DYNAFIT TRANSALPINE RUN – 8 dní, 3 státy, 2 běžci, 286km, 17070m+

0

DYNAFIT Transalpine Run 2022. Buďte jedním z účastníků z celého světa a proběhněte si během osmi dnů třemi zeměmi Alpy! Právě ty se totiž opět stanou dějištěm mimořádně napínavého a velkolepého běžeckého závodu.

V roce 2022 se slavný přechod Alp koná již po sedmnácté a mnoho účastníků opět překoná osobní hranice. Dobrodružství a vášeň pro přírodu lákají každoročně četné běžce, aby překonali třítisícové horské průsmyky a vychutnali si nádherné alpské panorama.

Přečtěte si také náš rozhovor z minulého roku s účastnicí Lindou Beniacovou. Přečtěte si určitě také i naše dobrodružství (trasa pouze na dva dny).

Transalpine run je 8 denní dobrodružství pro týmy dvou osob, které musí přežít každý den jednu etapu trailového závodu napříč Alpami z Rakouska do Itálie.

Transalpine run je zkrátka závod, který, když se jej rozhodnete jít závodně, prověří kompletně nejen vaši výbavu, ale hlavně vaši fyzickou připravenost a všestrannost. Musíte být rychlí, vytrvalí, odolní. Připočtěte si k tomu možné rozmary počasí v horách a výbavu jak pro horké dny, tak pro dny plné deště a máme z trailového výletu defacto jakýsi adventure race.

TAR (TransAlpine Run) je velmi dobře zajištěn i organizován. V rámci závodu se o vás organizátor postará tak, jak je třeba, v každé etapě a zajišťuje i transport bagáže mezi etapami. S tím se ale nese i ta nejméně oblíbená část každého závodu – startovné. To je 990 Eur na člena týmu, takže 1980 Eur za celý tým.

V Evropě je několik etapových závodů, ale TAR je zrovna jeden z těch, které by mohli zkusit ti, co si chtějí testnout svou výdrž, výkonnost a souhru s parťákem. Například takové PTL je pouze selfsupported a je to závod na cca 300km vkuse. TAR je proti tomu rychlejší a pro závodníky přívětivější podnik, který umožní i pomalejším a méně zkušeným týmům dokončit, nicméně … nedá vám vítězství zadarmo. Na TAR by se neměli vydávat lidé bez zkušeností s horskými závody a vícedenními přechody v Alpách. Stále se jedná o náročný horský trek, který z vás dostane i to, co nevíte, že ve vás je.

Dynafit Transalpine Run je považován za jednu z nejdobrodružnějších běžeckých akcí a svým účastníkům nabízí nezapomenutelné zážitky před jedinečnou horskou scenérií.

Letošní ročník přivítá 300 dvoučlenných týmů, které se utkají v hlavním závodě TAR 2022. Celkem TAR 2022 nabízí v osmi vzrušujících závodních dnech vzdálenost 286,3 km a 17 070 m pozitivního převýšení (oproti 15 470 m kumulativního klesání).

Registrace zde 

Znovu se vrátí také RUN2. Tento kratší závod dává běžcům, kteří s etapovými závody teprve začínají. Záměrem je absolvovat pouze 1. a 2. etapu původní trasy TAR a udělat tak první kroky k tomu, aby jednoho dne dokončili celý vysokohorský přechod.Startovní pole RUN2 je omezeno na maximálně 150 týmů. Většina míst na startu je již obsazena. Na TAR 2022 se zatím přihlásili závodníci z 23 zemí. Přečtěte si také naše dobrodružství z toho závodu z minulého roku.

Registrace zde 

Transalpský běh (TAR) 2022 bude velkým svátkem pro milovníky vysokohorských tras. Samotná trasa je z velké části nová a především velkolepá, s ledovcovými pasážemi a několikanásobným překročením hranice 3000 m. Samotná královna etapy čeká 3. den z Imstu do Mandarfenu: S 54 kilometry a 2800 metry stoupání bude od účastníků vyžadovat vše. Nicméně následující den čeká nejkratší etapa Alpského přejezdu s horským sprintem k jezeru Riffelsee.

Martin Hafenmair, ředitel trasy TAR, se na něj již těší:

“Trasa je opravdu velkolepá a bude skutečným dobrodružstvím i pro transalpské válečné koně. Čtyři z osmi etap jsou úplně nové a podařilo se nám také zvýšit trailovou část ostatních etap. Jsme přesvědčeni, že můžeme účastníkům nabídnout nezapomenutelný zážitek v jedné z nejúžasnějších přírodních scenérií na světě.”

A jaká trasa že Vás v osmi dnech čeká? Pojďme se na ní podívat blíže…

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (GER) – NASSEREITH (AUT)

vzdálenost 43 km, stoupání 2 180 výškových metrů, klesání 2 040 výškových metrů

První etapa začíná na nejkrásnějších stezkách pod Zugspitze. Trať vede nahoru a dolů, přes státní hranici do Ehrwaldu a přes Knappensteig směrem na Biberwier a poté pokračuje do kopce směrem na Marienbergjoch. Běžci nakonec dorazí k občerstvovací stanici u lyžařského vleku Mariebergjoch a poté budou pokračovat do kopce na Berglesboden (1 855 m) a přes Nassereither Alm dosáhnou nejvyššího bodu dne před dlouhým, strmým a částečně technickým seběhem, kterým den zakončí.

NASSEREITH (AUT) – IMST (AUT)

vzdálenost 31,1 km, stoupání 1 770 výškových metrů, klesání 1 840 výškových metrů.

Tato nová etapa má všechno a začíná krátkým zvlněným úsekem v údolí, než přejde přes Hochleiten, který neustále a strmě stoupá na 1. občerstvovací stanici u Simmering Alm (1 770 m). Absolutním vrcholem této etapy je panoramatický výhled přes Haiminger Alm na nejvyšší bod na východním vrcholu Tschirgantu (2 270 m). Seběh prověří technické schopnosti běžců, protože vede strmými horskými borovicovými cestami a řídkými modřínovými lesy k občerstvovací stanici č. 2 u salaše Karröster Alm (1 505 m). S Imstem na dohled zbývá ještě několik kilometrů klesání přes Karrösten a Rofen do cíle v lezeckém centru.

IMST (AUT) – MANDARFEN (AUT)

vzdálenost 54 km, do kopce 2 800 výškových metrů, z kopce 1 780 výškových metrů.

Třetí etapa je nejen nejdelší, ale má i největší převýšení ze všech 8 etap. Běžci si užijí nádhernou krajinu od hostince až po ledovce na vrcholcích Ötztalu. Po 54 kilometrech a téměř 3000 metrech stoupání, které se mísí s řadou neustálých stoupání a klesání po nejlepších pitztalských stezkách, dorazí běžci do cíle v Mandarfenu, který se také nachází na konci Pitztalu.

MANDARFEN (AUT) – RIFFLSEE / SPRINT (AUT)

vzdálenost 7,3 km, do kopce 670 výškových metrů, z kopce 60 výškových metrů.

Horský sprint není dlouhý – přesto by se neměl podceňovat. Po zahřívacím kolečku v údolí se stezka stává poměrně přímou a strmou, vyznačuje se velkými, strmými stupni a kořeny. Horní třetina trasy se stává rovinatější a po dosažení chaty Rifflsee stezka směřuje přímo k jezeru Rifflsee, když obíhá od jihu k severu se závěrečným stoupáním do cíle. (2.398m)

MANDARFEN (AUT) – GURGL-ÖTZTAL (AUT)

vzdálenost 37 km, stoupání 2450 výškových metrů, klesání 2200 výškových metrů.

Pátá etapa vede přes Mittelberg a Gletscherstube do kopce k chatě Braunschweiger Hütte a pak se pokračuje na vrchol Rettenbachjoch (2 992 m), který představuje nejvyšší bod etapy. Odtud se začnou otevírat alpská panoramata ledovců a ledem pokrytých vrcholů a běžci narazí na sněhová pole, když trasa zamíří dolů k občerstvovací stanici 1 na ledovci Rettenbach. Severně od ledovce Gaislachkogel bude trasa pokračovat prudkými sjezdy směrem k občerstvovací stanici 2 na Gaislachalm (2 040 m). Běžci budou pokračovat přes Zwieselstein na občerstvovací stanici 3 na Lenzenalm (1 892 m), než závěrečné stoupání dosáhne Nedersee, kde budou běžci odměněni nádherným panoramatickým výhledem před sjezdem do Obergurglu.

GURGL-ÖTZTAL (AUT) – MUTTERBERG / STUBAITAL (AUT)

vzdálenost 47,1 km, do kopce 2 210 výškových metrů, z kopce 2 190 výškových metrů.

První kilometry pěkně plynou od Gurgler Ache k Brunnenbergu, než začne první stoupání na občerstvovací stanici 1 (Brunnachalm, 1 988 m). Odtud běžci zamíří z kopce do Windachtalu a vydají se do prudkého stoupání k občerstvovací stanici 2, která se nachází u zásobovacího vleku chaty Hildeheimer (2 840 m). Nedlouho poté se běžci dostanou na vrchol Gaiskarferner a nakonec na nejvyšší bod TAR 2022 Jochdohle (3 140 m). Zasněžené roviny Schaufelferneru dovedou běžce dolů k občerstvovací stanici 3 na stanici Eisgrat, kde běžci doplní palivo do cíle, který zahrnuje mix běhatelných cest přes lyžařský areál ke Gamsgarten, několik technických cest k chatě Dresdner Hütte a nakonec cíl ve Stubaitalu.

MUTTERBERG / STUBAITAL (AUT) – GOSSENSASS (ITA

vzdálenost 43 km, do kopce 2 100 výškových metrů, z kopce 2 700 výškových metrů.

První kilometry vedou běžce pozvolným sjezdem kolem vodopádu Grawa ke vstupu do údolí Langental, kde dlouhým stoupáním do hor začíná dnešní etapa. Od 1. občerstvovací stanice na Buchsalmu (1 580 m n. m.) vede trasa nahoru k chatě Nürnberger a poté následuje Stubaiská vysokohorská stezka, která je pro běžce výzvou neustálým zvlněným terénem. Před dalším stoupáním na občerstvovací stanici 2 u chaty Bremer Hut musí běžci dosáhnout vrcholu Simmingjöchl (2 760 m). Další úsek trasy vede úžasným vysokohorským světem na hranici Pflerschscharte / Itálie (2 600 m) až k chatě Tribulaunhütte. Při běhu přes strmé horské louky a řídké modřínové lesy se běžci vydají dolů do údolí Pflerschtal k občerstvovací stanici 3 a poté po údolní cestě na posledních několik kilometrů do cíle.

GOSSENSASS (ITA) – VALS (ITA)

vzdálenost 34 km, stoupání 2 700 výškových metrů, klesání 2350 výškových metrů.

Poslední etapa je opravdu výjimečná, protože stoupá lesem Daxl až k 1. občerstvovací stanici na Zirogalmu a pak pokračuje na první přejezd na Schlüsseljoch. Odtud vede seběhl po krásných cestách na dno údolí, přičemž je stále na dohled Pfitschertal. Před dalším stoupáním přes Großbergtal, které vede k závěrečnému prudkému stoupání na Sandjoch (2 642 m n. m.), který je nejvyšším bodem dne a posledním přechodem TAR 2022, mohou běžci doplnit energii ve Füßendrassu. Perfektní singletraily po alpských loukách dovedou běžce k občerstvovací stanici 3 na chatě Brixener Hütte a na poslední sjezd přes krásně položenou salaš Fane Alm a podél soutěsky Ochsensprung do cíle ve Valsu.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno