adidas Energy Boost 2

0

Výrobci běžecké obuvi vyhlásili i pro letošní sezonu technologickou revoluci, přičemž tentokrát se nám rozhodli přidat pod nohy magický „polystyren“ s označením BOOST.

Jelikož se starší Adidasky v mém botníku začaly, s obavami ze svojí méněcennosti, po žhavé novince poptávat, přináším nyní dojmy z prvního randění.

Pro běžce i turistu

Myslím, že nemůže být nic pošetilejšího, než občasná snaha designerů vydávat běžeckou obuv za plážovou (a to co do střihu i motivů). Adidas naštěstí patří v tomto ohledu spíše ke konzervativnějším značkám, a tak Boosty vypadají na první pohled stále jako boty na běhání (silniční). Svým vzhledem ovšem rozhodně neurazí ani širokou veřejnost, proto v nich možná brzy potkáme zahraniční turisty na procházkách po českých pamětihodnostech.

Bota se nazouvá lehce a už na první zavázání padne jako ulitá. Výskyt puchýřů a otlaků je tak při správné volbě čísla téměř vyloučen. Navzdory robustnímu tlumení si Boosty udržují linii a s váhou cca. 285g pro velikost 44 patří v kategorii objemových bot k těm nejlehčím. 

Pěna dní

Boosty jsem zpočátku testoval na lesních cestách, kde navzdory nerovnostem prokázaly výbornou stabilitu. Od prvních kilometrů bylo zřejmé, že mám na sobě vysoce tlumivou botu, která by dozajista unesla i mnohem vyšší váhu.

Ve svém živlu jsou Boosty ovšem jednoznačně na silnici. Pěna polyká asfalt velmi účinně, takže můžete nohy točit bez úhony až k ultramaratonským distancím.

Poté, co jsem identifikoval silné stránky Boostu, přišel na řadu velký experiment. Rozklusávám cyklostezku, zaměřuji družice a zařazuji tréninkový program stupňovaný běh…3:50…3:45…3:30…3:25…3:20…tak zhruba při tomto tempu přepočítaném na kilometr už by bylo potřeba přezout na něco svižnějšího. Pěnová podrážka je příjemná, nicméně na tempové běhy je jí přece jenom trochu moc.

Naopak ideální využití najdou Boosty jako pozávodní bota, ať už na rovinky (umožňuje měkký došlap přes přední část chodidla) nebo na regenerační výklus (pošetří nohy).

Resumé

Pokud hledáte komfortní botu na delší výběhy, případně i na maraton s cílovým časem kolem tří hodin, pak budete s Boosty jistě spokojeni. Větší tlumení bude svědčit zejména těžším běžcům, jimž investice do bot ušetří mnohem dražší kloubní náhrady. Uvažovat o ní mohou i začátečníci, kterým odlehčí běh přes patu. Bude zajímavé sledovat, jestli se použití nových technologií příznivě odrazí také na životnosti obuvi. Tak ať Vám to v nich dobře boostuje!

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno