Půlmaraton Okolo Vlasti – stručná historie a nadcházející ročník tohoto krásného závodu

0

V dnešní době je v termínovce nepřeberně závodů a každý víkend se jich běží několik desítek po celé republice, ale jak si ze všech těch úžasných akcí má člověk vybrat? Spousta závodů je pouze komerční záležitost a krásné závody dělané pro radost ze sportu se někdy jen těžko prosazují. Jelikož malé závody nemají velký rozpočet na reklamu, jsou často jen na pozadí dění a mnoho běžců přichází o možnost si je zaběhnout. Takovým příkladem je i Okolo Vlasti.

Pořadatel nadšený (ultra)běžec

Právě takový závod pořádá ve Vlastibořicích kousek od Turnova nadšený běžec dlouhých tratí Dušan Koutník. Závod se jmenuje Okolo Vlasti a jeho hlavní trať má délku půlmaratonu. Běží se po lesních a polních cestách, lehkým terénem i po silnici a převýšení dosahuje něco přes 400 metrů. Probíhá se též nádvořím zámku Sychrov. Co se zatím pokaždé vydařilo, je počasí – vždy bylo nádherně.

Hned od prvních myšlenek a krůčků realizace Dušan věděl, že chce hlavně akci pro lidi, na kterou jen tak nezapomenou a pokud možno se jim den strávený ve Vlastibořicích vryje do paměti a hlavně do srdce. Většina běžců, která se alespoň jednou zúčastní, se každoročně nadšeně vrací a jsou zvědaví co nového pořadatel opět přichystal.

12985472_1007681119321066_9061321375413406494_n

Historie závodu Okolo Vlasti

První ročník

Historicky první ročník se běžel v sobotu 6. července 2013. Hlavní tratí byl půlmaraton, který doplňovaly dva kratší závody – minimaraton (4.2 km) a dětský pidimaraton (0.42 km). Na své si tedy přišli jak úplní běžečtí začátečníci tak i závodníci úplně nejmenší. I když se jednalo o první ročník, organizace proběhla na jedničku a vše vyšlo přesně podle plánů. Půlmaratonu ze zúčastnilo 51 běžců a pouze jeden nedokončil. Historicky prvním vítězem se stal Jiří Václavík v čase 1:24:19. (Výsledky).

Probíhání zámečkemDruhý ročník

Druhý ročník se konal v sobotu 14. června 2014. Oproti prvnímu ročníku došlo k příjemné změně a byl přidán jeden závod navíc – Vlastibořický 1/4 maraton (10,5 km). Čtvrtmaraton měl původně vést prakticky kompletně terénem, ale pro extrémně zničené cesty těžkou technikou musela být nakonec jeho trasa upravena. V tomto ročníku se hlavního závodu účastnilo o tři běžce méně, spousta běžců totiž přehodnotila své síly a běželi novou trať 1/4 maratonu. I když běželo méně běžců, obsazení bylo o něco kvalitnější a s ním přišly i lepší výkony. Prvně se například účastnil Radek Brunner z SK Babice. Všichni první tři umístění zaběhli rekord trati, ale vyhrát mohl pouze jeden a to Radek Brunner v čase 1:18:03 s náskokem přes tři minuty na tentokrát druhého Jiřího Václavíka (také z SK Babice). První ročník 1/4 maratonu běželo 24 účastníků a vyhrál Miroslav Balatka v čase 40:16 (Výsledky).

Třetí ročník

Třetí ročník byl až na délku hlavní traťe kompletně změněn. Jelikož se 1/4 maraton moc neuchytil, byl nahrazen 7 km dlouhým krosem Za Vlast!!! Dětský pidimaraton byl změněn na Rodinný a dětský Běh pro Terezu o dvojnásobné délce oproti pidimaratonu – 800 metrů. Vybrané peníze z celého dne šly na dobrou věc, podporu DOMOVA TEREZA pro osoby s kombinovaným postižením. Aby se běžci nenudili, byla změněna trať hlavního závodu, Pořadatel přidal kopečky a víc zajímavých zákoutí místní nádherné krajiny. Krosu za Vlast!!! se zúčastnilo 35 běžců a vítězstvím se může chlubit Ondřej Suchánek v čase 43:22. Půlmaraton vyhrál opět Radek Brunner v čase 1:23:24. Jeho čas dokazuje, že trať byla o hodně těžší, než předchozí ročník (Výsledky).

Co nás čeká letos za novinku?

Čtvrtý ročník proběhne v sobotu 11. června 2016 a doznal opět malého vylepšení. Tratě zůstaly stejné jako ve třetím ročníku, ale oproti němu je možnost se přihlásit do tzv. Kombinace. Kombinace sestává z běhu jak 1/2 maratonu, tak i krosu. Doporučil bych ji proto jen zkušenějším běžcům a nebo těm nezničitelným. Vyhraje ten, kdo bude mít nejnižší součet umístění z obou závodů, půjde se přihlásit i po doběhu půlmaratonu. Nikdo nemusí zoufat a v euforii se může totálně zničit ještě na krosu, pokud mu bude půlmaraton na místě málo.

Registrujte se a přijeďte

PlakátJestli chcete zažít kvalitně zorganizovanou běžeckou akci s hromadou doprovodného programu, určitě na Okolo Vlasti zavítejte. Je možnost si i na místě domluvit přespání. Veškeré potřebné informace a kontakty jsou v propozicích.

Online registrace je stále možná, jen není možnost si objednat nádherná pamětní funkčí trika (každý rok si nechává pořadatel navrhnout nové a velmi originální). Je možná i registrace na místě v den závodu. Snad bude možnost jejich koupě na místě, a pokud ne, měly by být alespoň bavlněné, které jsou také nádherné.

Pro „chrty“ přidáváme foto hlavní výhry od Spiderglass Heřmanice pro celkové vítěze. Třeba vás nahlodá.

Hlavní výhra
Hlavní výhra

Důležité odkazy:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno