Epsomská sůl – první pomoc pro bolavé svaly

0

Jeden z nejlepších a nejpříjemnějších způsobů, jak urychlit regeneraci a ulevit bolavým svalům po náročném tréninku.

Na trhu se neustále objevují novinky, které mají sportovcům pomoci s regenerací– od kompresních výrobků až po výživové doplňky nebo speciální masážní gely.

masazeRozrůstá se i nabídka rehabilitačních a wellness center (masáže, sauny…)

My vám ale poradíme, jak se svalové bolesti zbavit za pár kaček, navíc v pohodlí svého domova.

Epsomská sůl nad zlato

Epsomská sůl je svými blahodárnými účinky známá od 17. století, kdy nedaleko městečka Epsom v Anglii objevili pramen bohatý na sloučeninu síranu a hořčíku.

Tato sůl sice nenajde uplatnění v kuchyni (je extrémně hořká a má silné projímavé účinky), zato se dá využít pro léčivé koupele a  také pro péči o tělo (pleťový peeling, na mastné vlasy), zahradu (jako hnojivo) i domácnost (skvěle vyčistí dlaždičky). Využívá se i na očistné jaterní kúry.

sulCo umí koupele s epsomskou solí

Výzkumy prokázaly, že hořčík a síran se snadno během koupele vstřebávají přes kůži do organismu.

Hořčík je důležitý pro normální růst kostí, snižuje záněty, podporuje správnou funkci svalů, podílí se na produkci serotoninu, reguluje aktivitu enzymů a podílí se na regulaci tělesné teploty i hladiny cukru v krvi.

Sírany zase pomáhají zlepšit vstřebávání živin, ničí toxiny a pomáhají zmírnit migrénu.

sul-koupelZnámé léčivé účinky epsomské soli

Koupel v epsomské soli je výborný způsob, jak zmírnit bolest svalů, křeče, bolesti kloubů a modřiny. Koupel v epsomské soli uvolňuje svalové napětí a pomáhá organismu zbavit se škodlivých látek.

vana

Uvolní se i ztuhlé a bolestivé klouby a celkově se zlepší přirozená regenerace těla. Vyrovná se pH, zmírní se stres a výrazně se zlepšuje i spánek.

Epsomská koupel se doporučuje i pro zlepšení funkce kardiovaskulárního systému. Pomáhá předcházet kornatění tepen a tvoření krevních sraženin.
Koupel nebo nejrůznější peelingy pomáhají zlepšit stav pokožky, zbavují ji toxinů a uvolňují ucpané póry.

Aby toho nebylo málo, tak pravidelné koupele v epsomské soli vás zbaví zápachu nohou i případných plísní.

sůl - nohy

Kde koupit

Když si budete epsomskou sůl chtít koupit, tak doporučuji přes internet – seženete ji tam mnohem levněji než v lékárnách či drogériích. Najdete ji také pod názvem síran hořečnatý.  (http://www.fichema.cz/sran-hoenat-hok-sl/394-sran-hoenat-hok-sl-08-kg-98-cas-10034-99-8-mgso4x7h2-8592861084043.html)

Pro koupele stačí koupit obyčejnou epsomskou sůl, pokud byste ji snad chtěli využít pro nějakou vnitřní jaterní očistnou kúru, tak kupujte potravinářskou nebo farmaceutickou kvalitu.

rozmaryn

Pro koupel se doporučuje použít 2 až 4 hrnky soli. Můžete přidat i nějaký esenciální olej – rozmarýn, borovice…
Pak už se stačí na 15 až 20 minut naložit do horké vody se solí a vychutnávat léčivé účinky domácího wellness.

kacena


CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

Právě nyní se můžete přihlásit na nové termíny Kurzu sportovní výživy, který je určen pro lidi, kteří chtějí výživě rozumět, kteří touží po změně i lepších výkonech, zkrátka pro všechny, kdo se rozhodli posunout blíž ke svým cílům.

sport-vyziva3

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno