Kristiina Mäki: “Ve škole jsem už trochu brousila hranu”

0

Kristiině Mäki se letošní rok vydařil. Získala zlato na MČR v běhu na 5000 m, zvítězila na halovém mistrovství 2015 na 1500m a v Koreji na světové univerziádě vyhrála závod na 5000 metrů.

 

Kristii, máš spočítané, na kolika závodech jsi letos startovala?

Ano , je to kolem 26 závodů i s halovou sezonou.

 

Který závod byl pro tebe nejnáročnější?

Asi finské mistrovství, protože to bylo týden po DL v Londýně, kde jsem spadla a nedokončila. I když finský mistrák neměl být náročný na čas, měla jsem tam trošku psychický blok.

 

Jak vzpomínáš na univerziádu v Jižní Koreji?

Moc ráda, protože jsem tam získala svoji první velkou medaili, při závodě mi pršelo, takže co víc si přát 🙂

 

Měla jsi čas i na cestování?

Pokud myslíš na cestování po celý rok, jsou to právě závody, které mi to umožňují, a vždy, když někde jsem, tak se snažím vidět i jiné věci než stadion a hotel. Ale nesmí to narušit samozřejmě soustředění se na závod.

 

 

 

Kromě náročných tréninků, závodů a soustředění musíš zvládat i studium. Jaké bylo letošní zkouškové období?

Při posledním zkouškovém jsem si uvědomila, že už trochu brousím hranu. Jezdila jsem na závody hodně přes týden, tedy v tu dobu, kdy jsou i zkoušky, takže se to dost krylo.

 

Studuješ architekturu na pražské ČVUT a tvým snem je postavit jednou v Praze atletický stadion a halu. Díky běhání už jsi měla šanci navštívit hodně stadionů a určitě sleduješ, co se kde ve světě realizuje nového. Který stadion se ti nejvíc líbí? Kde čerpáš nápady a co nového by tvůj vysněný stadion nabídl, kdybys nebyla limitována financemi?

Libí se mi olympijský stadion v Londýně, když jsem tam měla možnost závodit v létě a rozcvičovala jsem se v útrobách stadionu, neslyšela jsem vůbec lidi na tribuně. Když nás pak odvedli na trať, byl tam neuvěřitelný řev. Neskutečně vyřešená akustika. Líbil se mi i stadion v Gwangju, ale při závěrečném ceremoniálu, kdy byl stadion úplně plný lidi, jsem cítila, jak se celá obrovská konstrukce tribuny hýbe, to už tak pěkné nebylo. Nápady čerpám všude, hodně se dívám a všímám si věcí. Pak když si to člověk spojí, tak něco vymyslí. Kdyby můj stadion nebyl limitován :D, stál by na Letné. Představa celého stadionu a haly je však daleko 🙂

 

Tvoje příjmení Mäki znamená ve finštině kopec. Běháš ráda kopce?

Je to pro mě nejtěžší trénink, není nijak oblibený, ale nevadí mi.

 

 

Vzhledem k náročnosti tréninků a závodů je nutná hodně kvalitní regenerace – masáže, fyzioterapeut…. Co ti nejvíc pomáhá?

Nejvíce mi pomáhá kvalitní spánek a sportovní masáž u fyzioterapeuta Jiříiho Kmínka.

 

Využíváš i nějaké sportovní doplňky?

Ano, při mém výdeji mi nestačí normální strava, takže jím vitamíny a doplňky stravy. Mými novými společníky na další sezónu jsou přípravky od Ladylab – Metabolismus, Turbo, Fatkiller a Detox, se kterými jsem spokojená, protože fungují a hlavně mi po nich není nevolno. Oblíbila jsem si Fatkiller, ne že bych potřebovala nějak shodit (aspoň doufám :D). Právě Fatkiller obsahuje carnitin, který získává energii ze svalů a zvyšuje fyzický výkon, také obsahuje guaranu, která mě svými povzbuzujícími účinky drží bdělou nejen na tréninku ale i ve škole.

 

 

 

Působíš dojmem, že svou váhu nemusíš nikdy řešit. Mělas někdy období, kdy jsi potřebovala něco shodit? Přeci jen na dlouhých tratích je každé kilo znát..

Bylo jedno období, kdy jsem přibrala 8kg, což je znát hodně. Trvalo to pár měsíců, a jak rychle to přišlo, tak i odešlo. Samozřejmě si hlídám stravu, ale nějaký přísný jídelníček nedodržuji. Nebo spíš si neodepřu sladké.

 

Bohužel se ti letos nepodařilo probojovat se na mistrovství světa v Pekingu. Jakou trať jsi tam chtěla běžet?

Chtěla jsem běžet 5000m, nevyšlo to, musím víc makat na příště 🙂

 

V červenci jsi byla poprvé na Diamantové lize v Londýně. Velký závod, jedna z mála šancí zvládnout právě limit do Pekingu. Rozběhnuto jsi měla dobře, ale někdo tě podrazil a přišel pád. To asi pořádně rozhodí psychiku. Co ti tenkrát nejvíc pomohlo?

Rozhodilo mě to právě i na ten finský mistrák, což neměl byt těžký závod a ve finále ani nebyl. Jen jsem nebyla v pohodě jako vždycky. Pomohlo volno střídané s kolečkovými bruslemi nebo dlouhé výběhy v terénu bez hodinek. Taky jsem si to musela trochu srovnat v hlavě. K psychologovi bych nemohla jít, takže ten, komu jsem se mohla vypovídat a pomohl mně se z toho dostat, byl přítel Martin.

 

Před letošní sezonou ses připravovala v Etiopii. Zopakuješ si to i v příštím roce, nebo bys dala přednost jiné tréninkové lokalitě?

Tentokrát se jedu na pár týdnu rozběhat do Vysokých Tater a poté na měsíc do Portugalska.

 

Tvůj cíl pro příští rok bude určitě i nominace na OH v Riu. Jaký je kvalifikační limit na 5km?

Kvalifikační limit je stejný jako na svět do Pekingu, tedy 15:20.

 

Jak se změní tvoje příprava?

Změní se tak jako každá příprava od té předchozí, že přidáváme dávky a zrychlujeme tempo.

 

 

Co plánuješ v nejbližší době?

Chystám se v pátek do Itálie na dva silniční závody a v pondělí vyrážím do Tater na zmiňované soustředění.

 

Soutěžní otázka: Který přípravek Kristiina Mäki testuje a který si oblíbila? Za týden vybere z odpovědí pod článkem Kristiina jednoho z vás a ten stejný přípravek dostane 😉

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno