Jaké běžecké boty zvolit na triatlon?

0

Běžeckých bot je v dnešní době celá řada. Každý prodejce nabízí celou škálu bot – od turistických, přes závodní na silnici, nebo terén až po minimalistické. Která obuv se nejvíce hodí na triatlon? Odpověď opět není jednoznačná. Záleží, na jaký triatlon se zaměřujete a jaká je vaše běžecká výkonnost.

Pokud se zaměřujete na terénní formu triatlonu, doporučuji jednoznačně zvolit k tomu odpovídající obuv – takzvané trailové boty. Ty se vyznačují pevnou a odolnou podrážkou s hrubým vzorkem. Často jsou takové boty zhotoveny z goretexu, či jiného odolného materiálu. Terénní bota je zpravidla robustnější a tedy váhově těžší, než klasická silniční. Drop (rozdíl mezi patou a špičkou) u takových bot bývá okolo 4mm.

Silniční triatlon – sprint nebo olympijský. Tento typ triatlonu má jedno velké specifikum a to, že roli hraje každá vteřina. Vrcholová forma tohoto triatlonu klade botám za cíl několik podmínek. Boty musí být lehké, snadno se obouvat a nedělat puchýře, protože se běží bez ponožek. První podmínka je logická běh na 5- 10kilometrů nevyžaduje robustní botu. Drop bývá standardní, tedy okolo 4mm. Důležitou podmínkou takových bot je snadné nazouvání, které podporují gumové tkaničky. Zde se hodí, když jazyk boty je přišitý pevně k botě, aby nedocházelo ke „krabacení“, čímž vznikají puchýře. Běh v krátkém triatlonu má další velké specifikum a tím je běh bez ponožek. Nebojte se toho! Usnadníte si tím průběh závodu, když eliminujete navlékání ponožek, ušetříte pár vteřin k dobru. Puchýřů se nebojte, jen dbejte na to, aby chodidlo šlo do boty pokud možno čisté.

 

Střední a dlouhý triatlon – zde je potřeba vzít v úvahu spoustu faktorů. Jedním z nich je výkonnost samotného běžce, čím rychlejší, tím více se boty podobají těm na krátký triatlon. Pakliže vaše tempo nezačíná trojkou, volil bych boty více tlumené s případnou podporou (pokud to váš běžecký styl vyžaduje). Z mé zkušenosti vím, že běh po kole se výrazně liší od hladkého běhu a tomu bude odpovídat i vaše technika. Rozhodně se vám nepoběží lehce a zapomeňte na došlap na přední část chodidla nebo dokonce na špičku! Běžci v dlouhém triatlonu většinou dopadají na paty a i proto volí tomu odpovídající obuv. Gramáž boty je vyšší, ale o to komfortnější.

Gumové tkaničky se hodí i zde, nejde o ušetřené vteřiny při obouvání, ale o eliminaci rizika rozvázání tkaniček během výkonu. Ponožky jsou potřeba! Neexperimentujte s tím, že byste běželi bez ponožek. Boty zvolte radši o něco málo vetší, než přesně padnoucí, ať nedochází ke kontaktu prstu se špičkou boty (tím částečně předejdete pozdějšímu zčernání a odpadnutí nehtů). V triatlonu se prakticky nevyhnete kontaktu s vodou při běžecké části (sprchy, rozprašovače vody, mokro u občerstvovacích stanic) a vlhké prostředí nebude dělat dobře vašim nohám. Vyberte si kvalitní vysoké ponožky (tím eliminujete riziko shrnuti ponožky).

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno