Běh pro Paraple již tuto neděli

0

Přijďte oslavit 20. narozeniny Centra Paraple a podpořit ty, kteří běhat nemohou.

Nezapomeňte, že již tuto neděli 8. června 2014 se v Letenských sadech v Praze koná 15. ročník Běhu pro Paraple s podtitulem Každá noha dobrá. Čekají na vás tradiční běhy veřejnosti, firem a médií na 100 m volným stylem. Na startovní čáru se může postavit každý, kdo má chuť pomoci. Soupeřící skupiny běžců se proti sobě vsadí v registračním stanu o výhru v běhu. Sázky na neúspěšné sprintery pak putují právě na pomoc vozíčkářům. Princip je ten, že přijdou dva a vsadí se, kdo vyhraje. Ten, kdo prohraje, dá nejmíň 100 Kč.

 

Letos připravili organizátoři i novinku – narozeninový běh na 4 km. Zúčastní se i řada známých osobností, mezi nimi například Roman Šmucler (rozhovor s ním najdete zde). Kromě běhání bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program, závody handbiků a samozřejmě se nezapomnělo ani na zábavu pro děti. Celá akce vyvrcholí večerním dvojkoncertem Tomáše Kluse a kapely Čechomor.

Stojí za to si připomenout , že Běh pro Paraple se každoročně koná od roku 2000. Inspirací k Běhu pro Paraple byl závod pana Michala Horáčka v běhu na 5 km v roce 1999, kdy se se svým soupeřem vsadil o 100 000 Kč. „Jeden známý do mě vandroval, že pořád žvaním o metafyzice a nějakých kontextech, ale mnohem důležitější je prý fyzická kondice a sportovní zdatnost. Řekl jsem mu, že i když je o šest let mladší a nekouří, že ho porazím v běhu na pět kilometrů,“ vysvětloval tehdy v jednom rozhovoru.
Michal Horáček  si tenkrát dal čtyři měsíce na přípravu, najal si kondičního trenéra a porazil svého soupeře vynikajícím časem 21,46 minuty.

Zisk ze sázky pak rozdělil na veřejně prospěšné účely. Jedním z obdarovaných bylo i Centrum Paraple, sdružující lidi s poraněním míchy. Od toho roku pořádá Centrum Paraple běh každý rok.

O Centru Paraple

Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost, která již dvacátým rokem pomáhá lidem s poškození míchy z celé ČR i jejich rodinám a blízkým překonat těžkou životní situaci.
Centrum začínalo velice skromně – v říjnu 1994 založil Svaz paraplegiků společně se Zdeňkem Svěrákem poradenské a rehabilitační centrum pro vozíčkáře po poranění míchy  – malá skupinka zaměstnanců společně s dobrovolníky měla k dispozici část prostor budovy jeslí. Postupně se centrum rozrůstalo a nyní pomoc Centra Paraple ročně využije kolem 1400 vozíčkářů z celé České republiky.

Centrum poskytuje lidem s poškozením míchy nejen zdravotní péči a osobní asistenci, ale i například poradenství s bezbariérovými úpravami bytu, s úpravami auta na ruční řízení,  s výběrem vozíku, zajišťuje rehabilitaci a další služby, např. půjčovnu rehabilitačních, kompenzačních, sportovních pomůcek, servis vozíků, kurzy autoškoly a také PC kurzy.

Díky tomu všemu pak mohou lidé s poraněním míchy žít aktivně a dosáhnout co největší možné samostatnosti a nezávislosti, věnovat se svým zájmům, vrátit se ke své rodině a mít zaměstnání.

 

Přijďte tedy podpořit Centrum Paraple vašim startovným a zároveň si užijte krásné nedělní sportovní odpoledne v příjemné společnosti.

Pozvěte kamarády a přijďte se projít, proběhnout nebo třeba projet na koloběžce a podpořit tak dobrou věc.Ke strartovnému navíc dostanete krásné červené tričko a  připravené jsou i nádherné veselé placky.

Veškeré podrobnosti najdete na stránkách www.behproparaple.cz

Kromě nedělního běhu můžete podpořit společnost Centrum Paraple i finančním darem na sbírkové konto 932 932 932 / 0300, hmotným darem, ale i dárcovskou SMS na číslo 87 777.

Lze zaslat jednorázovou dárcovskou SMS v hodnotě 30,- Kč ve tvaru DMS PARAPLE nebo roční SMS ve tvaru ROK PARAPLE, kdy bude dárci každý měsíc po dobu jednoho roku odečtena částka 30,- Kč, ze které Centrum Paraple získá 27,- Kč. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno