Brněnský masakr: extrémní 62km běžecký závod v samotném okolí Jihomoravské metropole

3

Brněnský masakr je extrémní běžecký závod v samotném okolí Jihomoravské metropole. Letos vstupuje do svého 6. ročníku v klasickém datu poloviny září (15.9.2018), to vše v novém kabátě. Dlouhá (62 km) trať doznala pro letošní ročník drobných změn a závodníky zavede až k Býčí skále, tedy samotnému centru Moravského krasu, kromě toho ubyde asfaltových kilometrů, kdy se jejich počet sníží na naprosté minimum (asi 5 km) a naopak přibyde několik desítek nastoupaných výškových metrů (převýšení 2314 m). Krátká (30 km) trať s převýšením 820 m zůstává totožná a stejně jako trať dlouhá zavede závodníky na unikátní skalnatý hřeben Babího lomu.

Jak bys charakterizoval Brněnský masakr?

Závod pro nadšence delších běhů v přírodě se všemi zážitky, které takový závod přináší. Brněnský masakr je unikátní především v tom, že startuje a finišuje v příjemném příměstském okolí Brna, v průběhu trati však běžce zavede do kopců a lesů toho nejvyššího kalibru a závodník tak pozná krásy Moravského krasu s příjemnou hladinkou endorfinů v krvi.

Co pro tebe osobně Brněnský masakr znamená?

Závod, který z velké části kopíruje cesty, na kterých se prakticky každý druhý den proháním. Navíc jsem si první ročník vyzkoušel i z pohledu závodníka a podařilo se mi jej vyhrát, na druhý den ráno po závodě tak vzpomínám do dnes (smích). Další ročníky jsem již pomáhal na občerstvovačkách a nahlédl do geniu loci závodu i z druhé strany. Od loňského ročníku se na pořádání závodu podílím ještě aktivněji a pomáhám nejen s organizací a propagací, ale snažíme se závod stále vylepšovat, proto i letošní drobné změny na trase dlouhé trati.

Brněnský masakr zní poměrně drsně kdo všechno tento závod zvládne?

Kratší trať je prakticky pro kohokoliv, kdo zvládne, nebo v minulosti absolvoval závodní desítku. Svým způsobem jde ale o naprosto jiný závod, na kratší trati jsou minimálně 3 stoupání v délce od 0,5 – 1 km, které je výhodnější absolvovat rychlou chůzí, jsou zde stejně prudké seběhy, většina závodu vede po lesních cestách a běh je hodně o pozornosti.

Pro dlouhou trať je samozřejmě výhodnější mít něco naběháno. Na druhou stranu závodníci na konci startovního pole zvládají závod na hraně časového limitu11,5 hod a velkou část trati absolvují chůzí. Samozřejmě i pro tento typ pojetí závodu je zapotřebí mít určitou sportovní minulost, velmi dobrou vytrvalost a pevnou vůli.

Za jak dlouho se závodník na tento závod připraví a jaké další zkušenosti jsou potřeba?

Jsem pevně přesvědčen, že člověk se sportovní minulostínebo pravidelně trénující se na závod zvládne velmi dobře připravit během 4 – 6 týdnů. Pro někoho komu vytrvalostní sport nic neříká a v jeho „tréninkovém deníku“‘ od nového roku bliká 0 naběhaných kilometrů musí nejprve zvážit, zdali je ochoten zvládnout minimálně 2 měsíce pravidelného tréninku (od ,,indiánských běhů‘‘ po delší souvislý běh v délce alespoň 60 – 80 minut na konci tohoto období).

Na Brněnském masakru jsou vyhlášené (až legendární) občerstvovačky, co všechno závodníkům nabízíte?

To pořadatele těší (smích)… Na 30 km trase jsou 3 občerstvovací stanice, na dlouhé 62 km trase pro tento rok dokonce jedna přibyde a celkem tak nabídneme 6 občerstvovaček. Snažíme se o co nejširší nabídku, od sladkých závinů a koláčů, přes ovoce, po chleba se sádlem. Samozřejmě nechybí Coca cola, ionťák nebo třeba pivo.

Co může běžec přemýšlející o účasti na letošním ročníku závodu očekávat?

V prvé řadě neopakovatelný zážitek běhu v přírodě… skvělé zázemí závodu v podobě Sportareálu Družstevní s 25m bazénem, sprchami, vířivkou a saunou, již zmíněné občerstvovačky na trati, teplé jídlo v cíli závodu, při registraci do 19.srpna možnost zakoupení skvělého trička s logem závodu, ale i další drobnosti, které do startovního balíčku plánujeme zařadit. To vše v příjemné běžecké, chcete ultravytrvalecké komunitě a snad i zdatného a maximálně ochotného pořadatelského týmu!

Více netřeba popisovat, to se musí zkrátka zažít (smích).

Připravili jsme si pro Vás ve spolupráci s Brněnský masakr krásnou SOUTĚŽ o dvě startovné!

Stačí jednoduché. Napište nám pod tento článek, nebo FB post odpověď na otázku: kdo vyhrál minulý rok a olajkujte FB stránku Brněnský masakrHlasovat můžete až do konce příštího měsíce. Poté vylosujeme dva výherce (soutěžit mohou i ty, co jsou již přihlášení, ale nemají zaplaceno).

 

 

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno