Legendární český triatlonový závod – CZECHMAN

4

Historie CZECHMAN Triatlonu se začala psát již v roce 1994 na jezeře v Sadské nedaleko Poděbrad, kde se závod uskutečnil pod názvem Triatlon Sadská. Akce, která si díky své atmosféře a tratím získala hned oblibu jak u triatlonové veřejnosti, tak u elitních závodníků se uskutečnila pod taktovkou Jirky Horkého. Názvem CZECHMAN se poprvé akce prezentuje v roce 2000 a závod se koná stále na tratích klasického ½ ironmana, tedy 1,9-90-21km. V roce 2003 si pořadatelé dávají pauzu, aby hned v následujícím roce 2004 stále oblíbenější závod přivítal Mistrovský České republiky na dlouhých tratích, tentokráte na distancích 3-130-30. Vzestupná tendence pokračuje v dalším roce a vrcholem CZECHMAN Triatlonu v Sadské je Světový pohár ITU na tratích 3-80-20.

Přesně po 10ti ročních na vrcholu popularity však pořadatelský tým v čele s duchovním otcem Jiřím Horkým oznamuje ukončení závodu a   předává pomyslnou štafetu včetně ambiciózního názvu „CZECHMAN“ Pardubickému klubu SK OMT Pardubice.

V té době jsme si v klubu začali pohrávat s myšlenkou pořádání závodu a vše se nějak „potkalo“. Hlavním důvodem , proč jsme se rozhodli použít název CZECHMAN byla výrazná podoba lokalit Sadské a Mělic, kam byl závod přemístěn. Pro náš tým OMT to byla ohromná výzva a současně i závazek, jelikož práce Jirky Horkého a celého jeho týmu jsem si nesmírně vážili a respektujeme ji dodnes.

Hned „první“ ročník v roce 2007 v celku se vydařil a písčitým cílem na pláži v Mělicích proběhlo přibližně 120 “finisherů”. Mělice pak hostily CZECHMAN Triatlon až do roku 2010, kdy se již počet startujících pohyboval okolo 250ti a bylo nutno pro stále narůstající zájem nalézt vhodnější a prostornější místo. Od roku 2011 se akce zabydlela u Písníku Hrádek, 5km severně od Lázní Bohdaneč, kde jsme našli téměř ideální místo pro triatlon. Kvalitní voda, velmi slušné komunikace a příjemné prostředí. Co bohužel nemáme, je nějaké zázemí, vše musíme vybudovat téměř na zelené louce.

V tento okamžik se již intenzivně připravujeme na 11tý ročník CZECHMAN Triatlonu a neustále  uvažujeme o možnosti  navýšení kapacity závodu, jelikož je pro nás opravdu dost nepříjemné, že musíme odmítat zájemce o start. Propustnost tratí, hlavně cyklistiky je na svém limitu a určitě není naším cílem za každou cenu zvedat kapacitu.

Plavecká a běžecká část je bezproblémová, ale neustále řešíme právě tu trať cyklistiky, její bezpečnost. Při vyšších počtech výrazně hrozí neregulérnost závodu. Pokud se nám podaří zajistit vyšší bezpečnost, více uzavřených míst na trati a prodloužení okruhu opět na 45 km, je dost pravděpodobné, že se ještě letos registrace znovu na poslední chvíli otevře. Elegantním řešením, které se nám zatím nedaří prosadit by bylo částečné využití dálnice D11, ale věříme, že i tato varianta má v budoucnu šanci a závodníci ji uvítají.

Směr, který se jako pořadatelé snažíme stále držet je spokojený  závodník, který se k nám chce vracet a je moc příjemné zjištění kolik lidí z okolí závod motivuje a kolik závodníku se vrací.

Máme pro Vás SOUTĚŽ o jedno startovné na tento legendární vyprodaný závod! Pokud se chcete zúčastnit, stačí skutečně málo. Olajkute FB stránku CZECHMAN a napište nám do konce ledna pod status na FB, nebo sem pod článek, kteří závodnící vyhráli poslední tři ročníky(muži+ženy) a startovné může být Vaše! Odpověď hledejte na stránkách závodu.

 

 

4 KOMENTÁŘE

  1. 2014 Vabroušek Petr, Potůčková Eva
    2015 Dvořák Ladislav, Králová Lenka
    2016 Džalaj Karol, Křivánková Simona

  2. 2014: Vabroušek Petr, Potůčková Eva
    2015: Dvořák Ladislav, Králová Lenka
    2016: Džalaj Karol, Křivánková Simona

  3. 2014 – Petr Vabroušek/Eva Potůčková
    2015 – Ladislav Dvořák/Lenka Králová
    2016 – Karol Džalaj/Simona Křivánková

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno