakoby na židli, vzniká poměrně velký teplotní rozdíl mezi jednotlivými partiemi těla a to není pro organismus příliš dobré, proto je vhodné mít nohy na stejné lavici, na které sedíme). Při saunování se můžete kartáčovat a masírovat.

Po opuštění sauny je z hygienických důvodů dobré vysprchovat se a teprve následně můžete vstoupit do bazénku (přímo skočit do ledové vody se nedoporučuje např. starším lidem – dochází totiž k rychlému zvýšení krevního tlaku).

Po ochlazení by měl člověk v klidu počkat několik minut v odpočívárně, doplnit tekutiny a následně může celý proces zopakovat.

Počet opakování záleží opět především na našich pocitech (obvykle 2x až 3x).

Sauna přeci jen představuje pro naše tělo určitou zátěž, a tak se nedoporučuje, aby člověk chodil do sauny příliš unavený. Stejně tak bychom neměli chodit do sauny ani nalačno ani přejedení.

Pokud chceme saunu využít po tréninku, měli bychom nejprve doplnit tekutiny, protože během saunování dochází k velkým ztrátám tělesných tekutin – proto je vhodné dostatečně během saunování pít a pokračovat s pitným režimem i po skončení.

Saunování se nedoporučuje při chorobách srdce a krevního oběhu.

Suchá (švédská) sauna

Základní a v podstatě jediný rozdíl mezi finskou a suchou saunou je ten, že v té finské se v průběhu saunování polévají lávové kameny, kdežto v suché ne. Teplota vzduchu se pohybuje také kolem 100°C.

Parní sauna

V parních saunách je udržována teplota vzduchu do 60 stupňů, zato vlhkost vzduchu je skoro 100%. Parní sauny nejsou ze dřeva, ale zděné nebo z umělých hmot. Je možné v nich inhalovat páry s éterickými oleji nebo bylinkami. V parní lázni se sice hodně zpotíte, ale vlhkost vzduchu znemožňuje, aby se pot odpařoval a tudíž se tělo neochlazuje.

Díky vysoké vlhkosti vzduchu má blahodárný vliv na dýchací cesty. Stejně jako klasické sauna, zbavuje pára napětí, uvolňuje tělo, pomáhá odstranit nahromaděný stres, zmírňuje bolesti a podporuje prokrvení tkání a zásobení buněk kyslíkem.

Infra sauna (kabina)

V infračervené kabině jsou umístěny speciální zářiče. Infra sauna bývá většinou prostorově menší než sauna finská a teplota se zde pohybuje od 40 – 60°C a vlhkost vzduchu činí 30 až 50 %. Pocení je intenzivnější neboť infračervené záření proniká hluboko do tkání. Infračervené záření má pozitivní vliv na klouby a svaly (pomáhá při jejich léčbě) a tlumí bolest.

Účinky infračerveného záření jsou využívány hlavně v oblasti zdravotnictví a sportu – využíváme ji k přípravě na masáž, cvičení, k rehabilitaci a uvolnění organismu. Doba pobytu v infrakabině se běžně doporučuje přibližně 20–40 min. K ochlazení využíváme vlažnou vodu po skončení saunování (ne jako u finské sauny, kdy se prudce zchlazujeme mezi jednotlivými vstupy do sauny).

Infrasaunu si při nižší teplotě mohou dopřát i lidé, kterým klasická sauna nesvědčí. Udává se, že při klasickém saunování se vyloučí potem jen 5 % toxických látek, ale při pobytu v infrasauně to je až 15%. Pot při pobytu v klasické sauně tvoří z 95 % voda, v infrasauně to je jen 80 až 85%. Zbytek potom připadá na tuk a v tucích rozpustné jedy, těžké kovy, kyselin, sodík a čpavek.

Pro koho se tepelné procedury nehodí

Obecně lékaři nedoporučují termoterapie především lidem, kteří trpí postižením ledvin, srdeční arytmií, onemocněním srdce obecně, akutními zánětlivými stadii revmatických onemocnění, akutními infekty horních či dolních cest dýchacích, nevyléčenou tuberkulózou, dále lidem, kteří trpí vředovou chorobou žaludku, zvýšenou funkcí štítné žlázy, hemofilií (krvácivost při poruše srážlivosti krve), nedostatečnou činností krevního oběhu, vysokým krevním tlakem, nádorovým onemocněním či křečovými žilami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno