CLA- jeden z nejlepších pomocníků při hubnutí a budování svalů

0

Víte, že konjugovaná kyselina linolová je důležitá nejen při shazování kil, ale dokáže zvýšit mineralizaci kostí, podporuje imunitu, má prokazatelné protirakovinné účinky a navíc zvyšuje svalový metabolismus?

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) dokáže na jedné straně spolehlivě chránit vaše svaly, na druhé straně se pomáhá efektivně likvidovat tělesný tuk. Není to skvělá zpráva? Přitom je to sloučenina vašemu tělu vlastní (tj. nenasycená mastná kyselina).

Kde se CLA vyskytuje

V potravinách ji najdeme v živočišných tucích (v másle, v hovězím, skopovém mase a v mléčných výrobcích). 

Poměrně málo je jí v drůbeži a vepřovém mase. Téměř chybí v mořských plodech, rybách a rostlinných tucích.

U  kravského mléka je dobré dodat, že nejvíc CLA najdete v mléce krav, které se volně pasou. U těch ustájených je množství CLA výrazně nižší.

Pokud snad pijete netučné mléko a vyžíváte se v nízkotučných mléčných výrobcích , tak tam CLA bohužel nenajdete.

Příklad obsahu CLA v některých potravinách: 

Máslo 10g – 80mg CLA
Hovězí zadní 200g- 230mg CLA
Sýr 40% 100g – 40mg

Prokazatelné účinky CLA

prevence vzniku rakoviny (střev, žaludku, prostaty, kůže, prsu) – CLA ovlivňuje hormonální aktivitu.
– prevence aterosklerózy – snižuje riziko vzniku infarktu
podporuje imunitu – snížení vzniku alergií
– pozitivně ovlivňuje diabetes (zvyšuje vnímavost inzulínových receptorů a ovlivňuje glukózovou toleranci – stabilizuje hladinu krevního cukru)
– podporuje tvorbu kostí – zvyšuje mineralizaci v kostní tkáni. To je velmi důležité jako prevence či v extrému podpůrná léčba osteoporózy !
zrychluje svalový metabolismus – snižuje množství podkožního tuku!!! (mění v těle poměr svalů a tuku). CLA totiž ovlivňuje produkci růstového hormonu a růstového faktoru (IGF) – tímto dochází k růstu svaloviny a snižování podkožního tuku.  

Vědci také zjistili, že CLA  působí proti ateroskleróze, snižuje riziko infakrtu a patří mezi silné antioxidanty. Zamezuje oxidaci LDL-cholesterolu na nerozpustnou formu, zlepšuje poměr mezi užitečným HDL- a škodlivým LDL-cholesterolem a celkově snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Navíc CLA tlumí potřebu přijímat nadměrné množství energie, protože mírní pocity hladu.

Možná vás zarazí, že zrovna tučné potraviny vám mohou pomoci při shazování kil. Ale právě vyloučení všech tuků bývá při hubnutí ta největší chyba – sníží se totiž aktivita vitaminů A, D, E a K a hormonů, které jsou výhradně rozpustné právě v tucích. Není snad potřeba dodávat, že stále platí, že jídelníček má být vyvážený a pestrý – ládovat se neomezeně pouze tučným hovězím a máslem by vám při hubnutí příliš nepomohlo.

Jak CLA vlastně funguje?

K uvolňování tuku z tukových buněk je důležitý enzym lipáza. CLA lipázu aktivuje, takže díky CLA se uvolní více mastných kyselin z tukových zásob do krevního oběhu, který je přenáší do mitochondrií svalových buněk, kde se spalují. Lipoproteinlipáza naopak podporuje transport tělesných mastných kyselin do tukových buněk a CLA její aktivitu oslabuje, takže tuk má menší sklony k ukládání. 

Studie provedená na Kent State University na dvou skupinách začínajících kulturistů dokázala, že efekt CLA při cvičení je skutečně výrazný. Jedna skupina užívala CLA, druhá placebo (rostlinný olej). Po šestitýdenním tréninku byly u skupiny s CLA přírůstky celkové svalové hmoty, obvodu bicepsu a také nárůst síly téměř o 100 % vyšší než u skupiny, která užívala placebo. 

Další z výhod CLA je, že výrazně pomáhá v případě, že potřebujete redukovat tuk v oblasti břicha, kde bývá obvykle nejtěžší se ho zbavit.

Když to shrneme, suplementace CLA může být vhodná pro:

Sportovce
Lidi s nadváhou
Ženy v menopauze – CLA je zde vhodná jako prevence v tomto, pro vznik rakoviny prsu rizikovějším období.
Lidi se zvýšenou hladinou cholesterolu
Diabetiky
Vegetariány – protože mívají málo CLA z potravy

CLA v doplňcích stravy

Doplňky s CLA se nejčastěji vyrábějí ze slunečnicového a lněného oleje. I když to nejsou zdroje nejbohatší, výroba CLA z nich je zatím nejekonomičtější. Kvalitnější doplňky jsou vyráběné z oleje ze semen světlice barvířské .

 

Doporučené dávkování:

Třikrát denně dávku 1 g čisté CLA, ideálně 30-45 minut před jídlem, zapít vodou.

Užívání  dávek vyšších než doporučené 3 gramy nemá význam, nedosáhnete výraznějších účinků.

Další 4 týdny snižte CLA na 1 g 1-2x denně popř. užívání vynechejte  a celý cyklus periodicky opakujte.

Zatím nebyly nalezeny žádné vedlejší účinky CLA.

Zdroje:

https://www.nutrabio.com/Products/cla1000_research.htm
http://nof.org/files/nof/public/content/file/724/upload/298.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159244
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno